postitilappar_Adam_Ihse_Scanpix_250

Det här är testet, en självskattningskala, som sjukvården i Sverige oftast använder sig av för att se om  en person lider av ADHD. Därtill görs intervjuer med både personen själv och närstående samt en klinisk bedömning av en psykolog eller psykiatriker.

Detta är alltså inte ett underlag för diagnos, utan ett underlag för vidare samtal med läkare eller annan utredare.

Concerta används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning när terapi och andra insatser inte är tillräckliga.

Läs mer: Testa dig för ADHD

 

ADHD står för attention deficit hyperactivity disorder och ADD är egentligen samma sjukdom fast utan det hyperaktiva tillståndet.

Det här är psykiatriska diagnoser som kan ges efter grundlig utredning, när en patient kommer för att söka för allvarliga problem i livet och vardagen.

Vanliga symptom är: Stora koncentrationssvårigheter, tics, sömnsvårigheter, trötthet eller energi som inte går att fokusera.

Problemen uppstår redan i barndomen, tidigare trodde man att det var en "läggning" som växte bort, men senare forskning har visat att många har kvar sina problem. För vissa blir tillstånden svårare att leva med som vuxen med alla de krav som hör vuxenlivet till.

 I Sverige användes Concerta i första hand till barn, men ordineras nu allt mer även till vuxna, enligt Läkemedelsverket.

Av dmadmin
27 september, 2010

8 kommentarer

 • Av Fröken Ritalina Metaminasson 23 september, 2011

  Och utredare under t ex stress, fullföljer de denna procedur..?
  Det låter ju bra det här… Självskattning, klinisk bedömning, intervjuer med den berörde samt närstående, som ett underlag för vidare samtal med läkare/annan utredare.

  I bedömningen ingår även om den berörda anser sig, under lång tid, ha haft problem i många olika situationer, t ex svårigheter att behålla jobb, problem med nära relationer/andra relationer samt till samhället i övrigt.

  Jag fick medicin/amfetamin mot ADHD utskrivet efter ett samtal med en kliniker, samt ett skattningsformulär med mig hem (vilket lämnades in väldigt sent).

  Idag har jag ett flera tvivel på om diagnosen verkligen stämmer, bland annat p g a mitt fungerande i barndomen vilket ger en motstridig bild. Vidare reagerade jag på medicinen motsatt mot hur personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar förväntas reagera. Jag blev dock mer pigg vilket var en hjälp men också förvirrad/påtagligt dement, fick stora koncentrationssvårigheter, sa halva meningar/”tappade tråden”, blev m k t glömsk, förla saker, fick muskelkramper och yrsel, även trängningsinkontinens samt efter en längre tids användning paranoid psykos. Nämnas kan att den kliniska uppföljningen var under all kritik.

  Nu äter jag ingen medicin längre och har börjat ”klarna” i huvudet, även trängningsinkontinensen har, å det närmaste, helt försvunnit.

  Jag är inte emot amfetamin som medicin för de personer som når förbättringar av denna behandling! Vad jag vill trycka på är att utredare måste ha såväl tid till som intresse för att genomföra adekvata bedömningar på en fullskalig nivå, för att sedan vidare följa upp patienten och dennes medicinering.

 • Av Magnus44 6 oktober, 2013

  Concerta
  Glad för de som känner sig hjälpt men hade mer biverkningar än fördelar.

 • Av Magnus44 6 oktober, 2013

  Concerta
  Glad för de som känner sig hjälpt men hade mer biverkningar än fördelar.

 • Av Magnus44 6 oktober, 2013

  utvärdering
  Är inte emot bättre utvärderingar än vad som oftast sorgligt nyttjas.

 • Av Henrik G 21 oktober, 2013

  Vad hette forskare som brände all sin forskning?
  Kan inte mycket av det här handla om att olika individer inte trivs i/mår bra i ett alltför konformistiskt samhälle, som vill kategorisera det som avviker det minsta från från det ”normala”?

 • Av anonym 19 februari, 2015

  hur få tag i medicin?
  Hej. Såg att du fick diagnos utan att göra en lång utredning. Vi har det motsatta problemet. Min son har en gammal adhd diagnos sedan han var liten. Men har nu stora problem och kan inte få medicin utskrivet utan en lång och krånglig process. Jag undrar därför vart man kan vända sig för att komma framåt snabbare.

 • Av anonym 8 januari, 2016

  mesta där stämmer in på mig
  mesta där stämmer in på mig på ”ofta” och ”alltid” min psykiatrin har sagt det är depression

 • Av anonym 13 juli, 2016

  forskare
  Det var Gillberg en forskare inom barn och ungdomspsykiatri.
  Han ville inte lämna ut resultaten då det kunde röja identiteter
  vilket de lovat aldrig skulle hända.
  Då de blev tvungna att lämna ut det eldade han upp forskningsmaterialet. Rapporterna var redan skrivna.

Comments are closed.