Uppdaterad: 2012-10-25

Kommentera

Tre-minuters träning i veckan ger mätbart resultat

Bild

Rör på dig varje halvtimme och ta ett par promenader i veckan. Kör sedan järnet i tre minuter i veckan, det räcker enligt brittisk forskning för att öka förbränningen och förbättra hälsan. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.846155
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (13 röster)

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.142855
Ditt betyg: Inget Medel: 4.1 (21 röster)

Fakta om Träning mot högt blodtryck

Regelbunden rörelse sänker blodtryck och förlänger livet. Så här ska du träna för blodtrycket.

Varning för: Träna inte om du har ett vilotryck över 200/115, förrän trycket...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (3 röster)

Fakta om Träning mot cancer

Stavgång, power walking eller motsvarande hopp eller lätt jogg förebygger och behandlar cancer.

Varning för: Många cancerbehandlingar kan göra skelettet skörare och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Rör dig mer varje dag, lite varje timme och allt vad du kan i tre minuter i veckan. Det är träning som förlänger livet.

I Vetenskapens Värld på Svt visades i slutet på september ett inslag om ny forskning som tar död på många träningsmyter.

Att träna stenhårt tre eller fyra timmar i veckan anser de flesta vore en lämplig träningsdos. Det kan vara helt fel, enligt brittisk forskning. I alla fall om de övriga timmarna i veckan är stillasittande.

- Stillsittandet tar död på oss, så är det, förklarar forskaren Jamie Timmons, professor i åldrandets biologi vid Loughborough universitetet i Storbritannien.

Varje gång vi rör oss, reser på oss för att gå på toaletten eller ta en kopp kaffe händer saker med vår kropp. Cellerna vaknar till, ämnesomsättningen kommer igång och kroppens muskler känner att de behövs. Ny forskning visar också att insulinkänsligheten ökar, att kroppens vener blir mjukare och inflammatoriska tillståndet minskar. Kort sagt, det som ger långt liv blir bättre på alla punkter.

Om rörelsen hålls i gång i mer än en timme är kroppen nästan vaccinerad mot den typen av hjärtinfarkt som är kopplad till stor mage och högt blodtryck under ett helt dygn.

För att förbättra konditionen behövs lite mer. En studie på Loughborough universitetet visar att det är tråning i tre minuter i veckan på hjärtats maxkapacitet räcker för att ge resultat. De tre minutrarna ska delas upp på tre dagar och varje minut ska delas upp i 20 sekunder av träning och sedan andhämtning i mellan.

Olika människor svarar olika på olika träning, det är olika mellan könen men också generna. Det finns så kallade "high responders" och "low responders".Vissa får inte bättre syreupptagningsförmåga hur de än tränar, menlåter de bli rörelse får de andra problem.

Vill de som svarar dåligt på träning ändå undvika övervikt, höga blodfetter och diabetes kan de alltså träna enligt treminuters-metoden. Tre minuter är allt som behövs för att musklerna ska tro att de behövs och de ökar sin förbränning av glykogen och kroppens mottagare för insulin ökar. BResultatet av tre minuters träning är alltså viktnedgång, minskade blodfetter och lägre halt av socker i blodet.

Gör så här: 1. Slutsatsen som forskarna i drog i programmet är att du ska röra på dig varje halvtimme. 2. Ta längre promenader ett par gånger i veckan. 3. Spring eller cykla absolut max vid tre tillfällen i veckan i sammanlagt en minut uppdelat på tre 20 sekunders-pass.

Programmet från Svts Vetenskapsredaktion är tyvärr inte kvar, men här är ett inslag från Sanpix som visar nyttan med lugnare träningsformer:

Artikel skriven av redaktionen 2012-10-15
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons