Uppdaterad: 2013-07-29

3 kommentarer

Test visar när bröstcancer- behandling fungerar

Vissa behandlingar hjälper en del av kvinnorna med bröstcancer, medan andra inte påverkar alls. Nu kan ett enkelt blodprov visa vägen till rätt behandling. Snabbt, innan tumören tar över.

Det har hittills varit som rysk roulette. Alla vet att det är ont om tid, ändå har läkaren varit tvungen att i blindo testa olika behandlingar för att se vilken som fungerar just för den patienten.

Nu kan ett enkelt blodprov tidigt visa vilken effekt på tumören den valda behandlingen har.

Det är forskare på Karolinska Institutet och Radiumhemmet som visat att det går att mäta genom att titta på tillväxthastigheten i tumören.

- Att man genom att analysera tillväxthastighet i ett blodprov kan erhålla ny, värdefull klinisk information om patienters risk och förutsättningar att svara på behandling är viktigt. Genom Divitum finns det en möjlighet att hitta patienter med hög risk för progress och denna grupp av patienter kräver möjligen mera intensiv eller annan behandling, säger Thomas Hatschek, huvudprövare för studien, docent och överläkare vid Radiumhemmet i ett pressmeddelande.

Studien kallas TEX och i den ingick 287 kvinnor med bröstcancer som behandlades med två olika typer av cytostatika. Testet Divitum analyserade celldelningshastigheten i ett vanligt blodprov taget innan behandling. Oavsett behandling förutsåg testet i studien vilka grupper av patienter som skulle svara på behandling eller ej.
Det var inga stora skillnander mellan vilken cytostatika som patienterna fick, däremot var det ungefär hälften som svarade bättre på den ena eller den andra. Hos var tionde kvinna försvann tumören helt.

Artikel skriven av redaktionen 2013-05-23
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Donna Mia

Skrivet 11/7

Hormonbehandling?

Donna Mias bild

Jag har opererats för bröstcancer en liten (14 mm )medelagressiv tumör utan spridning till portvaktskörtlarna. Jag skall strålas 3 v och äta Tamoxifen i fem år. Jag är ännu inte i klimakteriet och är rädd för de biverkningar som finns . Snälla berätta hur det varit för er... Känner att jag inte hittar information mot bara för :-( stödet som fanns vid diagnosen är borta om man ifrågasätter . Jag äter en holistisk kost . Vegetariskt, raw och endast kyckling och fisk. Gör juicer och stoppar inte i mig socker i annan form än frukt . Inget mjöl och ingen mjölk... Vem vet mer och kan ge mig lite mer info?

Kommentar av Niki

Skrivet 3/12

I Uppsala har man sen(enligt

Nikis bild

I Uppsala har man sen(enligt en onk.läkare) jan 2013 gett Tamoxifen i 5+5 år. Jag var under 40 år när jag fick min första bc. Jag slutade m tamoxifen i juli förra året. Har nu fått återfall i bc. Kolla m läkaren om du känner dig osäker och "utregistrerad"

Kommentar av Ulti

Skrivet 22/9

Vill oxå vara med!

Ultis bild

Nu har det snart passerat fem år sedan jag drabbades av bröstcancer. Genomgick operation, cellgifter och strålning. Hade en spridning i portvaktskörteln så jag har tagit bort alla körtlar i min vänstra armhålan, men i dessa visade det ingen cancer. Nu har jag alltså ätit mina tamoxifen i fem år och fick för ett tag sen ett brev från sjukhuset om att det nu var bara att sluta med min medicinering. Men jag känner nu en oerhörd frustration att inte få prata med en läkare om den nya forskningen! Har läst att man i vissa fall förordar fortsatt medicinering. jag fick min cancer när jag var 47 år och hade inte hamnat i klimakteriet. Vad händer om jag fortfarande inte gjort det? jag har så otroligt många frågor och det känns så snopet att bara få ett brev där de säger åt mig att sluta med min Tamoxifen. Jag vill oxå vara med i "det nya tänket" och dra nytta av ny forskning. Känner mig orolig och faktiskt lite bortglömd. Vill göra allt och veta allt för att inte drabbas av återfall, men nu det känns som man måste strida och vara besvärlig för att få den hjälp som borde vara självklar! fler som känner som jag? tar gärna tips o råd!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons