Uppdaterad: 2010-12-21

2 kommentarer

Var femte kan inte dricka mjölk

Bild

Bonden och kon ger oss mjölk som bland annat innehåller kalcium och D-vitamin. Den som inte kan dricka mjölk måste få i sig det på annat vis, bland annat för att stärka benen. Foto: Susanne Martinelle, Mjölkfrämjandet

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (8 röster)

Ont i magen och gasbesvär är oftare laktosintolerans än vad forskarna hittills trott, visar ny undersökning.

Allt fler vuxna i Sverige har svårt att dricka mjölk, visar forskning som Ricardo Almon, distriktsläkare, lagt fram vid Allmänmedicinskt forskningscentrum i Örebro.

Tidigare räknade vården med att 1-5 procent av den vuxna befolkningen inte mår bra av mjölk, men den siffran visade sig vara gammal. Den gäller fortfarande bland gamlingarna, födda före 1920, men i snitt bland de yngre vuxna är 14 procent, nästan var femte alltså, laktosintoleranta. Det är viktigt att konstatera av flera anledningar, menar forskaren.

- Man bör till exempel i högre grad än nu överväga laktosintolerans som en diagnos vid diffusa mag- och tarmbesvär, säger Ricardo Almon, till tidningen Forskning.

Även behandlingsrutiner bör ses över. Mat på sjukhus och läkemedel som innehåller laktosproteiner bör eventuellt ersättas med annat.

Laktosintolerant innebär att kroppen slutat producera laktas, det protein som bryter ner mjölksockret. Att ändå dricka mjölk är inte farligt, men det kan göra ont och för vissa ge en bubblig och gasig mage. För en del går lite mjölk bra, mindre än en deciliter eller som form av grädde i maten och liknande. De flesta barn klarar av och mår bra av att dricka mjölk, men de flesta vuxna i världen, mer än 70 procent är uppskattningen, kan inte och behöver generellt inte dricka mjölk. I Sverige är mjölk en  D-vitaminkälla när solen inte når över trädtopparna, men kan man inte dricka mjölk är fet fisk eller annat tillskott, som  en alternativ för vissa behövande grupper.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-13
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 18/12

- laktos tack!

anonyms bild

Detta ska jag visa för min doktor!
Har redan börjat utesluta laktos och mår bra i magen för en gångs skull:)
Haft magproblem sedan dagis...

Kommentar av Levt lactosfritt i 27 år nu

Skrivet 25/10

Jag fick min laktosintolerans

Levt lactosfritt i 27 år nus bild

Jag fick min laktosintolerans 1984, då visste läkarna ingenting om detta tillstånd, verkade inte ens ha hört talas om överhuvdtaget. Jag sökte vård ett flertal gånger för mina magsmärtor och diarréer och gaser och fick höra att jag typ skulle "gå hem och fundera på vem som var dum med mig", dvs de trodde att det var psykiskt! En dag fick jag en aha-upplevelse då jag precis ätit pannkakor med mjölk i och som dryck till. Magknipen kom omgående redan under måltiden. Då bestämde jag mig för att utesluta alla mjölkprodukter ur min kost för att se om det hjälpte. Vilket det gjorde. Jag har inte ätit några andra mejeriprodukter än lagrad hårdost (som är naturligt laktosfri) sedan dess och jag klarar mig alldeles utmärkt utan dem, vill inte ens ha fast det numera finns ett stort utbud av laktasenzymer och laktasenzymbehandlade produkter. Mjölk är till för kalvar, inte för människor!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons