Uppdaterad: 2011-01-17

3 kommentarer

TV: Ljuskafé ska bota vinterdeppiga

Nivåerna av D-vitaminet i våra kroppar närmar sig årslägsta och graden av UV-strålning är som lägst. Många blir påverkade även psykiskt av kylan och mörkret.

För vissa kan då ett besök i ljusterapi, till exempel ett rullande ljuskafé, mota undan den värsta obehagskänslan.

- Det rullande ljuskafét har tio gånger starkare ljus än ett vanligt kontor och en timmes besök kan räcka i en vecka, säger Christina Pöhlen själv.

Besöket kostar 100 kronor och då ingår dryck och godsak. Det går också att beställa hem det rullande ljuskafét, till företaget eller festen.

Inslaget produceras av Scanpix.

Det saknas fortfarande bevis för att ljusterapi fungerar för att behandla till exempel årstidsbunden depression. Bland annat professor Lisa Ekselius har varit med och gått igenom flera studier som kommer fram till att det ger effekt för en del, för andra är det lika bra eller dåligt som placebo. Läs mer om hennes forskning här:
Läkartidningen.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-01-10
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Lisa

Skrivet 1/7

QvTAtTOMDNsFiCfPp

Lisas bild

Finllay! This is just what I was looking for.

Kommentar av Anonym

Skrivet 11/1

Under åren har jag provat

Anonyms bild

Under åren har jag provat flera anitdepressiva. Mina besvär brukar komma på våren men de är ändå så reglebundna att jag misstänker att de är linkade till årstiden. Jag har funderat på att eventuellt säga ja till elbehandlingen om det kommer tillbaka.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/1

Solarium

anonyms bild

Elbehandling låter väl drastiskt tycker jag. Har själv tendens till vinterdepression och brukar sola solarium någon gång i veckan om jag kan, det brukar hjälpa, i kombination med antidepressiva. Det är ju också en typ av ljusbehandling. Har du provat solarium?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons