Uppdaterad: 2012-10-25

Kommentera

Tre-minuters träning i veckan ger mätbart resultat

Bild

Rör på dig varje halvtimme och ta ett par promenader i veckan. Kör sedan järnet i tre minuter i veckan, det räcker enligt brittisk forskning för att öka förbränningen och förbättra hälsan. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (14 röster)

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.173915
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (23 röster)

Fakta om Träning mot högt blodtryck

Regelbunden rörelse sänker blodtryck och förlänger livet. Så här ska du träna för blodtrycket.

Varning för: Träna inte om du har ett vilotryck över 200/115, förrän trycket...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (3 röster)

Fakta om Träning mot cancer

Stavgång, power walking eller motsvarande hopp eller lätt jogg förebygger och behandlar cancer.

Varning för: Många cancerbehandlingar kan göra skelettet skörare och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Rör dig mer varje dag, lite varje timme och allt vad du kan i tre minuter i veckan. Det är träning som förlänger livet.

I Vetenskapens Värld på Svt visades i slutet på september ett inslag om ny forskning som tar död på många träningsmyter.

Att träna stenhårt tre eller fyra timmar i veckan anser de flesta vore en lämplig träningsdos. Det kan vara helt fel, enligt brittisk forskning. I alla fall om de övriga timmarna i veckan är stillasittande.

- Stillsittandet tar död på oss, så är det, förklarar forskaren Jamie Timmons, professor i åldrandets biologi vid Loughborough universitetet i Storbritannien.

Varje gång vi rör oss, reser på oss för att gå på toaletten eller ta en kopp kaffe händer saker med vår kropp. Cellerna vaknar till, ämnesomsättningen kommer igång och kroppens muskler känner att de behövs. Ny forskning visar också att insulinkänsligheten ökar, att kroppens vener blir mjukare och inflammatoriska tillståndet minskar. Kort sagt, det som ger långt liv blir bättre på alla punkter.

Om rörelsen hålls i gång i mer än en timme är kroppen nästan vaccinerad mot den typen av hjärtinfarkt som är kopplad till stor mage och högt blodtryck under ett helt dygn.

För att förbättra konditionen behövs lite mer. En studie på Loughborough universitetet visar att det är tråning i tre minuter i veckan på hjärtats maxkapacitet räcker för att ge resultat. De tre minutrarna ska delas upp på tre dagar och varje minut ska delas upp i 20 sekunder av träning och sedan andhämtning i mellan.

Olika människor svarar olika på olika träning, det är olika mellan könen men också generna. Det finns så kallade "high responders" och "low responders".Vissa får inte bättre syreupptagningsförmåga hur de än tränar, menlåter de bli rörelse får de andra problem.

Vill de som svarar dåligt på träning ändå undvika övervikt, höga blodfetter och diabetes kan de alltså träna enligt treminuters-metoden. Tre minuter är allt som behövs för att musklerna ska tro att de behövs och de ökar sin förbränning av glykogen och kroppens mottagare för insulin ökar. BResultatet av tre minuters träning är alltså viktnedgång, minskade blodfetter och lägre halt av socker i blodet.

Gör så här: 1. Slutsatsen som forskarna i drog i programmet är att du ska röra på dig varje halvtimme. 2. Ta längre promenader ett par gånger i veckan. 3. Spring eller cykla absolut max vid tre tillfällen i veckan i sammanlagt en minut uppdelat på tre 20 sekunders-pass.

Programmet från Svts Vetenskapsredaktion är tyvärr inte kvar, men här är ett inslag från Sanpix som visar nyttan med lugnare träningsformer:

Artikel skriven av redaktionen 2012-10-15
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons