Nu när barnen kurar mycket inomhus, ser vi att den lilla lusen kommer tillbaka. Med full effekt. Här är medlen som fungerar mot lössen, steg för steg.

Steg 1. Ta reda på om du eller ditt barn har löss.

Leta låter sig sägas, men det är ganska svårt. Första gången familjen får löss är den svåraste, sedan vet du vad du letar efter och har inte lika svårt att hitta de små rackarna. Det finns många sajter som hjälper dig att hitta dem, till exempel www.lusfri.nu.  Obs! Är det bara en lus kan den gå att kamma bort. Titta vidare, det kanske inte finns några fler...? -

- Titta innan du behandlar! Det här är viktigt, säger Maryam Rasti-Nosrani, farmacevt på Dina mediciner, många kommer in här och är oroliga, men finns det inga löss så hjälper in medicin mot oron.

Steg 2.  Prova läkemedel mot löss

● Börja med Prioderm - om det är första gången du/ni har löss. Lösningen är mer effektiv än schampot. Eller Tenutex.

● Obs! Ta inte Nix, det har förlorat sin kraft då löss visat sig resistenta. - Kamma, kamma, kamma, ordentligt. När ni har gjort det är det dags att behandla med läkemedel.

Steg 3. Stryp dem 

Har du misslyckats med steg ett och två är det dags för steg tre. De här är medel, men de är inte läkemedel utan fungerar tekniskt genom att täppa till lusens andningsvägar.

  •  Hedrin eller Paranix

Finns det någon orsak att inte prova strypmetoden direkt?

- Nej, det är egentligen en smaksak, har det fungerat tidigare, då kan man gå direkt från steg ett till tre, men som sagt, titta först, säger Maryam Rasti Nosrani.

Blir lössen resistenta mot de tekniska medlen?

- Vi tror att det är väldigt liten risk för det, säger Barbro Gerdén, på Läkemedelsverket. De här är inte klassade som läkemedel och har därmed inte samma krav på visad effekt och säkerhet. Men Läkemedelsverket jobbar just nu med att ta fram rekomendationer kring de här produkterna. ________________________________________________

Om du provat läkemedlet, gjort det enligt alla anvisningar och lössen ändå inte dör - då kan du ha råkat ut för en resistent lusfamilj.

Kontakta gärna Läkemedelsverket om det, de blir mycket tacksamma. Här kan du mejla: Läkemedelsverkets hemsida

 

Av Hanna Brodda
1 september, 2009