Uppdaterad: 2012-04-27

2 kommentarer

Hemmatest av blodfetter ger bättre effekt

Bild

Att hålla koll själv på sina värden är bra för den som går på behandling mot högt blodfett, konstaterar Anders G Olsson, specialist i kardiologi och internmedicin på Stockholm Heart Center och prövare i Coll-studien.

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.842105
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (19 röster)

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Fakta om Crestor

Blodfettsänkande statin.

Varning för: Drick inte stora mängder alkohol under din behandling med...

3.77778
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (9 röster)

Patienter med höga blodfetter blir duktigare på att ta sin medicin om de får mäta sitt kolesterolvärde hemma.

En ny studie visar att patienter som fått med sig en kolesterolmätare att ha i hemmet följer doktorns ordination bättre än de som bara testar på vårdcentralen. Ett år efter ordinationen uppgav 93 procent av patienterna att de fortfarande tog sin medicin.

- Resultatet visar
att om patienten genom självtest får större ansvar för sin behandling
ökar både förståelsen för sjukdomen och motivationen att medicinera
enligt läkarens ordination, säger professor Anders G Olsson, specialist i kardiologi och internmedicin på Stockholm Heart Center, och prövare i Coll-studien. i ett pressmeddelande.

I coll-studien ingick 257 patienter från vårdcentraler runt om i landet. Istället för att bara få ett recept, fick den här gruppen med sig ett kit med mätare för att själva testa nivåerna av LDL i blodet.

Höga kolesterolvärden av fettet LDL känns ingenting i kroppen. Men det är farligt. Värden över 3 mmol/L ger ökad risk för hjärtinfarkt. För den som har andra riskfaktorer som övervikt och diabetes ska nivåerna under 2,5 mmol/L.

Det finns flera sorters mediciner, statiner är de vanligaste, som behandlar höga blodfetter. Det ger för de flesta få biverkningar och statistiskt räddar det liv, ändå följer inte patienterna läkarens rekommendationer. Tre månader efter utskrivet recept är det bara 6 av 10 patienter som fortfarande följer doktorns ordination. Ett halvår efteråt är det inte ens hälften. Bland de som struntade i sin medicin ökade risken för hjärtinfarkt med 30 procent.

- Att majoriteten av patienter når sina
målvärden för kolesterol och därmed minskar risken att drabbas av
hjärtsjukdom är inte bara positivt för patienten utan även i ett vidare
hälsoperspektiv, fortsätter Anders G Olsson.

Den ökade motivationen hos patienterna att ta sin medicin gav också effekt på behandlingsresultatet.  Vid studiestart hade en tredjedel av patienterna ett LDL-kolesterolvärde som understeg målvärdet 2,5 mmol/L.
Efter 12 månader hade mer än hälften, 60 procent av patienterna, ett
LDL-kolesterolvärdeundersteg riktvärdena.

Läs mer om riktlinjerna för kolesterolvärdet

Artikel skriven av Redaktionen 2012-04-18
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Anonym

Skrivet 2/2

Statins Toxic Side Effects

Anonyms bild

Det har gått flera år sedan artikeln och den enda kommentaren, men det här tipset är lika aktuellt idag.

Hösten 2015 kom det ut en intressant bok om statinernas "baksidor". Den är skriven av David Evans och har titeln - Statin Toxic Side Effects.

Det är en sammanfattning av 500 kritiska, vetenskapskapliga statin-rapporter/studier. Finns på svensk nätbokhandel.

Kommentar av anonym

Skrivet 6/5

Glöm självtester !

anonyms bild

Det är sorgligt hur man hela tiden "skrämmer upp" befolkningen med riskfaktorer hit och dit och sedan vill man att de skall hålla på och ta prover hemma.
Det är ungefär samma strategi som med blodtrycket.
Läkemedelsbolag vill sälja mediciner och det är därför det är så viktigt att själv läsa på och försöka att bilda sig en egen uppfattning - inte enbart lita på vårdpersonal.

Flera närstående har stått på statiner.
Det var början på mitt läkemedelsintresse.
Tack och lov slutade min mamma innan hennes ben helt förtvinat. Hon hade dessutom kramper och sömnsvårigheter.
Det har gått många år sedan dess - hon fyller snart 92 och är fortfarande ute och går med sin rollator varje dag.

Det viktiga är inte hur kolesterolvärdet ser ut - utan hur man mår och hur man kan leva sitt liv.

Den här gruppen av läkemedel, statiner, är läkemedelsbolagens stora kassako.
Läs gärna David Healys bok - Pharmageddon (2012).

Statinerna kan ha många besvärliga biverkningar och det är bara någon månad sedan FDA (=amerikanska läkemedelsverket) till slut blev tvungen att gå ut och varna för bl.a. ökad diabetes- och demens-risk.

Själv läste jag boken - Lipitor - thief of memory för många år sedan.

Den vanligaste statinen heter simvastatin (produktnamn= Zocord) och hundratusentals människor i Sverige använder sig av den eller annan statin. De flesta har aldrig fått någon ordentlig genomgång av risker, biverkningar, långtidsbiverkningar och läkemedelsutlösta sjukdomar. De förväntas bara lydigt ta sin statin ovasett hur de mår.

Jag förstår att läkemedelsbolagen gör allt de kan för att få dem att stå kvar på sina mediciner.

Besök: askapatient.com (sök på simvastatin, Lipitor, Crestor, Pravachol, Mevacor etc.). Många av dem liknar min mammas historia.

Besök också spacedoc.net (Forum) för ytterligare berättelser m.m. Läs också Duane Gravelines egen statin-historia.

Dessutom finns läkare/forskare som ifrågasätter den s.k. "Kolesterolhypotesen".

Läs gärna Uffe Ravnskovs bok - Hur kolesterolmyten hålls vid liv och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket.

Det finns betydlifler intressanta böcker på engelska.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons