Uppdaterad: 2009-12-29

1 kommentar

Undvik viss penicillin under graviditet

Bild

Ta det försiktigt med antibiotikan om du är gravid. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Fakta om Furadantin

Används mot okomplicerade urinvägsinfektioner som inte gått upp mot njurarna.

Varning för: Använd inte vid riktigt dålig njurfunktion.

3.764705
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (17 röster)

Fakta om Bactrim

Bactrim har en bakteriedödande effekt och används för olika typer av infektioner, bland annat urinvägsinfektion.

Varning för: Ska inte användas av människor med skadad lever, njure eller...

2.1
Ditt betyg: Inget Medel: 2.1 (10 röster)

Under en graviditet bör kvinnan se upp med piller. Nu visar en ny studie, publicerad i the Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, att antibiotika tidigt under graviditeten kan ge ökad risk för fosterskador.

Om man tidigt under graviditeten drabbas av en infektion, exempelvis urinvägsinfektion, och går på antibiotika, kan detta leda till ökad risk för fosterskador. Det här visar en ny amerikansk studie, publicerad i the Archives of Pediatrics Adolescent Medicine.

Studien visar en eventuell koppling mellan två typer av antibiotika och fosterskador; sulfonomider, som till exempel finns i Bactrim,
och nitrofurantoin, som finns i Furadantin. Båda dessa läkemedel ges för att behandla bland annat urinvägsinfektioner. Användningen av preparat innehållande sulfonomider kan, enligt studien, koppas till sex slags fosterskador såsom
hjärtproblem, medan nitrofurantion kan kopplas till fyra. Däremot verkar de vanligaste antibiotikapreparaten, som skrivs ut till gravida (cefalosporiner och erytromycinmedel), vara
ofarliga.

En av forskarna bakom studien, Krista S. Crider, vid Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, menar att infektioner kan vara oerhört farliga för både kvinnan och fostret, och bör därför inte gå obehandlade. Crider säger till nyhetsbyrån Reuters att det ännu inte gjorts någon större undersökning kring antibiotika och fosterskador, studien kan alltså inte visa på några konkreta slutsatser. Hon menar att det vid varje graviditet finns en 3-procentig risk för fosterskador. ”Kvinnor som behöver ta dessa läkemedel ska inte vara alltför oroliga, då siffrorna för fosterskador är relativt låga.” Men enligt tillverkarna kan bland annat Bactrim och Furadantin påverka fostret, som gravid bör därför alltid rådfråga en läkare innan påbörjad kur.

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-04
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 19/8

Bör väl påpekas att rubriken

anonyms bild

Bör väl påpekas att rubriken är helt missvisande. Inga av dessa preparat är penicilliner utan antibiotika. Penicillin är en sugrupp under antibiotika. Penicillin är betraktat som nästan helt säkert för gravida.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons