norovirus_larsgustavsson450

Nu sprider sig vinterkräksjukan på skolor och arbetsplatser. För de allra flesta är det över på några dagar, men för svårt sjuka och äldre kan sjukdomen leda till döden. 

Nu kan ett enkelt test visa hur allvarligt sjukdomsförloppet är och vilken behandling som ska sättas in.

Vinterkräksjukan är tillbaka och omkring en halv miljon människor kommer att bli smittade om spridningen är den samma som förra året. Sjukdomen orsakas av  norovirus. Ett mycket smittsamt virus som leder till epidemier på sjukhus och äldreboenden. För äldre och sjuka kan smittan leda till döden. Var femte patient över 80 år som läggs in på sjukhus för vinterkräksjukan överlever inte, visar en ny doktorsavhandling.

Nu ska de svårast sjuka upptäckas på ett tidigt stadium. Lars Gustavsson har i sin avhandling visat att ett vanligt rutinblodprov, som redan används vid gradering av långt gångna sjukdomar, också kan vara till hjälp vid bedömningen även vid vinterkräksjuka.

– Om testet visar att mjölksyrenivån är förhöjd finns det en risk att infektionen får ett allvarligt förlopp. I dessa fall bör patienten undersökas noggrant och omhändertas på en avdelning med möjlighet till isoleringsvård, säger Lars Gustavsson i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Avhandlingen visar också att den provtagning som idag görs för att diagnostisera smittsam magsjuka kan förenklas. Istället för att patienten måste lämna ett avföringsprov kan man ta ett pinnprov från ändtarmen, som sedan direkt skickas för analys.

– Dessa förenklingar gör det enklare att ställa rätt diagnos och avgöra var patienten ska vårdas, så att vi kan ta hand om patienter med kräksjuka på ett säkert sätt och undvika att patienter som kräks av någon annan anledning måste hållas isolerade i onödan. Då kan sjukhusens resurser användas mer effektivt, säger Lars Gustavsson.

En delstudie i avhandlingen har också närmare granskat hur immunförsvaret bekämpar infektioner med norovirus, kunskap som kan ha betydelse vid utvecklingen av ett framtida vaccin mot norovirus och vinterkräksjuka. Avhandlingen On morbidity and mortality in norovirus infection försvaras vid en disputation den 11 december.

Av Hanna Brodda
8 december, 2014