Uppdaterad: 2011-04-25

2 kommentarer

Vampyrmetoden mot rynkor ovetenskaplig

Bild

Selphyl används i USA, men än så länge saknas vetenskapliga bevis för att det minskar rynkorna, menar Per Hedén, en av Akadademiklinikens grundare. Foto: Mats Andersson, Scanpix

Fakta om Restylane

Restylane används med avsikt förändra utseende, att förstora läppar och för att behandla fördjupningar i huden, såsom rynkor och ärr.

Varning för: Alla blir inte nöjda, men vad gäller allvarliga biverkningar har...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Botox

Botox är ett muskelavslappnande medel som injiceras i muskler eller djupt in i huden för att motverka rynkor.

Varning för: Du bör inte använda botox om du lider av vissa muskelsjukdomar...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

I USA efterfrågas nu en ny behandlingsmetod mot rynkor. Blod som sprutas in i ansiktet, även kallad vampyrmetoden.

Behandlingen är teknik och inte ett ämne, som går under varumärket Selphyl. Tekniken går ut på att tömma patienten på ett antal deciliter blod, rena det och sedan separera plasma och blodplättar och sedan injicera den nya blodkoncentrationen i huden i ansiktet. Det kallas vampyrmetoden, men tekniken heter egentligen platlet rich plasma, PRP, och används bland annat vid komplicerade benbrott.

- Vad man erhåller är tillväxtfaktorer som förhoppningsvis stimulerar
huden precis som med Cytoritekniken, som vi använder, som tillför celler
som avger tillväxtfaktorer. Med PRP får man en engångsbostning  men med
levande stamceller finns de överlevande cellerna kvar och kan fortsätta
att producera vid behov, förklarar Per Hedén, plastikkirurg och en av grundarna till Akademinkliniken, Sveriges största mottagning för estetisk kirurgi.

Enligt branschtidningen Dagens medicin är det stor efterfrågan på metoden, och en förklaring de ger är att det uppfattas som mer naturligt att spruta in det egna blodet, istället för kemiska substanser som Botox och Restylane, men än så länge erbjuds tekniken inte i Sverige.

- Ännu saknas bra vetenskapligt stöd för effekerna av Sephyl, säger Per Hedén.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-03-07
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Livsstil Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av Snygg

Skrivet 9/3

Jag skulle gärna testa, ni

Snyggs bild

Jag skulle gärna testa, ni kan få testa på mig. Jag är deperat less på min hy.

Kommentar av Elisa

Skrivet 11/2

Rynkor

Elisas bild

Jag vill vara med och testa detta

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons