Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Tips för att undvika smittspridning

Bild

Tvätta händerna noga, undvik att peta dig i ögon och näsa och ta inte folk i handen är några tips för att undvika smittspridning.

Varje dag stöter vi på enorma mängder bakterier. Många av dem är harmlösa men några gör oss sjuka. Att tvätta händerna är det överlägset bästa sättet för att minska risken för smitta, men det finns även andra saker vi bör tänka på.

Förkylningar smittar mycket lätt, framför allt under sjukdomens första dagar, men även innan man ens märkt av några symptom. Därefter avtar smittsamheten raskt. När vi nyser och hostar sprider vi ut smittan som kan nå flera meter. Vi kliar oss i ögonen, petar i näsa och mun och tar varandra i hand. Dessutom kan virus och bakterier ibland överleva många timmar på platsen där de landat, på bordsytor, handtag och tangentbord.

Att helt undvika att bli sjuk kan vara svårt, men det finns knep att ta till för att åtminstone minska den värsta risken för smitta.

Tips för att undvika smittspridning:

–Peta inte i ögon, näsa eller mun. Det är bakteriernas väg in i din kropp. Och är det du som är sjuk är det ett av sätten du för smittan vidare när du sedan tar i saker, eller personer.

–Tvätta händerna ofta, med tvål och vatten. På så vis minskar du risken att bli smittad av någon annan eller att föra dina egna baciller vidare.

–Torka händerna helt torra och använd pappershanddukar - fuktiga texilhanddukar är rena paradiset för bakterier och virus.

–Om du hostar eller nyser, gör det i armvecket eller helst i en engångsnäsduk som direkt kan slängas, men absolut inte i handen.

–Undvik nära kontakt med andra människor. Är du förkyld säg hellre hej på avstånd än att ta andra i hand. Det uppskattas garanterat.

Läs även:

Så tvättar du händerna rätt 

Smutsfällorna vi glömmer

 

Hur gör du själv för att hålla förkylningarna borta? Kommentera nedan!

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tove

Skrivet 14/10

Inte lätt att låta bli att

Toves bild

Inte lätt att låta bli att peta sig i ansiktet. Har läst nånstans att man utan att tänka på det gör det flera hundra gånger om dagen. Extra viktigt att tvätta händerna därför. Så när man ändå är och pillar så är man lite ren iallafall.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons