Uppdaterad: 2010-03-16

Kommentera

Unik bild: Låtsaspiller hjälper mot ångest

Bild

Foto: Uppsala Universitet/Furmark

Fakta om Cipramil

Används bland annat för att behandla panikångest, depressioner och fobier.

Varning för: Vid många sjukdomar och användning av vissa andra mediciner är...

1.6
Ditt betyg: Inget Medel: 1.6 (5 röster)

Här ovanför ser du hur hjärnan påverkas av de olika behandlingsformerna. Behandling med ångestdämpande Cipramil, beteendeterapi, KBT, och placebo ger samtliga en synbar effekt på "ångestcentrumet" i amygdala.

Ångestdämpande mediciner, kognitiv beteendeterapi och låtsaspillren placebo ger samtliga god effekt vid social fobi, visar forskning vid Uppsala akademiska sjukhuset. En
effekt som går att se i hjärnan, enligt forskarna.

- Det är klart att det är en stor frustration att även placebo ger effekt, inte minst för läkemedelsbolagen, men placeboeffekten är en bundsförvant man vill använda sig av, säger docent Tomas Furmark på institutionen för psykologi vid Uppsala Universitet.

Ångest och rädsla uppfattas på den plats i hjärnan som kallas amygdala. En människa som blir rädd visar stor aktivitet i det området.

Furmark har testat hur olika behandlingar påverkar människor med social fobi.
För att kunna mäta effekten på ett tydligt visuellt vis har han och hans forskarteam tagit bilder med PET-teknik och sedan jämfört
med flera andra studier.

Bilder togs, först när patienterna var rädda och kände starkt obehag. Patienterna fick då hålla ett tvåminuters tal inför en samling sjuksköterskor och läkare liggande i kameran. Sedan togs en ny bild efter åtta veckors behandling. Bilderna ovan visar att störst mätbar effekt på aktiviteten i hjärnan ger medicinerna, SSRI-preparatet Cipramil och ett annat sammansatt medel, snart därefter kommer beteendeterapi och låtsaspillren placebo på delad andra plats.

- Medicinerna gav större effekt i hjärnan, större kluster blev påverkat, men kliniskt var de tre metoderna jämförbara. Det vill säga hur de här patienterna kände sig, säger Tomas Furmark.

Det gällde inte alla, men vissa människor, med en viss genuppsättning, får alltså nästan lika bra effekt av alla de behandlingsformerna.

Vad innebär det här?

- Att man kan börja med beteendeterapi, KBT, istället för mediciner om patienten önskar. Vår forskning visar att även KBT på nätet har god
effekt. Vi måste också börja ta hänsyn till människors olika genuppsättning inför en behandling. En behandling kan vara helt verkningslös för vissa och det skulle delvis kunna ha med gener att göra, säger Tomas Furmark
till Dina mediciner .

 

Ett problem som Tomas Furmark har noterat är tillgången på utbildade terapeuter inriktade på kognitiv beteendeterapi.

- Vissa kan säga, "jag har testat KBT, men det funkade inte", men vilka har de mött då, undrar jag. Det finns mycket därute just nu som inte är riktig beteendepåverkande terapi.

Uppsalaforskarna har mätt hjärnaktiviteten före och efter behandling på omkring 150 patienter med uttalad social fobi, där en majoritet har varit kvinnor.
_____________________________________________
Fakta om social fobi
  Ångest inför att träffa andra människor kan alla känna ibland, med för att kvalificera sig för studien var kravet att obehaget skulle inverka handikappande på livet. Social fobi testas efter en uppskattningsskala där obehag för att prata inför folk är en del, utöver det får personen uppge om den undvikit att gå till jobbet eller skolan, svårigheter att ingå i nya relationer, problem med vänner med mera. Orsaken till att det var fler kvinnor i studien förklaras med att fobin är vanligare hos kvinnor.

_____________________________________________

Fakta om PET-bilder

Positroneemissionstomografi,
PET, går ut på att en injektion med målsökande ämne sprutas in i patienten. Ämnet avger en strålning som blir tydlig mot omgivningen och
kan bland annat visa en ökad eller minskad aktivitet av till exempel blodgenomströmning.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-03-11
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons