Den allvarligaste formen av hudcancer fortsätter att öka, samtidigt som möjligheten att behandla hittills varit begränsad. Men spännande forskning pågår på flera håll.

I dagarna publicerades en studie i New England Journal of Medicine med ett hoppfullt resultat.

Den nya medicinen, som kallas RG 7204, fungerade på drygt 80 procent av de patienter som ingick i studien. Tumörerna krympte med i snitt 30 procent och det tog betydligt längre tid innan cancertumören tog fart och började växa igen. Mer än sju månader, istället för bara några få.

- Jag tycker de här resultaten är mycket lovande, säger Johan Hansson, docent och överläkare på Radiumhemmet, Karolinska Universitetssjukhuset är huvudprövare i Sverige, i ett pressmeddelande från tillverkaren Roche. Det är väldigt ont om behandlingsalternativ för patienter som fått spridning av malignt melanom. Resultaten talar för att inte alla patienter med spridd melanomsjukdom ska ha samma läkemedel.

Behandlingen passar patienter med en viss form av mutation, kallad BRAF, med spridd hudcancer. Om de positiva resultaten bekräftas i en ny studie där RG 7204 nu jämförs med traditionell cytostatikabehandling, kan det här bli en standardbehandling för melanompatienter med BRAF mutation, enligt Hansson.

Kommunikationsdirektör Tommy Ringart på Roche uppger att medicinen kan komma ut på marknaden redan under 2011.

____________________________________________

FAKTA/ Malingt melanom Malignt melanom är den cancerform som ökar mest i västvärlden de senaste åren. Ökningen är störst i Skandinavien och Schweiz och anses bero på ändrade solvanor och solskador som uppkom under barndomen. I världen insjuknar 160 000 människor varje år och sjukdomen ökar med omkring fem till sex procent per år i världen. År 2007 insjuknande 2 333 personer  i Sverige. Källa: Roche

Av Dina mediciner
1 september, 2010