Uppdaterad: 2012-01-17

3 kommentarer

Ta bort dina rynkor med mikrovågor

Bild

Före och efter. Bilden till vänster är före Facetite och högerbilden är tre veckor efter. "Helt färdigt är det inte förrän efter se månader, men redan nu är det mindre hud på kinden och framför örat", säger kirurg Ulf Bertheim på Elmros.

En sond som värmer bort gammal vävnad. Med mikrovågsteknik ska rynkor kunna tas bort på ett enklare och snabbare sätt än kirurgi. "Det måste fortfarande utföras av en kirurg, men läkningsprocessen går snabbare", säger Ulf Bertheim.

Metoden har fått namnet Facetite och de första att erbjuda det i Sverige är Elmroskliniken i Umeå. Istället för kniv, nål och tråd, använder kirurgen en metod som bränner under huden.

- Resultatet är att huden blir minskar i omfång. Överflödig vätska försvinner, huden krymper och stramas upp utan blödning, berättar Ulf Bertheim, plastikkirurg vid Elmroskliniken.

Tekniken är egentligen gammal, men användningsområdet är nytt. Den värmande effekten kommer från radiofrekvensvågor, eller mikroradiovågor, som länge använts inom precisionskirurgin. Bland annat vid förstorad prostata, operation av halsmandlar eller bihålebesvär. Elmroskliniken gör även snarkoperationer med liknande teknik. Värmen regleras beroende på ingrepp. Vid högre temperaturer kan delar skäras bort, men när det är huden som ska korrigeras räcker det med cirka 40 grader. Det som händer då är att vävnad skrumpnar ihop och värmen gör samtidigt att kärlen sluts och koagulerar i samma stund de behandlas.

Finns någon risk att det blir ojämt?

- Nej, jag använder ett protokoll för att få exakt symmetrisk effekt. Jag använder samma värme på båda sidorna och mäter hela tiden för att få samma tjocklek på båda sidorna.

Gör det ont?

- Nej, faktum är att jag brukar skicka med patienterna smärtstillande att använda första dygnet, men många tar inte ens dem, säger han.

Hur lång tid tar det att läka?

- Efteråt är man svullen ett tag. Effekten kommer direkt med en cirka 20 procentig uppstramning av huden. Därefter sker en ytterligare uppstramning och förändring under de påföljande 6 månaderna innan man ser slutresultatet, säger Ulf Bertheim.

Face tite görs genom att en uppvärmd sticka, eller sond, förs in under huden. Det blir ett minimalt hål som sedan läker av sig själv. Värmen kommer från mikrovågor som gör att bindvävstrådarna förkortas och stimuleras till nybildning. Tekniken används bland annat för att ta bort hängande kinder eller rynkor mellan ögonbrynen och överflödig hud. Patienten behöver inte sövas eller stanna över natten. Ingreppet kan göras med lokalbedövning. Efteråt kan det synas en rodnad eller viss svullnad, men det går över på ett par dagar, enligt Ulf Bertheim.

Metoden går också att använda för fettreducering på avgränsade områden, det kallas då Bodytite.

Vet man något vad som händer på lång sikt?

- Egentligen inte, men metoden har används sedan 70-talet, även om användningsområdet delvis är nytt. Det har visats att huden läker mycket fint.

När kan det passa att genomgå Facetite?

- Från 40 och upp till 70-års ålder.

Funderar du på Facetite-behandling ska du se till att den kirurg du väljer har lärt sig metoden ordentligt och att du inte är en av de första patienterna som blir behandlad av henne eller honom. Ett generellt råd journalisten Anna Bäsén ger i boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp är också att se till att läkaren har specialistkompetens i rekonstruktiv plastikkirurgi och är medlem i Svensk plastikkirurgisk förening.

Radiofrekvens används ibland ovanpå huden. Det menar Ulf Bertheim är ett felaktigt sätt att använda tekniken.

- Det kan inte ge någon som helst effekt. Eller, huden får en mild brännskad och av det blir man svullen och ser slätare ut, men det ger tyvärr ingen effekt på lång sikt.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-10-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Man Hud Kvinna Skönhet Vård

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 30/9

Jag är förstörd resten av mitt liv!

anonyms bild

Det är över fyra år sedan jag gjorde ingreppet.Jag har ihopdragningar, nervpåverkan varje dag över höger öga.
Jag har tappat känsel på vänster underläpp. Hela pannan är gropig och drar ihop sig med nya veck. Gör det inte!

Kommentar av Suss

Skrivet 21/10

Facetite kanske skulle hjälpa

Susss bild

Hur ont gör det? Någon här som provat?

Kommentar av anonym

Skrivet 12/4

GÖr det inte. JAG HAR STORA

anonyms bild

GÖr det inte. JAG HAR STORA SKADOR I HELA ANSIKTET EFTR DETTA INGREPP FÖR DRYGT TVÅ ÅR SEDAN. ÄR BEDÖVAD HELA MUNNEN OCH KINDERNA.
VID KONSULTATIONEN FICK JAG INTE NÅGON INFORMATION OM ATT DET FANNS STORA RISKER OCH ATT METODEN INTE VAR SÅ BEPRÖVAD.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons