Uppdaterad: 2010-04-29

Kommentera

Vårdplats till självmords-benägna

Bild

Fler vårdplatser för självmordsbenägna och större möjlighet att lägga in vid akutbesök är socialstyrelsens krav på kommuner och landsting.

Fakta om Cipramil

Används bland annat för att behandla panikångest, depressioner och fobier.

Varning för: Vid många sjukdomar och användning av vissa andra mediciner är...

1.6
Ditt betyg: Inget Medel: 1.6 (5 röster)

Fakta om Voxra

Voxra används för att behandla depression. Det anses ha en inverkan på kemiska substanser i hjärnan som kallas noradrenalin och dopamin, vilka är sammankopplade med depression.

Varning för: Kan i sällsynta fall orsaka krampanfall. Använd inte om du har...

3.8
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (55 röster)

"Vi vill verkligen göra allt för att förhindra självmord", säger Socialstyrelsens utredare Lise-Lotte Risö Bergerlind.

Mycket har hänt inom psykiatrin sedan psykiatrireformen i mitten på 90-talet när "mentalsjukhusen" stängdes ner och människor skulle vårdas i hemmen. Nya läkemedel har förändrat behandlingsmöjligheterna och beteendeförändrande terapi har hjälpt många till en fungerande vardag.
Men det finns områden där dagens metoder inte är lyckade.

Självmorden har inte minskat bland unga.

-  Vi vill göra allt för att nå och hjälpa de som försöker ta sitt liv. Vi måste öka antalet hembesök, vårdinrättningar och flera återbesök. Samtalet är det allra viktigaste verktyget, men också de anhöriga är en viktig del av det arbetet, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind.


Behandling av självmordsbenägna
är en del av de nya nationella riktlinjerna som presenterades vid en
presskonferens på Socialstyrelsen i dag. Riktlinjerna rör också depressioner, tvångssyndrom och bipolär sjukdom och hur det ska upptäckas, behandlas och prioriteras.

När det gäller depressioner vill utredarna få tydligare diagnoser för att hjälpa människor att få rätt behandling.
De flesta som får antidepressiva läkemedel, som Cipramil eller Voxra, i dag har inte en diagnos.
700 000 recept med antidepressiva skrivs ut, men bara en bråkdel av de patienterna har fått en depressions-diagnos.

- Vi vill att man i högre grad testar människor för depressioner utifrån de kriterier som satts upp, säger Lars von Knorring, professor i psykiatri och delaktig i arbetet med de nya riktlinjerna. Vi måste kunna ge en patientcentrerad diagnos för att veta vilket behandling som passar, terapi eller psykofarmaka.

Vad är bäst, terapi eller medicin?

- Det finns inget enkelt svar på den frågan, vid lindrig depression rekommenderar vi terapi istället för läkemedel, men då är tillgången på KBT-terapeuter ett problem på vissa håll i landet, säger han. Men det vi vet är att både sockerpiller och riktig medicin fungerar bättre vid flera återbesök och då är fler besök patienterna ska kunna erbjudas.

Varje år tar cirka 1200 människor sina liv.  Det är mer än tre om dagen. I gruppen män 15 - 24 år har siffran legat konstant sedan 1980, vilket kan jämföras med äldre män där siffran nästan minskat till en tredjedel på de trettio åren. Bland vuxna kvinnor har självmorden halverats, men inte bland de unga under 25 år. Och försöken är många fler. Bara till Södersjukhusets akut kommer omkring 20 människor varje dygn efter självmordsförsök. Efter ett akut försök läggs patienten ofta in något dygn, men den förebyggande vården saknas på flera håll i landet, vittnar anhöriga om. Det saknas helt enkelt vårdinrättningar.

Kommer det att gå att få en vårdplats för självmordsbenägna nu?

- Ja, vi vill att vårdgivarna inom
landstingen går hem och funderar på vad de behöver för att klara riktlinjerna, vilka resurser saknas och hur ska de klara att ge behandling. Det kan vara så att fler vårdplatser ska skapas för att människor ska få vårdas den tid de behöver, säger Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Källor: Socialstyrelsen, Suicidforskning, KI

 

Läs mer: Det här är hjälpen du ska kunna få enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-03-16
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons