Uppdaterad: 2011-04-25

2 kommentarer

Vampyrmetoden mot rynkor ovetenskaplig

Bild

Selphyl används i USA, men än så länge saknas vetenskapliga bevis för att det minskar rynkorna, menar Per Hedén, en av Akadademiklinikens grundare. Foto: Mats Andersson, Scanpix

Fakta om Restylane

Restylane används med avsikt förändra utseende, att förstora läppar och för att behandla fördjupningar i huden, såsom rynkor och ärr.

Varning för: Alla blir inte nöjda, men vad gäller allvarliga biverkningar har...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Botox

Botox är ett muskelavslappnande medel som injiceras i muskler eller djupt in i huden för att motverka rynkor.

Varning för: Du bör inte använda botox om du lider av vissa muskelsjukdomar...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

I USA efterfrågas nu en ny behandlingsmetod mot rynkor. Blod som sprutas in i ansiktet, även kallad vampyrmetoden.

Behandlingen är teknik och inte ett ämne, som går under varumärket Selphyl. Tekniken går ut på att tömma patienten på ett antal deciliter blod, rena det och sedan separera plasma och blodplättar och sedan injicera den nya blodkoncentrationen i huden i ansiktet. Det kallas vampyrmetoden, men tekniken heter egentligen platlet rich plasma, PRP, och används bland annat vid komplicerade benbrott.

- Vad man erhåller är tillväxtfaktorer som förhoppningsvis stimulerar
huden precis som med Cytoritekniken, som vi använder, som tillför celler
som avger tillväxtfaktorer. Med PRP får man en engångsbostning  men med
levande stamceller finns de överlevande cellerna kvar och kan fortsätta
att producera vid behov, förklarar Per Hedén, plastikkirurg och en av grundarna till Akademinkliniken, Sveriges största mottagning för estetisk kirurgi.

Enligt branschtidningen Dagens medicin är det stor efterfrågan på metoden, och en förklaring de ger är att det uppfattas som mer naturligt att spruta in det egna blodet, istället för kemiska substanser som Botox och Restylane, men än så länge erbjuds tekniken inte i Sverige.

- Ännu saknas bra vetenskapligt stöd för effekerna av Sephyl, säger Per Hedén.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-03-07
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Livsstil Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av Snygg

Skrivet 9/3

Jag skulle gärna testa, ni

Snyggs bild

Jag skulle gärna testa, ni kan få testa på mig. Jag är deperat less på min hy.

Kommentar av Elisa

Skrivet 11/2

Rynkor

Elisas bild

Jag vill vara med och testa detta

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons