Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Tips för att undvika smittspridning

Bild

Tvätta händerna noga, undvik att peta dig i ögon och näsa och ta inte folk i handen är några tips för att undvika smittspridning.

Varje dag stöter vi på enorma mängder bakterier. Många av dem är harmlösa men några gör oss sjuka. Att tvätta händerna är det överlägset bästa sättet för att minska risken för smitta, men det finns även andra saker vi bör tänka på.

Förkylningar smittar mycket lätt, framför allt under sjukdomens första dagar, men även innan man ens märkt av några symptom. Därefter avtar smittsamheten raskt. När vi nyser och hostar sprider vi ut smittan som kan nå flera meter. Vi kliar oss i ögonen, petar i näsa och mun och tar varandra i hand. Dessutom kan virus och bakterier ibland överleva många timmar på platsen där de landat, på bordsytor, handtag och tangentbord.

Att helt undvika att bli sjuk kan vara svårt, men det finns knep att ta till för att åtminstone minska den värsta risken för smitta.

Tips för att undvika smittspridning:

–Peta inte i ögon, näsa eller mun. Det är bakteriernas väg in i din kropp. Och är det du som är sjuk är det ett av sätten du för smittan vidare när du sedan tar i saker, eller personer.

–Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten. På så vis minskar du risken att bli smittad av någon annan eller att föra dina egna baciller vidare.

–Torka händerna helt torra och använd pappershanddukar - fuktiga texilhanddukar är rena paradiset för bakterier och virus.

–Om du hostar eller nyser, gör det i armvecket eller helst i en engångsnäsduk som direkt kan slängas, men absolut inte i handen.

–Undvik nära kontakt med andra människor. Är du förkyld säg hellre hej på avstånd än att ta andra i hand. Det uppskattas garanterat.

Läs även:

Så tvättar du händerna rätt 

Smutsfällorna vi glömmer

 

Hur gör du själv för att hålla förkylningarna borta? Kommentera nedan!

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tove

Skrivet 14/10

Inte lätt att låta bli att

Toves bild

Inte lätt att låta bli att peta sig i ansiktet. Har läst nånstans att man utan att tänka på det gör det flera hundra gånger om dagen. Extra viktigt att tvätta händerna därför. Så när man ändå är och pillar så är man lite ren iallafall.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons