Uppdaterad: 2014-02-13

2 kommentarer

Symptom vid hjärtinfarkt

Hjärtinfarkter kan passera helt tyst. Fler kvinnor än män får tysta hjärtinfarkter. Kvinnor överlag tenderar att strunta i sina symptom och dör istället för att söka vård. Här är hela listan av symptom du ska respektera och ta på allvar.

Symtomen på
hjärtinfarkt kan yttra sig lite olika för kvinnor och män, men många uppger några eller flera av dessa symptom:

 • Bröstsmärta
  är ett säkert symtom för alla hjärtinfarktspatienter. Hos
  alla som drabbas av en hjärtinfarkt är bröstsmärtorna det helt
  dominerande symtomet.
 • Tryckande smärta mitt i bröstet.
 • Matsmältningsliknande besvär i kombination med ryggsmärtor, yrsel, illamående och
  kräkningar.
 • Kallsvett, trötthet,
  andnöd
  och ont i en arm.
 • Smärtorna är ihållande, skärande, brännande eller
  tryckande.
 • Tiden. Om
  smärtan varar längre än 15-20 minuter trots vila, tyder detta på en
  hjärtinfarkt.
 • Smärtan strålar ut med värk eller smärta i bägge armarna,
  framförallt i vänster arm.
 • Även nacken, ryggen, käkarna eller magen
  påverkas av obehaglig värk.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Riksförbundet HjärtLung

Artikel skriven av redaktionen 2014-02-13
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 20/6

Hjärtinfarkt ??

anonyms bild

Är en man på 47 (snart), har idrotat i min ungdom på elitnivå (brotare), men, för 5 dagar sen, började hjärta slå väldig fort, fick ont i bröstet (tryck), och ONT I VÄNSTER ARM.
Jag var på gatan , ringde ambulansen , lagde mig ner och var hella tiden under medvetande...
På sjukhuset hade jag pulsen 170-205 !, varjerade.
Efter kl :03.00 somnade jag och pulsen"normaliserade" sig till 80-100...
På ultraljud kunde de inte se "infarkt", och skulle gå hem med att ta WARAN medicin.
Jag blev rädd och ringde en gammalt kusinska , som är pensionerat DOCTOR SPECIALIST i min f. land (Rumänien)
Hon frågade om läkarna här i Sverige har tagit prover för HYPOTYROS , för , enligt henne, om man har det (utan att veta) så kan man få t.o.m hjärtinfarkt.
Jag sade till svenska läkare vad min kusinska sade till mig , de vred (missnöjda) på nässan och tog blodproverna för HYPOTYROS...
De ("läkarnna") blev röda i ansikte när det visade sig att min kusin HADE RÄTT !...
De utskrivit mig igår med LEVAXIN , men, fortfarande med MÅNGA OBESVARADE FRÅGOR : VARFÖR HADE JAG ONT I VÄ. HAND ?, I BRÖSTEN ?, OM DET INTE VAR EN HJÄRTINFARKT !??...
Tumen NER för Svenska "sjukvården" !....:(

Kommentar av Nils J

Skrivet 10/6

Diffust bukont

Nils Js bild

Första gången jag kände tryck över överkroppen var 1974 när jag var 22 år. Detkändes som om det började under höger lunga och strålade upp genom alsen upp i käkarna. Därefter har det återkommit en massa gånger underåren även om det är länge sedan (ett halvår) jag känt det.
Iblandvaknar jag på nätterna med någon sorts låsning/krampkänsla i mellangärdet. Det går över efter några minuter i sittande läge.
Jag har rutinmässigt tagit EKG i samband med läkarintyg för sjöfolk utan anmärkning. Har lite högt blodtryck 160/100 som medicineras till 140/85 med 10 mg/dag enalapril sedan 2008. Vikt 80 kg/178 cm.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons