Uppdaterad: 2014-10-14

Kommentera

Tvätta händerna rätt

Bild

Att tvätta händerna är bästa sättet att undvika smittspridning. Men många tvättar på fel sätt.

God handhygien är det viktigaste att tänka på för att förhindra infektion och smittspridning. Men när ska man tvätta händerna och hur ska man egentligen göra för att det ska bli rätt?

Det är inte bara när du eller någon i din omgivning är sjuk
som du ska tänka på att tvätta händerna ofta. Många gånger är man smittsam även innan man själv ens märker av några symptom.

Så tänk på att tvätta händerna regelbundet under dagen:

- Efter toalettbesök
- Innan matlagning och måltider
- När du kommer hem från arbetet eller skolan
- Om du tagit många människor i hand
- När du träffat en sjuk person
- Om du har klappat ett djur
- När det finns synlig smuts på händerna

Ett vanligt misstag många gör vid handtvätt är att tvätta under för kort tid och att inte tvätta hela handen, både insidan, ovansidan och alla fingrar.

Så här tvättar du händerna rätt:

- Kavla upp ärmarna och ta av smycken och klocka. Under ringar
och klocka samlas massor av bakterier.

- Fukta händerna och ta flytande tvål. Flytande tvål i pumpflaska eller liknande är mer hygieniskt än en traditionell hård tvål som
flera människor rör vid och som ligger fuktig under lång tid.

- Löddra in händerna ordentligt. Tänk på att även tvätta
ovansidan av händerna, mellan fingrarna, under naglar, och glöm inte tummen, det är det många som gör! Att långsamt räkna till 10 under tiden man löddrar in händerna är ett bra sätt att inte ägna för kort tid åt detta moment.

- Skölj därefter händerna rena från tvål under rinnande vatten. Låt även detta ta tid så att alla tvålrester verkligen försvinner.

- Torka händerna med engångshandduk. Använd inte tyghanddukar på kontoret om sådana finns, ta då hellre toalettpapper.

- Använd pappershandduken som skydd när du stänger av
vattenkranen och gör samma sak när du öppnar toalettdörren.

- Som komplement kan handsprit, handdesinfektion, användas.
Men kom ihåg att handsprit inte ersätter handtvätt med tvål och vatten!

Läs även:
Smutsfällorna vi glömmer
Bästa huskurerna mot förkylning

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-14
Lisa von Garreltss bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons