Uppdaterad: 2011-04-25

2 kommentarer

Vampyrmetoden mot rynkor ovetenskaplig

Bild

Selphyl används i USA, men än så länge saknas vetenskapliga bevis för att det minskar rynkorna, menar Per Hedén, en av Akadademiklinikens grundare. Foto: Mats Andersson, Scanpix

Fakta om Restylane

Restylane används med avsikt förändra utseende, att förstora läppar och för att behandla fördjupningar i huden, såsom rynkor och ärr.

Varning för: Alla blir inte nöjda, men vad gäller allvarliga biverkningar har...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Botox

Botox är ett muskelavslappnande medel som injiceras i muskler eller djupt in i huden för att motverka rynkor.

Varning för: Du bör inte använda botox om du lider av vissa muskelsjukdomar...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

I USA efterfrågas nu en ny behandlingsmetod mot rynkor. Blod som sprutas in i ansiktet, även kallad vampyrmetoden.

Behandlingen är teknik och inte ett ämne, som går under varumärket Selphyl. Tekniken går ut på att tömma patienten på ett antal deciliter blod, rena det och sedan separera plasma och blodplättar och sedan injicera den nya blodkoncentrationen i huden i ansiktet. Det kallas vampyrmetoden, men tekniken heter egentligen platlet rich plasma, PRP, och används bland annat vid komplicerade benbrott.

- Vad man erhåller är tillväxtfaktorer som förhoppningsvis stimulerar
huden precis som med Cytoritekniken, som vi använder, som tillför celler
som avger tillväxtfaktorer. Med PRP får man en engångsbostning  men med
levande stamceller finns de överlevande cellerna kvar och kan fortsätta
att producera vid behov, förklarar Per Hedén, plastikkirurg och en av grundarna till Akademinkliniken, Sveriges största mottagning för estetisk kirurgi.

Enligt branschtidningen Dagens medicin är det stor efterfrågan på metoden, och en förklaring de ger är att det uppfattas som mer naturligt att spruta in det egna blodet, istället för kemiska substanser som Botox och Restylane, men än så länge erbjuds tekniken inte i Sverige.

- Ännu saknas bra vetenskapligt stöd för effekerna av Sephyl, säger Per Hedén.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-03-07
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Livsstil Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av Snygg

Skrivet 9/3

Jag skulle gärna testa, ni

Snyggs bild

Jag skulle gärna testa, ni kan få testa på mig. Jag är deperat less på min hy.

Kommentar av Elisa

Skrivet 11/2

Rynkor

Elisas bild

Jag vill vara med och testa detta

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons