Uppdaterad: 2012-04-05

12 kommentarer

Tramadol blir narkotika

Fakta om Tramadol

Tramadol är ett morfinliknande smärtstillande medel som utövar sin effekt genom att blockera smärtsignalerna till hjärnan.

Varning för: Tramadol kan vara vanebildande.

3.885715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (35 röster)

Fakta om Tradolan

Tradolan är ett morfinliknande läkemedel som bland annat används mot smärta. Det påverkar direkt på celler i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande....

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (30 röster)

Missbruket av läkemedel som innehåller smärtstillande ämnet tramadol har ökat. Nu förbjuds införsel per post av substansen i landet.

Läkemedel som innehåller ämnet tramadol, som Tradolan, Tramadol, Tiparol, Nobiligan och Gemadol mister nu sitt undantag i narkotikaklassningen.

Tramadol skrivs ut mot smärta, men för vissa människor i vissa doser kan det ge en morfinliknande rusningseffekt och det har visat sig eftertraktansvärt som somliga. För en tid sedan uppmanades regeringen av Läkemedelsverket att se över reglerna för att försöka hindra spridningen av missbruket.

Tramadol är sedan tidigare ett narkotikaklassat läkemedel, med vissa undantag i reglerna kring hanteringen. Nu tas undantagen bort. Den 15 mars 2012 kommer det klassas som ett narkotikabrott att köpa dessa läkemedel utomlands och skeppa hem dem per post till Sverige.

För den vanliga användaren med lagligt medicinskt bruk kommer ändringen inte ge någon effekt, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Artikel skriven av redaktionen 2012-03-09
redaktionens bild

Kategorier:

Smärta

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 11/1

Ni ska låta bli Tramadol för

anonyms bild

Ni ska låta bli Tramadol för det är ett gift. Avtändning i nivå med Heroin. Jag tog Tramadol, 200-450mg i lite över en vecka och avtändningen var fruktansvärt plågsam, panikångest, hjärtklappning, svettningar, rastlöshet, myror i benen, ont i magen, och massor ångest.. Helt horribelt! Tänker aldrig ta det där rävgiftet igen! Be läkaren om något annat.

Kommentar av för ont för livs kvalite.

Skrivet 3/12

Man borde få bestämma över sitt eget liv!

för ont för livs kvalite.s bild

Är så för,,,,bannat trött på idiot läkare. Har 4 st sjukdomar. fick vänta över 10 år på diagnos. slutade med både citodon o Tramadol i för stor mängd. men min läkare borde upplyst mig om att jag har kroniska sjukdomar o kanske inte ska ta bort helt o enbart trappa ner till 3 Tramadol. På nåder fick jag 2 citodon på dos av min läkare. Jaf förstod först efteråt skillnaderna på citodon o Tramadol. Tramadol har en anti, dep effekt med plus smärt stillande vilket inte citodon har. När man som jag har artros, Endometrios, tarminflammation o svår migrän så tar det på psyket med mkt smärta o man får deppisar titt som tätt. har testat massor av andra dep mediciner men har blivit självmordsbenägen. det enda som hjälpt är kombinationen i Tramadol. min läkare skiter i detta . Borde inte jag som människa få bestämma min lifskvalite. vilken nu står på 10 procent max. 3 50 ML GRAMS tRAMADOL PER DAG ÄR ALLT JAG BEGÄR FÖR ATT ORKA MED ALL SMÄRTA O PSYKISKT. ÄR JAG SOM MÄNNISKA INTE VÄRD DET? är så nere o ledsen av allt kämpande. Jag varken dricker el röker. Men ingen hade brytt sig om jag satte i mig 1 75 varje dag! Svensk sjukvård är åt hel,,,,vete! tyvärr råkat ut för så mkt fel behandling. vill bara vara friskare ,gladare o kunna jobba. Hoppas regeringen tar bort denna skit lag. Det är ju inte som att det inte skulla finnas regler för ålder o hur mkt man får ta in per månad. Jag hoppas min läkare blir skit sjuk:( o ingen ger henne mer än alvedon = vatten. Många läkare är makt missbrukare skäms på er.

Kommentar av anonym

Skrivet 4/12

håller med och beklagar

anonyms bild

Ja, det finns en massa sjuka människor som bryr sig antingen mer om lagarna eller sitt ego i stället för att se till att patienten mår bra.. Och många har inte orken som krävs för att byta läkare heller. Jag har ju gjort som du gjort under mina värsta stunder. Mailat alla idioter som ligger bakom det. Läkemedelsverket har jag ansatt. Kommentatorfält som du gör här. Professorer också och så vidare. Och du om du får tag i det på annat vis är jag den sista att döma. Du ska inte behöva ha det sådär. Åker du fast så kan du skicka brev till länder med vettigare behandlingsattityd (om det finns sådana) så folk får reda på vad för misstänkliggörande grisattityden den svenska vården har så fort någon faller utanför dom etablerade ramarna, kränker läkarego eller vad det nu handlar om. Lycka till.

Kommentar av silverb

Skrivet 9/4

verkar funka olika för alla.

silverbs bild

verkar funka olika för alla. jag själv fick ut 300 tramadol genom ett samtal.Visst är det bra eftersom det är den enda värktablett som biter på mig , men tänk om tabletterna hade kommit till fel person..

Kommentar av mynona

Skrivet 3/1

inlägg 2 , ja ring till

mynonas bild

inlägg 2 , ja ring till ambassaden i det land du ska till så säger DOM till dig vad som gäller.
Man ska ändå ha respekt för DESSA PREPARATEN och inte äta DOM som sockerpiller vissa blir beroende efter en vecka av 400 mg per dag och vissa blir inte det på flera månader trots den DYNGDOSEN.

Det verkar som om minst hälften av alla svenskar skolkade från lektionerna i svenska och vad betyder DYNGDOSEN.....är det något från stallet?

Kommentar av anonym

Skrivet 4/12

Brukar du äta allt du får som sockerpiller?

anonyms bild

...

Kommentar av Jag vill tydligen inte använda mitt riktiga namn

Skrivet 28/10

Rätt läkare

Jag vill tydligen inte använda mitt riktiga namns bild

Hej till clariefinch, om det inte är p.g.a av en tolerans eller beroendeutveckligen är det förjävligt. Ibland måste man hitta en läkare som förstår hur ont du har, vissa läkare verkar det som dom inte bryr sig hur ont du har, dom skulle ändå aldrig skriva ut tramadol. Vissa läkare säger även att tramadol är EXTREMT beroendeframkallande och dom bara skriver ut det till cancerpatienter, enligt mig är det mycket missvisande jag tog tramadol 50 mg i 9 månader lite mer än 1 i veckan och slutade sedan och jag fick inte ens utsättningssymtom.Innan jag slutade gick jag på 7-8 citodon per dag i en vecka plus cirka 3 tramadol per dag. Men vem vet jag kanske är ett mirakel :O
inlägg 2 , ja ring till ambassaden i det land du ska till så säger dom till dig vad som gäller.
Man ska ändå ha respekt för dessa preparaten och inte äta dom som sockerpiller vissa blir beroende efter en vecka av 400 mg per dag och vissa blir inte det på flera månader trots den dyngdosen.

Kommentar av mynona

Skrivet 3/1

Språk

mynonas bild

inlägg 2 , ja ring till ambassaden i det land du ska till så säger DOM till dig vad som gäller.
Man ska ändå ha respekt för DESSA PREPARATEN och inte äta DOM som sockerpiller vissa blir beroende efter en vecka av 400 mg per dag och vissa blir inte det på flera månader trots den DYNGDOSEN.

Men kära någon, vad är det för sorts svenska som skrivs? DYNGDOSEN....är det något från stallet eller? Jag tror att man kan anmäla sig till svenska för invandrare även om man är svensk. Det verkar som om minst hälften av alla svenskar skolkade en del under skolgången.

Kommentar av clariefinch

Skrivet 2/7

fibromyalgi

clariefinchs bild

Nu vill min läkare skriver inte ut tramadol längre. Han vill bara skriva ut pronaxen x25 för mig och pronaxen funkar inte alls och jag borde inte tar det på grund av min magsår. Vet inte vad jag kan göra :( Har så ont med min fibro :(

Kommentar av silverb

Skrivet 9/4

tabletter

silverbs bild

pronax hjälpte inte mig ett skit heller

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons