Uppdaterad: 2012-10-25

Kommentera

Tre-minuters träning i veckan ger mätbart resultat

Bild

Rör på dig varje halvtimme och ta ett par promenader i veckan. Kör sedan järnet i tre minuter i veckan, det räcker enligt brittisk forskning för att öka förbränningen och förbättra hälsan. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (24 röster)

Fakta om Träning mot högt blodtryck

Regelbunden rörelse sänker blodtryck och förlänger livet. Så här ska du träna för blodtrycket.

Varning för: Träna inte om du har ett vilotryck över 200/115, förrän trycket...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (3 röster)

Fakta om Träning mot cancer

Stavgång, power walking eller motsvarande hopp eller lätt jogg förebygger och behandlar cancer.

Varning för: Många cancerbehandlingar kan göra skelettet skörare och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Rör dig mer varje dag, lite varje timme och allt vad du kan i tre minuter i veckan. Det är träning som förlänger livet.

I Vetenskapens Värld på Svt visades i slutet på september ett inslag om ny forskning som tar död på många träningsmyter.

Att träna stenhårt tre eller fyra timmar i veckan anser de flesta vore en lämplig träningsdos. Det kan vara helt fel, enligt brittisk forskning. I alla fall om de övriga timmarna i veckan är stillasittande.

- Stillsittandet tar död på oss, så är det, förklarar forskaren Jamie Timmons, professor i åldrandets biologi vid Loughborough universitetet i Storbritannien.

Varje gång vi rör oss, reser på oss för att gå på toaletten eller ta en kopp kaffe händer saker med vår kropp. Cellerna vaknar till, ämnesomsättningen kommer igång och kroppens muskler känner att de behövs. Ny forskning visar också att insulinkänsligheten ökar, att kroppens vener blir mjukare och inflammatoriska tillståndet minskar. Kort sagt, det som ger långt liv blir bättre på alla punkter.

Om rörelsen hålls i gång i mer än en timme är kroppen nästan vaccinerad mot den typen av hjärtinfarkt som är kopplad till stor mage och högt blodtryck under ett helt dygn.

För att förbättra konditionen behövs lite mer. En studie på Loughborough universitetet visar att det är tråning i tre minuter i veckan på hjärtats maxkapacitet räcker för att ge resultat. De tre minutrarna ska delas upp på tre dagar och varje minut ska delas upp i 20 sekunder av träning och sedan andhämtning i mellan.

Olika människor svarar olika på olika träning, det är olika mellan könen men också generna. Det finns så kallade "high responders" och "low responders".Vissa får inte bättre syreupptagningsförmåga hur de än tränar, menlåter de bli rörelse får de andra problem.

Vill de som svarar dåligt på träning ändå undvika övervikt, höga blodfetter och diabetes kan de alltså träna enligt treminuters-metoden. Tre minuter är allt som behövs för att musklerna ska tro att de behövs och de ökar sin förbränning av glykogen och kroppens mottagare för insulin ökar. BResultatet av tre minuters träning är alltså viktnedgång, minskade blodfetter och lägre halt av socker i blodet.

Gör så här: 1. Slutsatsen som forskarna i drog i programmet är att du ska röra på dig varje halvtimme. 2. Ta längre promenader ett par gånger i veckan. 3. Spring eller cykla absolut max vid tre tillfällen i veckan i sammanlagt en minut uppdelat på tre 20 sekunders-pass.

Programmet från Svts Vetenskapsredaktion är tyvärr inte kvar, men här är ett inslag från Sanpix som visar nyttan med lugnare träningsformer:

Artikel skriven av redaktionen 2012-10-15
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons