Uppdaterad: 2014-10-14

Kommentera

Tvätta händerna rätt

Bild

Att tvätta händerna är bästa sättet att undvika smittspridning. Men många tvättar på fel sätt.

God handhygien är det viktigaste att tänka på för att förhindra infektion och smittspridning. Men när ska man tvätta händerna och hur ska man egentligen göra för att det ska bli rätt?

Det är inte bara när du eller någon i din omgivning är sjuk
som du ska tänka på att tvätta händerna ofta. Många gånger är man smittsam även innan man själv ens märker av några symptom.

Så tänk på att tvätta händerna regelbundet under dagen:

- Efter toalettbesök
- Innan matlagning och måltider
- När du kommer hem från arbetet eller skolan
- Om du tagit många människor i hand
- När du träffat en sjuk person
- Om du har klappat ett djur
- När det finns synlig smuts på händerna

Ett vanligt misstag många gör vid handtvätt är att tvätta under för kort tid och att inte tvätta hela handen, både insidan, ovansidan och alla fingrar.

Så här tvättar du händerna rätt:

- Kavla upp ärmarna och ta av smycken och klocka. Under ringar
och klocka samlas massor av bakterier.

- Fukta händerna och ta flytande tvål. Flytande tvål i pumpflaska eller liknande är mer hygieniskt än en traditionell hård tvål som
flera människor rör vid och som ligger fuktig under lång tid.

- Löddra in händerna ordentligt. Tänk på att även tvätta
ovansidan av händerna, mellan fingrarna, under naglar, och glöm inte tummen, det är det många som gör! Att långsamt räkna till 10 under tiden man löddrar in händerna är ett bra sätt att inte ägna för kort tid åt detta moment.

- Skölj därefter händerna rena från tvål under rinnande vatten. Låt även detta ta tid så att alla tvålrester verkligen försvinner.

- Torka händerna med engångshandduk. Använd inte tyghanddukar på kontoret om sådana finns, ta då hellre toalettpapper.

- Använd pappershandduken som skydd när du stänger av
vattenkranen och gör samma sak när du öppnar toalettdörren.

- Som komplement kan handsprit, handdesinfektion, användas.
Men kom ihåg att handsprit inte ersätter handtvätt med tvål och vatten!

Läs även:
Smutsfällorna vi glömmer
Bästa huskurerna mot förkylning

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

1 kommentar

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

2 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

3 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu sprider sig vinterkräksjukan på skolor och arbetsplatser. För de allra flesta är det över på några dagar, men för svårt sjuka och äldre kan sjukdomen leda till döden.  Nu kan ett enkelt test visa hur allvarligt sjukdomsförloppet är och vilken behandling som ska sättas in.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt cancermedicinen Xtandi för användning redan innan cytostatikabehandling inleds. Medicinen som idag används vid prostatacancer efter cellgiftsbehandling har visat på en rad fördelar som gör att den nu godkänns för användning även i tidigare stadier av sjukdomen.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu är det säkrare för dig som har en matallergi att äta ute. Nya regler ställer högre krav på hur och vad caféer och restauranger måste redogöra för gällande innehållet i maten.

Annons