Uppdaterad: 2012-12-29

Kommentera

Svinkoppor resistenta mot vanlig kräm

Bild

Svinkoppor uppträder ofta runt munnen eller näsan. Behandla genom att tvätta och torka ut blåsorna. Sök vård om det sprider sig över kroppen eller vid feber. Det finns andra krämer som innehåller antibiotika utan fusidin. Douglas, 4 år, på bilden behandlades med Altargo.

Fakta om Fucidin

Salva med antibiotika mot tex. svinkoppor.

Varning för: Använd inte krämen i ögonen, tvätta händerna efter...

2.69231
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (13 röster)

Fakta om Altargo

Salva som behandlar små hudinfektioner, som svinkoppor, skärsår och infekterade ärr.

Varning för: Använd inte tuben längre är sju dagar. Inte att rekommendera...

3.272725
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (11 röster)

En doktorsavhandling vid Sahlgrenska varnar för en allvarlig utveckling. Var tredje patient med svinkoppor har bakterier som inte längre dör av medicinen.

Svinkoppor är oftast inte farliga. Men om de inte läker och fortsätter att sprida sig blir de riktigt obehagliga.

Nu bör svinkopporna behandlas med annat än den vanligaste krämen för att inte bakterierna ska bli helt resistenta mot medicinen.

–I lindriga fall kan upprepad noggrann rengöring med avlägsnande av skorpor och bakterier hjälpa men ofta behövs annan behandling. Rekommendationen är då att antibiotikakräm som inte innehåller fusidin används, säger Mikael Alsterholm, doktorand, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Trots Läkemedelsverket rekommendationer att sluta med kräm som innehåller fusidin fortsätter de flesta läkare att skriva ut medicinen.

– I förlängningen finns risken att fusidinkräm blir verkningslöst mot de stafylokocker som finns i samhället. Detta vore mycket olyckligt eftersom fusidin i tablettform används för att behandla svåra infektioner med andra typer av resistenta stafylokocker, till exempel MRSA-bakterien, fortsätter Mikael Alsterholm.

Patienter med riktigt svåra eksem har fler stafylokocker på huden än andra eksempatienter, visar Alsterholm också i sin avhandling och nu hoppas han att den upptäckten ska leda till nya behandlingar mot extrema eksem.

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-12-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud svinkoppor

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons