Uppdaterad: 2011-01-17

3 kommentarer

TV: Ljuskafé ska bota vinterdeppiga

Nivåerna av D-vitaminet i våra kroppar närmar sig årslägsta och graden av UV-strålning är som lägst. Många blir påverkade även psykiskt av kylan och mörkret.

För vissa kan då ett besök i ljusterapi, till exempel ett rullande ljuskafé, mota undan den värsta obehagskänslan.

- Det rullande ljuskafét har tio gånger starkare ljus än ett vanligt kontor och en timmes besök kan räcka i en vecka, säger Christina Pöhlen själv.

Besöket kostar 100 kronor och då ingår dryck och godsak. Det går också att beställa hem det rullande ljuskafét, till företaget eller festen.

Inslaget produceras av Scanpix.

Det saknas fortfarande bevis för att ljusterapi fungerar för att behandla till exempel årstidsbunden depression. Bland annat professor Lisa Ekselius har varit med och gått igenom flera studier som kommer fram till att det ger effekt för en del, för andra är det lika bra eller dåligt som placebo. Läs mer om hennes forskning här:
Läkartidningen.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-01-10
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Lisa

Skrivet 1/7

QvTAtTOMDNsFiCfPp

Lisas bild

Finllay! This is just what I was looking for.

Kommentar av Anonym

Skrivet 11/1

Under åren har jag provat

Anonyms bild

Under åren har jag provat flera anitdepressiva. Mina besvär brukar komma på våren men de är ändå så reglebundna att jag misstänker att de är linkade till årstiden. Jag har funderat på att eventuellt säga ja till elbehandlingen om det kommer tillbaka.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/1

Solarium

anonyms bild

Elbehandling låter väl drastiskt tycker jag. Har själv tendens till vinterdepression och brukar sola solarium någon gång i veckan om jag kan, det brukar hjälpa, i kombination med antidepressiva. Det är ju också en typ av ljusbehandling. Har du provat solarium?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons