Uppdaterad: 2010-11-24

Kommentera

Vanlig astmamedicin mot pulsåderbråck

Fakta om Singulair

För behandling av astma och säsongsbunden allergi.

Varning för: Singulair är inte avsett för akuta astmaanfall.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (9 röster)

Plötslig död på grund av pulsåderbråck kan eventuellt förhindras med vanlig astmamedicin.

Helt normal ena sekunden och döende i nästa. Så brukar förloppet bli när en människa drabbas av pulsåderbråck, när något kärl, ofta den stora aortan, i kroppen går sönder eller får en kraftig utbuktning. Det är ibland ärftligt, ibland livsstilrelaterat men kan också drabba vem som helst. För en tid sedan rapporterade media om att hälso- och lågkolhydrat-förespråkaren Fredrik Paulun drabbats av en lindrig variant medan han låg i bänkpressen på gymmet.

Den enda behandlingsmöjlighet hittills har varit operation, akut eller när utbuktningen upptäckts. Nu kan professor Jesper Haeggström och hans medarbetare vid Karolinska Institutet möjligen vara en annan lösning på spåren.

Vanlig astmamedicin.

- Dessa astmaläkemedel är både effektiva och säkra och man borde snabbt
kunna pröva om de gör nytta vid pulsåderbråck, säger Jesper Haeggström i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Pulsåderbråck beror oftast på en kronisk inflammation där ett stort antal
signalmolekyler deltar. Detta leder till aktivering av enzymer som
långsamt bryter ner proteiner och bindvävens olika komponenter i
kärlväggen, vilket bidrar till sjukdomens utveckling och att
kärlväggen kan brista. Vanlig astmamedicin bidrar till att minska inflammationen genom att cysteinyl-leukotrienerna blockeras och de skadliga
metalloproteaserna slutar att frisättas.

Pulsåderbråck, eller aneurysm som det också kallas,  är vanligare bland män över 60 år, men även kvinnor drabbas, då i regel senare i livet. I flera landsting i Sverige pågår screening, det vill säga massundersökningar med hjälp av ultraljudsundersökningar av alla män över 65 år för att upptäcka pulsåderbråck i tid.

Resultaten av forskningen hittills publicerades i veckan i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Övriga källor: Vårdguiden

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-11-19
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons