bli gravid balk

Uppdaterad: 2013-12-19

4 kommentarer

Till Polen för att få barn

Bild

Bartosz Murgacz, Center for Reproductive Medicine Bocian, välkomnar alla som vill ha hjälp att bli gravida. I boken Operation barn beskriver Marie Granmar hur hon for österut för att bli med barn.

Fakta om Pergotime

Pergotime stimulerar äggproduktion. Pergotime används vid ofrivillig barnlöshet till följd av bristfällig äggproduktion.

Varning för: En gynekologisk undersökning ska konstatera att du inte är gravid...

0
Ditt betyg: Inget

På kliniken Bocian i Polen gör de ingen juridisk skillnad på spermie, ägg eller embryodonation. Hit kommer kvinnan för att bli gravid. "Vi är experter på fertilitetsbehandlingar och gör det ingrepp som krävs för varje situation och patient", säger Bartosz Mrugacz, marknadschef på Center for Reproductive Medicine Bocian

Till kliniken Bocian i östra Polen kommer kvinnor och män som inte får den hjälp de vill ha i sitt eget land. Tillskillnad från mycket annan medicinsk turism är det inte främst priset, utan hemländernas lagar som gör att deras kunder väljer att byta land. Hit går det att komma för utredning och sedan välja bland det mesta inom fertilitetsbehandling beroende på orsak till barnlösheten.

Går det för till exempel homosexuella kvinnor eller ensamstående kvinnor att komma till er för att få ett ägg eller embryo?

- Vi ställer inte den typen av frågor kring familjebilden överhuvudtaget, vi är ingen myndighet utan experter på fertilitetbehandlingar, säger Bartosz Mrugacz, som är andra generationens delägare i familjeföretaget Bocian, en klinik inom reproduktiv medicin sedan 2006 och som sammanlagt har haft 12000 kunder.

I Sverige är det bara par som kan få möjlighet att få insemination med
pappans spermier, provrörsbefruktning med mamman och pappans ägg och
spermier och äggdonation från en annan kvinna. Spermiedonation från en
okänd pappa är inte möjligt i Sverige, inte heller embryodonation. Att
frysa spermier inför en cancerbehandling och sedan testamentera bort
dem, som den kände bloggaren Kristian Gidlund, med Ikroppenmin, ville göra, är förbjudet i Sverige. I Polen är det tillåtet.

Ålder är en annan svår fråga när det kommer till fertilitetsbehandlingar. I Sverige dras en gräns för att få subventionerad fertilitetsvård för kvinnan vid 40 år, mannen får vara högst 56 år. De ägg som inte placeras in i kvinnan får frysas, men bara i fem år, sedan måste de användas eller kasseras. I Polen finns ingen gräns för ålder hos kvinnan eller hur länge ägg eller befruktade embryon kan sparas.

- Här gör vi en individuell bedömning i varje fall, vi har kvinnor mellan 45 och 50 år som fått hjälp att bli gravida. Chanserna är förstås lägre, ju äldre kvinnan är, men för vissa kan det bedömas som möjligt och då är det värt att pröva, säger han.

 Abort är svårt att få i Polen, men när det kommer till fertilitetsbehandlingar är det mesta tillåtet. Kliniken har själva satt upp etiska gränser för vad de gör. De går inte med på att handla med embryon eller ägg. Här kostar behandlingen
samma oavsett om det görs med eget eller andras vävnad. De vill heller
inte låta dig välja kön.

- De här två sakerna är där vi på kliniken drar vår etiska gräns,
förklarar Bartosz Murgacz. Annars har vi inte många lagar som reglerar
det här medicinska området i Polen.

Ungefär varannan kvinna blir gravid av de kunder som kommer till Bocian, bland de kvinnor över 40 år är det 15 procent som blir gravida. Det är statistik som inte är helt lätt att jämföra med svenska kliniker. Dels därför att alla mäter olika, även i Sverige. En del mäter graviditeter, andra ett positivt utslag på graviditetstestet. Hos Bocian för de bok över kliniska gravditeter, inte fullföljda graviditeter och förlossningar.

- Det skulle vara svårt för oss, många åker hem och går till mödravård och föder hemma vid sitt eget sjukhus i sina respektive länder.

Kostnaden för en behandling med provrörsbefruktning varierar mellan 15 000 kronor och 30 000 kronor i Sverige. När ett par har försökt att bli gravida i ett eller ett par år kan behandlingen bekostas av landstinget.

Hos Center for Reproductive Medicine Bocian blir kostnaden ungefär hälften för den vanligaste metoden som används i svenska landsting, mot de privata alternativen i Sverige.

Används någon av de mer avancerade metoderna, som att öppna ägget och hjälpa in spermien, blir skillnaden i pris mindre. Till avancerade metoder 
räknas bland annat Assisterad Hatching (kläckning) för att öka chanserna vid IVF.  Om spermierna är svaga, gör de också så kallade IMSI, Intra-cytoplasmic Morphologically Selected. De gör också Spindle View, vilket ökar chanserna att få bra embryon.

I Polen finns också en svensk fertilitetsklinik, Invimed, som lyder under polska regler med dokumenterade resultat. Där går det bland annat att få välja anonyma ägg eller spermier från människor som liknar en själv, utifrån bilder på de som barn. Den kliniken har också infört IMSI-6600 för män med infertilitetsproblem och nedfrysning av ägg och spermier.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-09-26
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Marie-Loise

Skrivet 24/8

Angående Invimed

Marie-Loise s bild

Invimed är inte alls så bra som de utger sig att vara på deras hemsida. Har varit till Warszawa och först får man fylla i en massa papper bara på engelska. Hade man frågor kunde inte personalen engelska. Läkaren var stressad och gav inte alls den informationen eller förtroendet man behöver en sådan gång. Svåra att få kontakt med för vidare information. När sedan processen startades var de inte tillgängliga för vidare handledning och tid så flyg kunde planeras. Ångrar att vi vände oss till denna klinik, skulle valt en annan med facit i hand.

Kommentar av Marie-Loise

Skrivet 24/8

Angående Invimed

Marie-Loise s bild

Invimed är inte alls så bra som de utger sig att vara på deras hemsida. Har varit till Warszawa och de flesta ur personalen kunde lite eller ingen engelska. Alla formulär på engelska. Svårt att få kontakt med dem om de har väldigt dålig service när man kommit igång med behandlingen och behöver snabba svar för vidare direktiv och för att boka flyg så struntar de i detta. Känns som de är mest ute för att tjäna pengar och när de väl fått dem sätter de absolut inte patienten i fokus. Avråder från denna klinik.

Kommentar av Elida

Skrivet 16/10

och...

Elidas bild

Insåg att rätt mycket blivit lite missvisande om svenska förhållanden. Man kan i Sverige behandlas till dagen innan man fyller 43 år privat. Landstingen bestämmer själva till vilken ålder man ger (subventionerad) vård - vanligen runt 38 år. Man kan få hjälp med subventionerad IVF när man försökt hemma i 1 år och landstingen ger olika (1-3) antal försök. I landsting med kortare köer är det vanligt att försöka privat först efter att de landstingsfinansierade försöken är slut. Man kan få antingen donerad sperma eller donerade ägg, inte båda samtidigt.

Våren 2012 beslutade riksdagen att ensamstående skulle kunna få fertilitetbehandlingar med donerad sperma i Sverige. Regeringen fick i uppdrag att skyndsamt ta fram ett lagförslag men utredare tillsattes först sommaren 2013. Samtidigt fick denna i uppdrag att även utreda embryodonation och surrogatmödraskap (som smer ställt sig positiva till). Utredning avseende ensamstående ska vara klar 2014 och embryodonation o surrogat först året efter.

Kommentar av Elida

Skrivet 16/10

Invimed svenskt?

Elidas bild

Men stämmer det verkligen att Invimed numera ska vara svenskägt? Företaget, som åtminstone tidigare ska ha haft polska ägare har kliniker på tre platser, varav Gdynia relativt nyligen fått svenskspråkig personal och gjort en svensk hemsida. Har företaget också bytt ägare?

/Elida - med barn via Invimed Warszawa

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons