Uppdaterad: 2012-01-17

3 kommentarer

Ta bort dina rynkor med mikrovågor

Bild

Före och efter. Bilden till vänster är före Facetite och högerbilden är tre veckor efter. "Helt färdigt är det inte förrän efter se månader, men redan nu är det mindre hud på kinden och framför örat", säger kirurg Ulf Bertheim på Elmros.

En sond som värmer bort gammal vävnad. Med mikrovågsteknik ska rynkor kunna tas bort på ett enklare och snabbare sätt än kirurgi. "Det måste fortfarande utföras av en kirurg, men läkningsprocessen går snabbare", säger Ulf Bertheim.

Metoden har fått namnet Facetite och de första att erbjuda det i Sverige är Elmroskliniken i Umeå. Istället för kniv, nål och tråd, använder kirurgen en metod som bränner under huden.

- Resultatet är att huden blir minskar i omfång. Överflödig vätska försvinner, huden krymper och stramas upp utan blödning, berättar Ulf Bertheim, plastikkirurg vid Elmroskliniken.

Tekniken är egentligen gammal, men användningsområdet är nytt. Den värmande effekten kommer från radiofrekvensvågor, eller mikroradiovågor, som länge använts inom precisionskirurgin. Bland annat vid förstorad prostata, operation av halsmandlar eller bihålebesvär. Elmroskliniken gör även snarkoperationer med liknande teknik. Värmen regleras beroende på ingrepp. Vid högre temperaturer kan delar skäras bort, men när det är huden som ska korrigeras räcker det med cirka 40 grader. Det som händer då är att vävnad skrumpnar ihop och värmen gör samtidigt att kärlen sluts och koagulerar i samma stund de behandlas.

Finns någon risk att det blir ojämt?

- Nej, jag använder ett protokoll för att få exakt symmetrisk effekt. Jag använder samma värme på båda sidorna och mäter hela tiden för att få samma tjocklek på båda sidorna.

Gör det ont?

- Nej, faktum är att jag brukar skicka med patienterna smärtstillande att använda första dygnet, men många tar inte ens dem, säger han.

Hur lång tid tar det att läka?

- Efteråt är man svullen ett tag. Effekten kommer direkt med en cirka 20 procentig uppstramning av huden. Därefter sker en ytterligare uppstramning och förändring under de påföljande 6 månaderna innan man ser slutresultatet, säger Ulf Bertheim.

Face tite görs genom att en uppvärmd sticka, eller sond, förs in under huden. Det blir ett minimalt hål som sedan läker av sig själv. Värmen kommer från mikrovågor som gör att bindvävstrådarna förkortas och stimuleras till nybildning. Tekniken används bland annat för att ta bort hängande kinder eller rynkor mellan ögonbrynen och överflödig hud. Patienten behöver inte sövas eller stanna över natten. Ingreppet kan göras med lokalbedövning. Efteråt kan det synas en rodnad eller viss svullnad, men det går över på ett par dagar, enligt Ulf Bertheim.

Metoden går också att använda för fettreducering på avgränsade områden, det kallas då Bodytite.

Vet man något vad som händer på lång sikt?

- Egentligen inte, men metoden har används sedan 70-talet, även om användningsområdet delvis är nytt. Det har visats att huden läker mycket fint.

När kan det passa att genomgå Facetite?

- Från 40 och upp till 70-års ålder.

Funderar du på Facetite-behandling ska du se till att den kirurg du väljer har lärt sig metoden ordentligt och att du inte är en av de första patienterna som blir behandlad av henne eller honom. Ett generellt råd journalisten Anna Bäsén ger i boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp är också att se till att läkaren har specialistkompetens i rekonstruktiv plastikkirurgi och är medlem i Svensk plastikkirurgisk förening.

Radiofrekvens används ibland ovanpå huden. Det menar Ulf Bertheim är ett felaktigt sätt att använda tekniken.

- Det kan inte ge någon som helst effekt. Eller, huden får en mild brännskad och av det blir man svullen och ser slätare ut, men det ger tyvärr ingen effekt på lång sikt.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-10-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Man Hud Kvinna Skönhet Vård

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 30/9

Jag är förstörd resten av mitt liv!

anonyms bild

Det är över fyra år sedan jag gjorde ingreppet.Jag har ihopdragningar, nervpåverkan varje dag över höger öga.
Jag har tappat känsel på vänster underläpp. Hela pannan är gropig och drar ihop sig med nya veck. Gör det inte!

Kommentar av Suss

Skrivet 21/10

Facetite kanske skulle hjälpa

Susss bild

Hur ont gör det? Någon här som provat?

Kommentar av anonym

Skrivet 12/4

GÖr det inte. JAG HAR STORA

anonyms bild

GÖr det inte. JAG HAR STORA SKADOR I HELA ANSIKTET EFTR DETTA INGREPP FÖR DRYGT TVÅ ÅR SEDAN. ÄR BEDÖVAD HELA MUNNEN OCH KINDERNA.
VID KONSULTATIONEN FICK JAG INTE NÅGON INFORMATION OM ATT DET FANNS STORA RISKER OCH ATT METODEN INTE VAR SÅ BEPRÖVAD.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons