Uppdaterad: 2012-12-29

Kommentera

Svinkoppor resistenta mot vanlig kräm

Bild

Svinkoppor uppträder ofta runt munnen eller näsan. Behandla genom att tvätta och torka ut blåsorna. Sök vård om det sprider sig över kroppen eller vid feber. Det finns andra krämer som innehåller antibiotika utan fusidin. Douglas, 4 år, på bilden behandlades med Altargo.

Fakta om Fucidin

Salva med antibiotika mot tex. svinkoppor.

Varning för: Använd inte krämen i ögonen, tvätta händerna efter...

2.69231
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (13 röster)

Fakta om Altargo

Salva som behandlar små hudinfektioner, som svinkoppor, skärsår och infekterade ärr.

Varning för: Använd inte tuben längre är sju dagar. Inte att rekommendera...

3.272725
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (11 röster)

En doktorsavhandling vid Sahlgrenska varnar för en allvarlig utveckling. Var tredje patient med svinkoppor har bakterier som inte längre dör av medicinen.

Svinkoppor är oftast inte farliga. Men om de inte läker och fortsätter att sprida sig blir de riktigt obehagliga.

Nu bör svinkopporna behandlas med annat än den vanligaste krämen för att inte bakterierna ska bli helt resistenta mot medicinen.

–I lindriga fall kan upprepad noggrann rengöring med avlägsnande av skorpor och bakterier hjälpa men ofta behövs annan behandling. Rekommendationen är då att antibiotikakräm som inte innehåller fusidin används, säger Mikael Alsterholm, doktorand, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Trots Läkemedelsverket rekommendationer att sluta med kräm som innehåller fusidin fortsätter de flesta läkare att skriva ut medicinen.

– I förlängningen finns risken att fusidinkräm blir verkningslöst mot de stafylokocker som finns i samhället. Detta vore mycket olyckligt eftersom fusidin i tablettform används för att behandla svåra infektioner med andra typer av resistenta stafylokocker, till exempel MRSA-bakterien, fortsätter Mikael Alsterholm.

Patienter med riktigt svåra eksem har fler stafylokocker på huden än andra eksempatienter, visar Alsterholm också i sin avhandling och nu hoppas han att den upptäckten ska leda till nya behandlingar mot extrema eksem.

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-12-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud svinkoppor

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons