Uppdaterad: 2013-06-30

Kommentera

Tasigna håller blodcancer borta längre

Fakta om Glivec

Glivec är ett läkemedel som hämmar tillväxten av onormala celler vid leukemi.

Varning för: Läkemedlet kan minska antalet vita blodkroppar i blodet, vilket...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

Nya studier har visat att ny behandling mot kronisk myeloisk leukemi är kraftfullare än den gamla. En tredjedel av patienterna var friska fortfarande efter tre år efter behandling med Tasigna.

Kronisk myeloisk leukemi, KLM, är en form av blodcancer och cirka 80 personer får varje år diagnosen. Av dem är cirka en tiondel barn eller tonåringar.

Den nya medicinen Tasigna har visat goda resultat för vuxna med KLM. Två studier har presenterats på blodcancerkongressen ASH som båda visade på en starkare effekt än de läkemedel som använts hittills.

Tre år efter behandlingen med Tasigna visade knappt en tredjedel, 32 procent, av patienterna inga tecken på sjukdom i blodet.För de patienter som behandlats med Glivec var det bara 15 procent av patienterna som fick det beskedet. 

– De här resultaten är glädjande och visar att skillnaderna mellan
Glivec och Tasigna har ökat över tid. Det ger hopp om att en större
andel av patienterna i framtiden kan avsluta sin behandling och kanske
vara botade, säger Johan Richter, överläkare i Lund och på plats vid
kongressen i San Diego i ett pressmeddelande från tillverkaren Novartis.

Enligt Novartis visar data från en 36 månaders uppföljning av den kliniska fas III-studien ENESTnd att signifikant fler patienter som behandlats med Tasigna, 32 procent, saknade sjukdomstecken i blodet, jämfört med de som behandlats med Glivec, 15 procent. I den andra studien,
ENESTcmr, fick vuxna patienter som inte blivit bättre med Glivec byta
till Tasigna. Det blev de. Dubbelt så många av de som bytte till Tasigna (23 procent) hade inte ens mätbara nivåer av leukemi efter ett år, jämfört med
dem som fortsatte med Glivec (11 procent). Behandlingen gav också färre
biverkningar.

Glivec är den vanligaste behandlingen vid kronisk myeloisk leukemi i dag och enligt studier som läkarsajten Internetmedicin hänvisar till lever 9 av 10 patienter efter fem år. Men den passar inte alla. Vissa svarar inte alls på Glivec eller är allergiska, då har Tasigna redan sedan tidigare rekommenderats.

Stamcellstransplantation är idag den enda behandling som helt kan bota KLM enligt Internetmedicin.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-12-13
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons