Uppdaterad: 2011-09-24

8 kommentarer

Testa dig för ADHD

Bild

Det finns metoder för att hantera sin ADHD. Ordning och reda är en bra början, skriver journalisten Thom Hartmann i boken "ADHD for success". Svenska sjukvården erbjuder både medicinsk behandling och kognitiv beteendeterapi för att stödja människor med ADHD i sin vardag. Foto: Adam Ihse, Scanpix

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Det här är testet, en självskattningskala, som sjukvården i Sverige oftast använder sig av för att se om  en person lider av ADHD. Därtill görs intervjuer med både personen själv och närstående samt en klinisk bedömning av en psykolog eller psykiatriker. Detta är alltså inte ett underlag för diagnos, utan ett underlag för vidare samtal med läkare eller annan utredare.

I bedömningen ingår också om du själv anser att du har haft något problem i de olika, under lång tid och i många olika situationer, till exempel svårigheter att behålla jobb, nära relationer eller andra problem i relationer till samhället i övrigt. Alla kan alltså vara rastlösa ibland, det ger inte en psykiatrisk diagnos som ADHD.

Detta är alltså en rad frågor att fundera utifrån. Detta är alltså inte ett test som dig dig diagnos, även om du får "högsta poäng" på samtliga frågor.

Svaren går från aldrig, sällan, ibland, ofta upp till alltid.

1. Hur ofta har du svårigheter med att avsluta de sista detaljerna i en uppgift/ett projekt när de mer krävande momenten har avklarats?

2. Hur ofta har du svårigheter med att få ordning på saker och ting när du ska utföra en uppgift som kräver organisation?

3. Hur ofta har du problem att komma ihåg avtalade möten, t ex läkarbesök, eller åtaganden?

4. Hur ofta händer det att du undviker eller skjuter på att sätta igång med en uppgift som kräver mycket tankemöda?

5. Hur ofta händer det att du sitter och plockar med något, eller skruvar på dig och rör händer eller fötter när du är tvungen att sitta en längre stund?

6. Hur ofta känner du dig överaktiv och tvungen att hålla igång, som om du gick på högvarv?

7. Hur ofta händer det att du gör slarvfel när du arbetar med en tråkig eller svår uppgift?

8. Hur ofta händer det att du har svårt att hålla kvar uppmärksamheten när du utför tråkigt eller monotont arbete?

9. Hur ofta händer det att du har svårt att koncentrera dig på vad folk säger, även när de pratar direkt till dig?

10. Hur ofta händer det att du förlägger eller har svårt att hitta saker hemma eller på arbetet?

11. Hur ofta händer det att du distraheras av händelser eller ljud i din

omgivning?

12. Hur ofta händer det att du lämnar din plats under möten eller i andra situationer där du förväntas sitta kvar?

13. Hur ofta händer det att du känner dig rastlös eller har svårt att vara stilla?

14. Hur ofta händer det att du har svårt att gå ner i varv och koppla av när du har en stund över?

15. Hur ofta händer det att du kommer på dig med att prata för mycket i sociala sammanhang?

16. Hur ofta händer det att du avslutar meningar åt dem du talar med, innan de själva hinner avsluta dem?

17. Hur ofta händer det att du har svårt att vänta på din tur i situationer då det krävs?

18. Hur ofta händer det att du avbryter/stör andra när de är upptagna?

 

Källa: Nusjukvården Västra Götaland

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-09-27
anonyms bild

Kategorier:

Psykiatri tester ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 8/1

mesta där stämmer in på mig

anonyms bild

mesta där stämmer in på mig på "ofta" och "alltid" min psykiatrin har sagt det är depression

Kommentar av Henrik G

Skrivet 22/10

Vad hette forskare som brände all sin forskning?

Henrik Gs bild

Kan inte mycket av det här handla om att olika individer inte trivs i/mår bra i ett alltför konformistiskt samhälle, som vill kategorisera det som avviker det minsta från från det "normala"?

Kommentar av anonym

Skrivet 13/7

forskare

anonyms bild

Det var Gillberg en forskare inom barn och ungdomspsykiatri.
Han ville inte lämna ut resultaten då det kunde röja identiteter
vilket de lovat aldrig skulle hända.
Då de blev tvungna att lämna ut det eldade han upp forskningsmaterialet. Rapporterna var redan skrivna.

Kommentar av Magnus44

Skrivet 6/10

utvärdering

Magnus44s bild

Är inte emot bättre utvärderingar än vad som oftast sorgligt nyttjas.

Bandi44

Kommentar av Magnus44

Skrivet 6/10

Concerta

Magnus44s bild

Glad för de som känner sig hjälpt men hade mer biverkningar än fördelar.

Bandi44

Kommentar av Magnus44

Skrivet 6/10

Concerta

Magnus44s bild

Glad för de som känner sig hjälpt men hade mer biverkningar än fördelar.

Bandi44

Kommentar av Fröken Ritalina Metaminasson

Skrivet 23/9

Och utredare under t ex stress, fullföljer de denna procedur..?

Fröken Ritalina Metaminassons bild

Det låter ju bra det här... Självskattning, klinisk bedömning, intervjuer med den berörde samt närstående, som ett underlag för vidare samtal med läkare/annan utredare.

I bedömningen ingår även om den berörda anser sig, under lång tid, ha haft problem i många olika situationer, t ex svårigheter att behålla jobb, problem med nära relationer/andra relationer samt till samhället i övrigt.

Jag fick medicin/amfetamin mot ADHD utskrivet efter ett samtal med en kliniker, samt ett skattningsformulär med mig hem (vilket lämnades in väldigt sent).

Idag har jag ett flera tvivel på om diagnosen verkligen stämmer, bland annat p g a mitt fungerande i barndomen vilket ger en motstridig bild. Vidare reagerade jag på medicinen motsatt mot hur personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar förväntas reagera. Jag blev dock mer pigg vilket var en hjälp men också förvirrad/påtagligt dement, fick stora koncentrationssvårigheter, sa halva meningar/"tappade tråden", blev m k t glömsk, förla saker, fick muskelkramper och yrsel, även trängningsinkontinens samt efter en längre tids användning paranoid psykos. Nämnas kan att den kliniska uppföljningen var under all kritik.

Nu äter jag ingen medicin längre och har börjat "klarna" i huvudet, även trängningsinkontinensen har, å det närmaste, helt försvunnit.

Jag är inte emot amfetamin som medicin för de personer som når förbättringar av denna behandling! Vad jag vill trycka på är att utredare måste ha såväl tid till som intresse för att genomföra adekvata bedömningar på en fullskalig nivå, för att sedan vidare följa upp patienten och dennes medicinering.

Kommentar av anonym

Skrivet 19/2

hur få tag i medicin?

anonyms bild

Hej. Såg att du fick diagnos utan att göra en lång utredning. Vi har det motsatta problemet. Min son har en gammal adhd diagnos sedan han var liten. Men har nu stora problem och kan inte få medicin utskrivet utan en lång och krånglig process. Jag undrar därför vart man kan vända sig för att komma framåt snabbare.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons