Människor i Japan som äter maträtten natto, gjord på K-vitaminrika sojaböner, har färre benbrott än andra.
Vitaminet k2 är något av en bortglömd vitamin. Den finns i många av våra livsmedel vi sätter i oss dagligen, exempelvis i mejeriprodukter och de flesta grönsakerna, men allra mest i sojaprodukter. Forskare i Japan har gjort studier på benskörhet. De jämförde en grupp människor i en region i södra delen av landet som hade väldigt lite benbrott, mot en kontrollgrupp i en annan region. Vad de kom fram till var att de åt mycket av maträtten Natto, som är gjord på sojaprotein. - Forskningen i Japan visar att vitamin k2 är bra för skelettet. Den här forskningen har vi i Sverige inte använt ännu i vår behandling av personer med benskörhet, vilket beror på att det ännu saknas bra behandlingsstudier från andra länder, säger Ulf Lerner professor i oral cellbiologi. De japanska forskarna tyckte sig också se att personer som redan led av benskörhet fick färre benbrott av att ta tillskott av vitamin k. Den dosen som visade sig ha bäst effekt var 45 mg /dag, enligt studien. Även lägre doser visade på minskad risk för benbrott. - Att medicinera i förebyggande syfte är inget man gör idag säger Professor Ulf Lerner. Medicin mot benskörhet får man aldrig innan man har fått diagnosen benskörhet. Det man kan göra i förebyggande syfte är att belasta skelettet. Belasta skeletten kan man göra genom att hoppa, gå i trappor och springa. Vitamin k hjälper blodet att koagulera och är inte lämpligt att överdosera.
Av Ellinor Daniels
2 mars, 2010

1 kommentarer

  • Av anonym 16 april, 2014

    det ska vara vitamin K3 som
    det ska vara vitamin K3 som hjälper med skeletten

Comments are closed.