Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Tips för att undvika smittspridning

Bild

Tvätta händerna noga, undvik att peta dig i ögon och näsa och ta inte folk i handen är några tips för att undvika smittspridning.

Varje dag stöter vi på enorma mängder bakterier. Många av dem är harmlösa men några gör oss sjuka. Att tvätta händerna är det överlägset bästa sättet för att minska risken för smitta, men det finns även andra saker vi bör tänka på.

Förkylningar smittar mycket lätt, framför allt under sjukdomens första dagar, men även innan man ens märkt av några symptom. Därefter avtar smittsamheten raskt. När vi nyser och hostar sprider vi ut smittan som kan nå flera meter. Vi kliar oss i ögonen, petar i näsa och mun och tar varandra i hand. Dessutom kan virus och bakterier ibland överleva många timmar på platsen där de landat, på bordsytor, handtag och tangentbord.

Att helt undvika att bli sjuk kan vara svårt, men det finns knep att ta till för att åtminstone minska den värsta risken för smitta.

Tips för att undvika smittspridning:

–Peta inte i ögon, näsa eller mun. Det är bakteriernas väg in i din kropp. Och är det du som är sjuk är det ett av sätten du för smittan vidare när du sedan tar i saker, eller personer.

–Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten. På så vis minskar du risken att bli smittad av någon annan eller att föra dina egna baciller vidare.

–Torka händerna helt torra och använd pappershanddukar - fuktiga texilhanddukar är rena paradiset för bakterier och virus.

–Om du hostar eller nyser, gör det i armvecket eller helst i en engångsnäsduk som direkt kan slängas, men absolut inte i handen.

–Undvik nära kontakt med andra människor. Är du förkyld säg hellre hej på avstånd än att ta andra i hand. Det uppskattas garanterat.

Läs även:

Så tvättar du händerna rätt 

Smutsfällorna vi glömmer

 

Hur gör du själv för att hålla förkylningarna borta? Kommentera nedan!

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tove

Skrivet 14/10

Inte lätt att låta bli att

Toves bild

Inte lätt att låta bli att peta sig i ansiktet. Har läst nånstans att man utan att tänka på det gör det flera hundra gånger om dagen. Extra viktigt att tvätta händerna därför. Så när man ändå är och pillar så är man lite ren iallafall.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.

Annons