Uppdaterad: 2010-08-12

51 kommentarer

Vad vet du inte om din sköldkörtel?

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.31683
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (101 röster)

Många diskuterar och frågar kring sköldkörtel och redaktionen planerar en sköldkörtel-special. Experter ska jagas, forskning ska utredas och allt ska upp på bordet. Det är vårt jobb. Har du några frågor som du vill ha utredda tar vi gärna med dem. Skriv frågor och synpunkter i kommentarsfältet nedan, så får du snart svar.

Sköldkörteln är viktig för kroppen och sjukdomar där kan leda till väldigt många olika symptom. Både över- och underaktivitet är ett stort problem för den drabbade och många är osäkra på hur tillstånden ska behandlas.

Vet du allt du behöver veta om din sköldkörtel? Annars, ställ frågor nedan så söker vi svaren.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-05-20
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hormoner Hypotyreos

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 19/6

Gravid

anonyms bild

min dotter 26år är gravid v12 och svimmade och fick kramper , det dom hittade va att hennes tsh värden svajade ???? vad kan man göra för att dom ska bli stabila och detta inte händer igen , hon är väldigt salt sugen hela tiden Med vänlig hälsning orolig mamma

Kommentar av anonym

Skrivet 7/6

Lågt Tsh

anonyms bild

Fick provsvar att mitt Tsh värdevar väldigt lågt. Jag har jättehög hjärtfrekvens, svettningar och känner mig helt orkeslös. Vad ska jag göra. Har inte hört nåt från läkaren och det är ca 1 1/2 vecka sen

Kommentar av anonym

Skrivet 5/6

Jag fick struma som barn och

anonyms bild

Jag fick struma som barn och fick Levaxin. Struman växte bort och jag har inga problem som vuxen. Däremot undrar jag om detta kan ha gjort att jag är överviktig. Finns det risk att struman kommit tillbaka?

Kommentar av CH

Skrivet 25/4

Varierande tsh-värde

CHs bild

Hej!
Jag undrar varför ett tsh-värde kan variera från dag till dag. Tog tsh prov som visade 3,3 och fyra dagar senare visade det 1,4. Varför denna diff? Diffen är viktig för mig då jag försöker bli gravid.
Mvh
CH

Kommentar av anonym

Skrivet 29/3

Inget Sexliv som bieffekt

anonyms bild

Min partner lider av struma, och med manga bieffekter av detta.
Senaste 1.5 aret av vart forhallande har hon inte haft nagon sexlust alls, och hon tror nu att detta kan vara anledningen. Tillaggas bor att tidigare under denna langa tid har hon trott olika saker kan ha varit bakomliggande.
Henne blodvarden var inte bra vid forra Blodprovet.
Vad kan jag som partner gora for att hjalpa henne och vi kan aterfa ett normalt sexliv?
Vi har inga barn eller andra paverkande faktorer heller...
Tackar for hjalpen,

Kommentar av 25årig tjej

Skrivet 21/2

Immunologisk reaktion

25årig tjejs bild

Jag fick 2011 besked om att det skett en immunologisk reaktion mot min sköldkörtel. Jag har sedan 12års ålder haft Giftstruma som jag varit symptomfri från 2ggr i 1år i taget.
Nu äter jag endast Levaxin men känner mig inte helt hundra. Primärvården tog prov för mina sköldkörtelvärden men endast TSH. Vilka fler bör man få testat?

Kommentar av anonym01

Skrivet 17/12

Sköldkörtel-reportage

anonym01s bild

"Experter ska jagas, forskning ska utredas och allt ska upp på bordet. Det är vårt jobb." Spännande! Det vore väldigt intressant med en ny intervju med Stefan Sjöberg och uppföljade studie/r ang T3-brist i likvor. T ex.

Kommentar av LenaE

Skrivet 16/12

Jag undrar vilka mer hormoner

LenaEs bild

Jag undrar vilka mer hormoner är T3 T4 och T2 som tillverkas i sköldkörteln ?

Kommentar av anonym

Skrivet 25/1

Har fått Hashimotos sjukdom

anonyms bild

Hej,
För tre månader sedan diagnostiserades jag genom blodprov att jag hade Hashimotos sjukdom (autoimmun inflammation på sköldkörteln). Vid första provet var ämnesomsättningen för låg, en vecka senare var den normal. Då sa läkaren att man inte sätter igång med levaxin förrän inflammationen har försvunnit.
Nu har jag tagit nya blodprov (3 månader senare) och inflammationen var kvar. Ämnesomsättningen för låg, och nu vill läkaren starta levaxin behandling.

Vad är det som rekommenderas? Bör man först starta med levaxin när inflammationen försvunnit eller kan den påbörjas när som?

Som jag förstod läkaren innebär inflammationen att sköldkörteln av och an kommer pendla mellan hög respektive låg produktion av hormon och att innan dess blir det svårt med levaxin, eftersom dosen behöver ändras. Kan det stämma?

Tacksam för svar!

Kommentar av anonym

Skrivet 17/1

Prover Sköldkörteln

anonyms bild

Hej
Har mått skit i 2 år varit trött fryser alltid
tryck i halsen huvudvärk värk i kroppen, ja listan kan göras lång. Läkarna har bara skyllt på det ena efter det andra, ja som många får höra Du är deprimerad och det är jag verkligen inte, sa blankt NEJ till antideprisiva tabletter.

Nya blodprov togs för 2 veckor sedan då sa läkaren jag måste skicka dig til endokrinologen för ditt ena värde ligger under 10???? fattar ingenting.
Någon som vet vad det ska ligga på????

Mvh
Stina

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons