Uppdaterad: 2010-12-21

2 kommentarer

Var femte kan inte dricka mjölk

Bild

Bonden och kon ger oss mjölk som bland annat innehåller kalcium och D-vitamin. Den som inte kan dricka mjölk måste få i sig det på annat vis, bland annat för att stärka benen. Foto: Susanne Martinelle, Mjölkfrämjandet

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Ont i magen och gasbesvär är oftare laktosintolerans än vad forskarna hittills trott, visar ny undersökning.

Allt fler vuxna i Sverige har svårt att dricka mjölk, visar forskning som Ricardo Almon, distriktsläkare, lagt fram vid Allmänmedicinskt forskningscentrum i Örebro.

Tidigare räknade vården med att 1-5 procent av den vuxna befolkningen inte mår bra av mjölk, men den siffran visade sig vara gammal. Den gäller fortfarande bland gamlingarna, födda före 1920, men i snitt bland de yngre vuxna är 14 procent, nästan var femte alltså, laktosintoleranta. Det är viktigt att konstatera av flera anledningar, menar forskaren.

- Man bör till exempel i högre grad än nu överväga laktosintolerans som en diagnos vid diffusa mag- och tarmbesvär, säger Ricardo Almon, till tidningen Forskning.

Även behandlingsrutiner bör ses över. Mat på sjukhus och läkemedel som innehåller laktosproteiner bör eventuellt ersättas med annat.

Laktosintolerant innebär att kroppen slutat producera laktas, det protein som bryter ner mjölksockret. Att ändå dricka mjölk är inte farligt, men det kan göra ont och för vissa ge en bubblig och gasig mage. För en del går lite mjölk bra, mindre än en deciliter eller som form av grädde i maten och liknande. De flesta barn klarar av och mår bra av att dricka mjölk, men de flesta vuxna i världen, mer än 70 procent är uppskattningen, kan inte och behöver generellt inte dricka mjölk. I Sverige är mjölk en  D-vitaminkälla när solen inte når över trädtopparna, men kan man inte dricka mjölk är fet fisk eller annat tillskott, som  en alternativ för vissa behövande grupper.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-13
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 18/12

- laktos tack!

anonyms bild

Detta ska jag visa för min doktor!
Har redan börjat utesluta laktos och mår bra i magen för en gångs skull:)
Haft magproblem sedan dagis...

Kommentar av Levt lactosfritt i 27 år nu

Skrivet 25/10

Jag fick min laktosintolerans

Levt lactosfritt i 27 år nus bild

Jag fick min laktosintolerans 1984, då visste läkarna ingenting om detta tillstånd, verkade inte ens ha hört talas om överhuvdtaget. Jag sökte vård ett flertal gånger för mina magsmärtor och diarréer och gaser och fick höra att jag typ skulle "gå hem och fundera på vem som var dum med mig", dvs de trodde att det var psykiskt! En dag fick jag en aha-upplevelse då jag precis ätit pannkakor med mjölk i och som dryck till. Magknipen kom omgående redan under måltiden. Då bestämde jag mig för att utesluta alla mjölkprodukter ur min kost för att se om det hjälpte. Vilket det gjorde. Jag har inte ätit några andra mejeriprodukter än lagrad hårdost (som är naturligt laktosfri) sedan dess och jag klarar mig alldeles utmärkt utan dem, vill inte ens ha fast det numera finns ett stort utbud av laktasenzymer och laktasenzymbehandlade produkter. Mjölk är till för kalvar, inte för människor!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons