Uppdaterad: 2013-07-29

3 kommentarer

Test visar när bröstcancer- behandling fungerar

Vissa behandlingar hjälper en del av kvinnorna med bröstcancer, medan andra inte påverkar alls. Nu kan ett enkelt blodprov visa vägen till rätt behandling. Snabbt, innan tumören tar över.

Det har hittills varit som rysk roulette. Alla vet att det är ont om tid, ändå har läkaren varit tvungen att i blindo testa olika behandlingar för att se vilken som fungerar just för den patienten.

Nu kan ett enkelt blodprov tidigt visa vilken effekt på tumören den valda behandlingen har.

Det är forskare på Karolinska Institutet och Radiumhemmet som visat att det går att mäta genom att titta på tillväxthastigheten i tumören.

- Att man genom att analysera tillväxthastighet i ett blodprov kan erhålla ny, värdefull klinisk information om patienters risk och förutsättningar att svara på behandling är viktigt. Genom Divitum finns det en möjlighet att hitta patienter med hög risk för progress och denna grupp av patienter kräver möjligen mera intensiv eller annan behandling, säger Thomas Hatschek, huvudprövare för studien, docent och överläkare vid Radiumhemmet i ett pressmeddelande.

Studien kallas TEX och i den ingick 287 kvinnor med bröstcancer som behandlades med två olika typer av cytostatika. Testet Divitum analyserade celldelningshastigheten i ett vanligt blodprov taget innan behandling. Oavsett behandling förutsåg testet i studien vilka grupper av patienter som skulle svara på behandling eller ej.
Det var inga stora skillnander mellan vilken cytostatika som patienterna fick, däremot var det ungefär hälften som svarade bättre på den ena eller den andra. Hos var tionde kvinna försvann tumören helt.

Artikel skriven av redaktionen 2013-05-23
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Donna Mia

Skrivet 11/7

Hormonbehandling?

Donna Mias bild

Jag har opererats för bröstcancer en liten (14 mm )medelagressiv tumör utan spridning till portvaktskörtlarna. Jag skall strålas 3 v och äta Tamoxifen i fem år. Jag är ännu inte i klimakteriet och är rädd för de biverkningar som finns . Snälla berätta hur det varit för er... Känner att jag inte hittar information mot bara för :-( stödet som fanns vid diagnosen är borta om man ifrågasätter . Jag äter en holistisk kost . Vegetariskt, raw och endast kyckling och fisk. Gör juicer och stoppar inte i mig socker i annan form än frukt . Inget mjöl och ingen mjölk... Vem vet mer och kan ge mig lite mer info?

Kommentar av Niki

Skrivet 3/12

I Uppsala har man sen(enligt

Nikis bild

I Uppsala har man sen(enligt en onk.läkare) jan 2013 gett Tamoxifen i 5+5 år. Jag var under 40 år när jag fick min första bc. Jag slutade m tamoxifen i juli förra året. Har nu fått återfall i bc. Kolla m läkaren om du känner dig osäker och "utregistrerad"

Kommentar av Ulti

Skrivet 22/9

Vill oxå vara med!

Ultis bild

Nu har det snart passerat fem år sedan jag drabbades av bröstcancer. Genomgick operation, cellgifter och strålning. Hade en spridning i portvaktskörteln så jag har tagit bort alla körtlar i min vänstra armhålan, men i dessa visade det ingen cancer. Nu har jag alltså ätit mina tamoxifen i fem år och fick för ett tag sen ett brev från sjukhuset om att det nu var bara att sluta med min medicinering. Men jag känner nu en oerhörd frustration att inte få prata med en läkare om den nya forskningen! Har läst att man i vissa fall förordar fortsatt medicinering. jag fick min cancer när jag var 47 år och hade inte hamnat i klimakteriet. Vad händer om jag fortfarande inte gjort det? jag har så otroligt många frågor och det känns så snopet att bara få ett brev där de säger åt mig att sluta med min Tamoxifen. Jag vill oxå vara med i "det nya tänket" och dra nytta av ny forskning. Känner mig orolig och faktiskt lite bortglömd. Vill göra allt och veta allt för att inte drabbas av återfall, men nu det känns som man måste strida och vara besvärlig för att få den hjälp som borde vara självklar! fler som känner som jag? tar gärna tips o råd!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons