Uppdaterad: 2011-11-09

11 kommentarer

Symptom på rosacea

Fakta om Oracea

Oracea behandlar trasiga blodkärl i ansiktet, akne och röda kvisslor som uppkommer av sjukdomen rosacea. Innehåller en låg dos av penicillin.

Varning för: Undvik mjölkprodukter när du använder Oracea, då kalcium kan...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (48 röster)

Fakta om Rosazol

Receptfri kräm mot rosacea.

Varning för: Undvik att sola solarium eller att vistas i intensivt solljus under...

2.785715
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (28 röster)

Ett vanligt missförstånd är att väderbitna kinder är helt naturligt. Och att gubbar med bullig näsa gärna tar ett glas för mycket. Det kan förstås vara så ändå, men vad färre vet är att trasiga blodkärl i antisktet ofta är sjukdomen Rosacea.

Rosacea är en inflammatorisk sjukdom och förhållandevis
vanlig, mellan 2 till 10 procent av befolkningen drabbas. Både män och kvinnor kan
få rosacea, men det är vanligare hos kvinnor. Sjukdomen bryter ofta ut
i 30 till 50-årsåldern och är mer förekommande hos ljushyade.

Varför vissa får rosacea vet forskarna inte, men det är ärftligt och besvärande för den som drabbas. Rosacea är inte kopplat till högre risk för andra kärlsjukdomar, enligt nuvarande forskning.

Många som har rosacea kan uppleva att sjukdomen påverkar livskvaliteten negativt, ökad oro och försämrat självförtroende.

LÄS MER: Behandling mot rosacea.

 

Symptom på rosacea:

 

 • Små synliga blodkärl i ansiktet.
 • Lätt att få en bestående rodnad.
 • Känslig hud.
 • Stickningar i ansiktet.
 • Små knottror i ansiktet.
 • Små varfyllda blåsor kan förekomma.
 • Små röda kvisslor och ojämnheter i huden.
 • Rödhet och inflammation.
 • Ögoninflammationer.
 • Hos män kan svårare form av rosacea ge upphov till grov näsa, som orsakas av talgkörteltillväxt.
 • Kan leda till klinisk depression.
 • Rosacea kan förvärras (genom vidgade blodkärl) av bla solen, stark mat, kaffe, stress och alkohol.

 

 

 

 

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-12-07
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Nillr

Skrivet 15/2

Rosacea

Nillrs bild

Har haft skiten (rosacea) sedan några år tillbaka och vet hur jävla dåligt man kan må av den.. Har dessutom fått problem med torr och röda utslag omkring ögonen och för detta har jag bästa tipset! Försvarets hudsalva! Man e fortfarande lite röd men de ser ok ut. Har dessvärre ingen kur mot dom röda kinderna har börjat äta ångestdämpande medicin istället verkar inte som att varken krämer eller tetracyclyn hjälper. Funderar dock på om det kan finnas nåt samband mellan rosacea och sköldkörteln bara spekulationer än sålänge men man vet aldrig...

Kommentar av husdoktorn

Skrivet 3/4

Behandla med Aloe Vera

husdoktorns bild

Säger bara Aloe Vera! Ni som inte testat Aloe Vera bör läsa här http://www.aloeverabutiken.com/rosacea-behandling-symtom.html

Kommentar av Patrik

Skrivet 22/8

Rosacea som ung

Patriks bild

Man kan definitivt få Rosacea som ung. Finns förstås många orsaker till rodnad och det är svårt att avgöra genom att flyktigt passera någon huruvida personen har Rosacea eller inte.

Själv fick jag hursomhelst konstaterad Rosacea som 17-åring. Flera läkare har gett samma besked. Och bättre har det inte blivit. Det blir stadigt sämre. Jag är idag 25 och värst är att huden blir väldigt slapp och svampig (utöver att vara konstant rosa) i områden dit sjukdomen hunnit breda ut sig. Det gör att jag ser allt äldre och tärd ut ganska tidigt.

Jag har provat alla möjliga försök till lindring och botemedel. Oracea har hjälpt mest, men fungerar enbart som bromsmedicin.

Jag betraktar extrem psykisk stress (konstant flyktbeteende) som orsaken till min sjukdom. Detta tillsammans med konstant fokusering på ansiktet under ett par års tid - tvångstankar riktade mot centrala delar - resulterade i Rosacea.

Det finns subtyper av Rosacea som bevisligen går att bota (läs i forumet på Rosaceagroup.org). Orsakerna till dessa är skilda. Somliga kan bero på mikroorganismer av olika slag. Men om du har Rosacea och en historia av psykisk stress, vågar jag nästan garantera att ditt ansikte är sönderstressat och inte kommer att läka ut. Varken pigmentering (förmågan att bli solbränd) eller elasticitet kommer att återvända.

Som äldre önskar jag att mognaden hade kommit innan jag förstod konsekvenserna av att stressa mig utbränd och aldrig somna om nätterna. Numera inser jag att ingenting är värt att stressa för. Ingenting är så viktigt att någon form av stress är tänkbar. Långvarig stress, och framför allt psykisk sådan, är det absolut farligaste man kan utsätta sig för.

Rosacea nöter sönder livslust. Jag kan inte uppskatta sol, eftersom strålarna kliar, och jag kan inte njuta av motion, eftersom svettande svider. Om valmöjlighet fanns skulle jag tveklöst välja en kamp mot vilken cancerform som helst, om jag hade 50 % chans att överleva och aldrig mer behövde bekymra mig för Rosacea om jag gick segrande ur striden. Det vore en värdig kamp i alla fall. Rosacea är inget annat än ett lömskt helvete.

Det sa jag redan som 20-åring.

Patrik

Kommentar av anonym

Skrivet 22/2

Orsak till rosacea

anonyms bild

Jag har läst mycket om rosacea på internet. Det står överallt att rosacea är ovanligt bland yngre folk. Jag vet inte om foskarna fastställde det för 200år sedan eller något, för det är helt fel. Jag ser dagligen ungdomar i åldern 13-18 år som har den typiska rosacea rodnaden i anskitet. Jag har til och med sett barn så unga som 10 år med samma typsika rodnad. Jag vet att en lakare bör fastställa diagnosen, men vad är det annars om inte rosacea? Röd näsa och kinder, samt röd haka. Jag tycker att det borde forskas mer om sambandet mellan rosacea och datorer. Jag ser oftare ungdomar med den här rodnaden i anbsiktet än vuxna, och vad gör det annorlunda? Jo, de sitter mer framför datorn. Du som har rosacea käner säkrt igen det här. Om man sitter länge framför datorn blir rodnaden rödare.

Kommentar av anonym

Skrivet 9/2

Förstår precis

anonyms bild

Jag förstår precis vad du menar, lider själv av samma problem och jag är bara 20 år! :( Ingen förstår hur jobbigt det är! Alla tycker att man är löjlig. Jag mår så dåligt av det att jag knappt vill visa mig för någon, gråter hela tiden och mitt självförtroende är i botten..

Kommentar av christoffer

Skrivet 6/11

krämer

christoffers bild

Hej stränger.. Jag har haft samma problem i 5 år. Har slutat göra saker som jag annars tyckte va kul. För 2 år sen och efter tonvis med testade produkter och behandlingar så hittade jag krämen som funkade för mig, jag har även rekommenderat den till 2 andra som är överlyckliga.
http://ht-scandinavia.se/ hittar du återförsäljare och info
Det är havtornskräm. låter som hokus pokus med seriöst ge det ett par veckor så ska du få se.
tvålen vattnet och krämen är en bra start.
Ingen spam eller reklam utan bara ett ärligt tips på en som vet precis hur du mår.

Christoffer

Kommentar av Eva Lauberg

Skrivet 23/3

Rekommenderar ProComb mot rosacea.

Eva Laubergs bild

Hej !

Har nu använt ProComb i snart 3 veckor. Funkar jättebra och det syns inga spår av Rosacean som har plågat mig i så många år. Rekommenderas varmt till alla som lider av Rosacea eller Vuxenacne. Det bästa är att nu när denna produkt äntligen finns så slipper man ta skadliga läkemedel med otäcka biverkningar !

Kommentar av celia

Skrivet 17/2

Var köpte du ProComb?

 celias bild

Var köpte du ProComb?

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Later som spam!

anonyms bild

---

Kommentar av Eva Lauberg

Skrivet 23/3

glömde..

Eva Laubergs bild

Hej igen !

Glömde helt bort att skriva adressen till denna nya Rosacea produkt : www.procomb.se såg även att dom hade en pengarna tillbaka garanti om man inte var nöjd med produkten !

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons