virus250
Det börjar som en vanlig influensa. Efter några dagar får ofta patienten utslag och sedan börjar inre organ att blöda.

Symptom vid Ebola: Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor.

Den femte dagen kan patienten få utslag och sedan uppstår blödningar som kroppen inte har förmåga att stoppa. Dödsfall inträffar efter en vecka, oftast av hjärtcirkulationssvikt och svåra inre och yttre blödningar.

Inkubationstiden från det att man smittats till att man får första symptomen är vanligen 4–10 dagar, men ibland upp till 21 dagar.  

Dödligheten är hög. Under det aktuella utbrottet i västra Afrika ungefär 60 procent, enligt Socialstyrelsen.

Så behandlas Ebola: Det finns inget vetenskapligt prövat vaccin eller läkemedel som botar sjukdomen. Behandlingen inriktas på symtomen.

Läs mer: Så behandlas Ebola

Läs även: Så här fungerar Zmapp

Vad är Ebola: Ebola är en så kallad blödarfeber som förekommer i Väst- och Centralafrika. Sjukdomen upptäcktes första gången 1976 i Demokratiska republiken Kongo.

Så smittar Ebola: Ebolavirus smittar mellan människor genom infekterade kroppsvätskor såsom saliv och blod. Viruset sprids via kontakt med blod och andra kroppsvätskor från sjuka personer samt föremål som nyligen varit i kontakt med infekterade kroppsvätskor. I Afrika har människor smittats efter bett av djur, primater och så kallade flyghundar.

Infekterade personer för smittan vidare först när de börjar få symtom på sjukdomen, dvs. man är inte smittsam under inkubationstiden. Inkubationstiden är vanligen 4–10 dagar, men ibland upp till 21 dagar.  

Läs även:

Så smittar Ebola

Så tvättar du händerna rätt

Källa: Socialstyrelsen

Av redaktionen
8 augusti, 2014