Uppdaterad: 2011-01-17

3 kommentarer

TV: Ljuskafé ska bota vinterdeppiga

Nivåerna av D-vitaminet i våra kroppar närmar sig årslägsta och graden av UV-strålning är som lägst. Många blir påverkade även psykiskt av kylan och mörkret.

För vissa kan då ett besök i ljusterapi, till exempel ett rullande ljuskafé, mota undan den värsta obehagskänslan.

- Det rullande ljuskafét har tio gånger starkare ljus än ett vanligt kontor och en timmes besök kan räcka i en vecka, säger Christina Pöhlen själv.

Besöket kostar 100 kronor och då ingår dryck och godsak. Det går också att beställa hem det rullande ljuskafét, till företaget eller festen.

Inslaget produceras av Scanpix.

Det saknas fortfarande bevis för att ljusterapi fungerar för att behandla till exempel årstidsbunden depression. Bland annat professor Lisa Ekselius har varit med och gått igenom flera studier som kommer fram till att det ger effekt för en del, för andra är det lika bra eller dåligt som placebo. Läs mer om hennes forskning här:
Läkartidningen.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-01-10
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Lisa

Skrivet 1/7

QvTAtTOMDNsFiCfPp

Lisas bild

Finllay! This is just what I was looking for.

Kommentar av Anonym

Skrivet 11/1

Under åren har jag provat

Anonyms bild

Under åren har jag provat flera anitdepressiva. Mina besvär brukar komma på våren men de är ändå så reglebundna att jag misstänker att de är linkade till årstiden. Jag har funderat på att eventuellt säga ja till elbehandlingen om det kommer tillbaka.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/1

Solarium

anonyms bild

Elbehandling låter väl drastiskt tycker jag. Har själv tendens till vinterdepression och brukar sola solarium någon gång i veckan om jag kan, det brukar hjälpa, i kombination med antidepressiva. Det är ju också en typ av ljusbehandling. Har du provat solarium?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons