Uppdaterad: 2012-04-27

2 kommentarer

Hemmatest av blodfetter ger bättre effekt

Bild

Att hålla koll själv på sina värden är bra för den som går på behandling mot högt blodfett, konstaterar Anders G Olsson, specialist i kardiologi och internmedicin på Stockholm Heart Center och prövare i Coll-studien.

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.842105
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (19 röster)

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.588235
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (17 röster)

Fakta om Crestor

Blodfettsänkande statin.

Varning för: Drick inte stora mängder alkohol under din behandling med...

3.625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (8 röster)

Patienter med höga blodfetter blir duktigare på att ta sin medicin om de får mäta sitt kolesterolvärde hemma.

En ny studie visar att patienter som fått med sig en kolesterolmätare att ha i hemmet följer doktorns ordination bättre än de som bara testar på vårdcentralen. Ett år efter ordinationen uppgav 93 procent av patienterna att de fortfarande tog sin medicin.

- Resultatet visar
att om patienten genom självtest får större ansvar för sin behandling
ökar både förståelsen för sjukdomen och motivationen att medicinera
enligt läkarens ordination, säger professor Anders G Olsson, specialist i kardiologi och internmedicin på Stockholm Heart Center, och prövare i Coll-studien. i ett pressmeddelande.

I coll-studien ingick 257 patienter från vårdcentraler runt om i landet. Istället för att bara få ett recept, fick den här gruppen med sig ett kit med mätare för att själva testa nivåerna av LDL i blodet.

Höga kolesterolvärden av fettet LDL känns ingenting i kroppen. Men det är farligt. Värden över 3 mmol/L ger ökad risk för hjärtinfarkt. För den som har andra riskfaktorer som övervikt och diabetes ska nivåerna under 2,5 mmol/L.

Det finns flera sorters mediciner, statiner är de vanligaste, som behandlar höga blodfetter. Det ger för de flesta få biverkningar och statistiskt räddar det liv, ändå följer inte patienterna läkarens rekommendationer. Tre månader efter utskrivet recept är det bara 6 av 10 patienter som fortfarande följer doktorns ordination. Ett halvår efteråt är det inte ens hälften. Bland de som struntade i sin medicin ökade risken för hjärtinfarkt med 30 procent.

- Att majoriteten av patienter når sina
målvärden för kolesterol och därmed minskar risken att drabbas av
hjärtsjukdom är inte bara positivt för patienten utan även i ett vidare
hälsoperspektiv, fortsätter Anders G Olsson.

Den ökade motivationen hos patienterna att ta sin medicin gav också effekt på behandlingsresultatet.  Vid studiestart hade en tredjedel av patienterna ett LDL-kolesterolvärde som understeg målvärdet 2,5 mmol/L.
Efter 12 månader hade mer än hälften, 60 procent av patienterna, ett
LDL-kolesterolvärdeundersteg riktvärdena.

Läs mer om riktlinjerna för kolesterolvärdet

Artikel skriven av Redaktionen 2012-04-18
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Anonym

Skrivet 2/2

Statins Toxic Side Effects

Anonyms bild

Det har gått flera år sedan artikeln och den enda kommentaren, men det här tipset är lika aktuellt idag.

Hösten 2015 kom det ut en intressant bok om statinernas "baksidor". Den är skriven av David Evans och har titeln - Statin Toxic Side Effects.

Det är en sammanfattning av 500 kritiska, vetenskapskapliga statin-rapporter/studier. Finns på svensk nätbokhandel.

Kommentar av anonym

Skrivet 6/5

Glöm självtester !

anonyms bild

Det är sorgligt hur man hela tiden "skrämmer upp" befolkningen med riskfaktorer hit och dit och sedan vill man att de skall hålla på och ta prover hemma.
Det är ungefär samma strategi som med blodtrycket.
Läkemedelsbolag vill sälja mediciner och det är därför det är så viktigt att själv läsa på och försöka att bilda sig en egen uppfattning - inte enbart lita på vårdpersonal.

Flera närstående har stått på statiner.
Det var början på mitt läkemedelsintresse.
Tack och lov slutade min mamma innan hennes ben helt förtvinat. Hon hade dessutom kramper och sömnsvårigheter.
Det har gått många år sedan dess - hon fyller snart 92 och är fortfarande ute och går med sin rollator varje dag.

Det viktiga är inte hur kolesterolvärdet ser ut - utan hur man mår och hur man kan leva sitt liv.

Den här gruppen av läkemedel, statiner, är läkemedelsbolagens stora kassako.
Läs gärna David Healys bok - Pharmageddon (2012).

Statinerna kan ha många besvärliga biverkningar och det är bara någon månad sedan FDA (=amerikanska läkemedelsverket) till slut blev tvungen att gå ut och varna för bl.a. ökad diabetes- och demens-risk.

Själv läste jag boken - Lipitor - thief of memory för många år sedan.

Den vanligaste statinen heter simvastatin (produktnamn= Zocord) och hundratusentals människor i Sverige använder sig av den eller annan statin. De flesta har aldrig fått någon ordentlig genomgång av risker, biverkningar, långtidsbiverkningar och läkemedelsutlösta sjukdomar. De förväntas bara lydigt ta sin statin ovasett hur de mår.

Jag förstår att läkemedelsbolagen gör allt de kan för att få dem att stå kvar på sina mediciner.

Besök: askapatient.com (sök på simvastatin, Lipitor, Crestor, Pravachol, Mevacor etc.). Många av dem liknar min mammas historia.

Besök också spacedoc.net (Forum) för ytterligare berättelser m.m. Läs också Duane Gravelines egen statin-historia.

Dessutom finns läkare/forskare som ifrågasätter den s.k. "Kolesterolhypotesen".

Läs gärna Uffe Ravnskovs bok - Hur kolesterolmyten hålls vid liv och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket.

Det finns betydlifler intressanta böcker på engelska.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons