Uppdaterad: 2010-08-12

52 kommentarer

Vad vet du inte om din sköldkörtel?

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.33962
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (106 röster)

Många diskuterar och frågar kring sköldkörtel och redaktionen planerar en sköldkörtel-special. Experter ska jagas, forskning ska utredas och allt ska upp på bordet. Det är vårt jobb. Har du några frågor som du vill ha utredda tar vi gärna med dem. Skriv frågor och synpunkter i kommentarsfältet nedan, så får du snart svar.

Sköldkörteln är viktig för kroppen och sjukdomar där kan leda till väldigt många olika symptom. Både över- och underaktivitet är ett stort problem för den drabbade och många är osäkra på hur tillstånden ska behandlas.

Vet du allt du behöver veta om din sköldkörtel? Annars, ställ frågor nedan så söker vi svaren.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-05-20
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hormoner Hypotyreos

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 13/4

Sköldkörtel problem

anonyms bild
Hej år levaxin under ca 2 år. Jag var trött deprimerad gick upp i vikt och mådda hur dåligt som helst Träffade en kvinna som jobbar med just sköldkörtelproblem. Gick på besök äter idag något som heter NT och mår bättre än bäst. Gått ner i vikt känner mig glad och hittat någon form av livslust och orkar hur mycket som helst mår super. Hon heter Gunilla Saupe och håller till i Sthlm Mailadress är Gunilla@lotusstar.se Hon gör underverk.

Kommentar av anonym

Skrivet 19/6

Gravid

anonyms bild

min dotter 26år är gravid v12 och svimmade och fick kramper , det dom hittade va att hennes tsh värden svajade ???? vad kan man göra för att dom ska bli stabila och detta inte händer igen , hon är väldigt salt sugen hela tiden Med vänlig hälsning orolig mamma

Kommentar av anonym

Skrivet 7/6

Lågt Tsh

anonyms bild

Fick provsvar att mitt Tsh värdevar väldigt lågt. Jag har jättehög hjärtfrekvens, svettningar och känner mig helt orkeslös. Vad ska jag göra. Har inte hört nåt från läkaren och det är ca 1 1/2 vecka sen

Kommentar av anonym

Skrivet 5/6

Jag fick struma som barn och

anonyms bild

Jag fick struma som barn och fick Levaxin. Struman växte bort och jag har inga problem som vuxen. Däremot undrar jag om detta kan ha gjort att jag är överviktig. Finns det risk att struman kommit tillbaka?

Kommentar av CH

Skrivet 25/4

Varierande tsh-värde

CHs bild

Hej!
Jag undrar varför ett tsh-värde kan variera från dag till dag. Tog tsh prov som visade 3,3 och fyra dagar senare visade det 1,4. Varför denna diff? Diffen är viktig för mig då jag försöker bli gravid.
Mvh
CH

Kommentar av anonym

Skrivet 29/3

Inget Sexliv som bieffekt

anonyms bild

Min partner lider av struma, och med manga bieffekter av detta.
Senaste 1.5 aret av vart forhallande har hon inte haft nagon sexlust alls, och hon tror nu att detta kan vara anledningen. Tillaggas bor att tidigare under denna langa tid har hon trott olika saker kan ha varit bakomliggande.
Henne blodvarden var inte bra vid forra Blodprovet.
Vad kan jag som partner gora for att hjalpa henne och vi kan aterfa ett normalt sexliv?
Vi har inga barn eller andra paverkande faktorer heller...
Tackar for hjalpen,

Kommentar av 25årig tjej

Skrivet 21/2

Immunologisk reaktion

25årig tjejs bild

Jag fick 2011 besked om att det skett en immunologisk reaktion mot min sköldkörtel. Jag har sedan 12års ålder haft Giftstruma som jag varit symptomfri från 2ggr i 1år i taget.
Nu äter jag endast Levaxin men känner mig inte helt hundra. Primärvården tog prov för mina sköldkörtelvärden men endast TSH. Vilka fler bör man få testat?

Kommentar av anonym01

Skrivet 17/12

Sköldkörtel-reportage

anonym01s bild

"Experter ska jagas, forskning ska utredas och allt ska upp på bordet. Det är vårt jobb." Spännande! Det vore väldigt intressant med en ny intervju med Stefan Sjöberg och uppföljade studie/r ang T3-brist i likvor. T ex.

Kommentar av LenaE

Skrivet 16/12

Jag undrar vilka mer hormoner

LenaEs bild

Jag undrar vilka mer hormoner är T3 T4 och T2 som tillverkas i sköldkörteln ?

Kommentar av anonym

Skrivet 25/1

Har fått Hashimotos sjukdom

anonyms bild

Hej,
För tre månader sedan diagnostiserades jag genom blodprov att jag hade Hashimotos sjukdom (autoimmun inflammation på sköldkörteln). Vid första provet var ämnesomsättningen för låg, en vecka senare var den normal. Då sa läkaren att man inte sätter igång med levaxin förrän inflammationen har försvunnit.
Nu har jag tagit nya blodprov (3 månader senare) och inflammationen var kvar. Ämnesomsättningen för låg, och nu vill läkaren starta levaxin behandling.

Vad är det som rekommenderas? Bör man först starta med levaxin när inflammationen försvunnit eller kan den påbörjas när som?

Som jag förstod läkaren innebär inflammationen att sköldkörteln av och an kommer pendla mellan hög respektive låg produktion av hormon och att innan dess blir det svårt med levaxin, eftersom dosen behöver ändras. Kan det stämma?

Tacksam för svar!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons