Uppdaterad: 2013-02-21

17 kommentarer

Vitaminbrist vanligt efter gastric bypass

Bild

De som genomgått en gastric bypass får ofta vitaminbrist. Tillskott av vitaminer behövs. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Om du har genomgått magsäcksoperationen, gastric bypass, kommer du att gå ned i vikt. Men du kan också uppleva en del biverkningar, till exempel vitaminbrist, överskottshud och ökad risk för alkoholism.

En gastric bypass är ett operativt ingrepp som görs för att minska hungern och på så sätt lättare gå ner i vikt.
Hungern minskar rejält och statistiskt är resultatet bättre än någon annan viktminskningsmetod.
Med betydligt mindre mat, finns risk för motsatsen till det första problemet: nämligen näringsbrist.

Innan en gastric bypass-operation är det viktigt att förbereda sig
genom att förbättra sitt leverne. Du bör bland annat få hjälp av en dietist, äta mindre kolhydrater (exempelvis en low calorie-diet), äta
måltider och mellanmål på regelbundna tider och dricka mycket vatten mellan måltiderna. Du bör också öka din fysiska aktivitet.


Första året efter operationen
är det vanligt att man går ner en tredjedel av sin ursprungsvikt, sedan kan man gå upp några kilon tills vikten stabiliserat sig. Första året efter operationen kan du också uppleva trötthet, frusenhet och håravfall eftersom kroppen är inställd på svält.

Näringsintaget minskar, det är därför viktigt att äta lite men ofta.

Du kan få brist på bland annat:

  • Protein
  • B12
  • Järn
  • Vitamin A
  • Vitamin D/kalcium
  • Zink
  • Magnesium
  • Folsyra/folat – om du är i barnafödande åldern.

Gör så här: En multivitamintablett om dagen ger en del av näringen, men det är också viktigt att våga äta fet fisk, frukt och förstås grönsaker.

Var åttonde svensk lider i dag av fetma. Behovet av en överviktsoperation, såsom gastric bypass, uppskattas till 10-15 000 per år. Men bara 4000 opereras. Det finns fyra sätt att gå ned i vikt på: kostrådgivning, motion, läkemedel och överviktsoperation (gastric bypass).

Operationen ger ofta viktnedgång, förbättring av högt blodtryck,
diabetes och fetmarelaterade sjukdomar. Många menar att gastric bypass även kan bota diabetes:

- Men det ska man vara försiktig med att påstå, säger Mats Eriksson,
docent och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge på Medicinstämman.

Däremot kan många diabetiker minska sitt insulinintag.

Efter en gastric bypass-operation kan vissa bieffekter upplevas, exempelvis i samband med måltider om du ätit för fort eller inte tuggat maten tillräckligt. Du kan då bli illamående och få kräkningar. "Dumping" är också något du kan känna av. Dumping är ofarligt, men kan kännas väldigt obehagligt och det uppstår när maten kommit ner i tunntarmen för fort. Vanliga symptom är yrsel, kallsvettningar, kramp och ökad hjärtfrekvens.  

85 procent av de som har genomgått en opreation får problem med
överskottshud. Gastric bypass ger också ökad risk för alkoholism, då många ersätter ett missbruk (mat) med ett annat.

Kriterierna för att få en gastric bypass är ett BMI på över 35, över 18 år och att försök till att gå ned i vikt har gjorts men misslyckats.

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-30
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av j9

Skrivet 14/1

Magnesium

j9s bild

Magnesium, har hjälpt mig när jag haft perioder då jag ofta haft kramp i vaderna

Kommentar av Katarina

Skrivet 9/1

Gastric bypass

Katarinas bild

Hej jag har gjort en gastric bypass 1/10-10. Jag mår toppen bra, tränar tyvärr inte. Har egentligen aldrig gillat det! Äter 5ggr per dag, dricker lite vatten tyvärr. Enda problemet jag har att jag får kramper i benen och fötterna. Det gör satan så ont. Har president varit på provtagning och har ingen näringsbrist. Är det någon som vet vad det kan vara?

Kommentar av anonym

Skrivet 27/10

Magnesium tar bort kramper o

anonyms bild

Magnesium tar bort kramper o ont

Kommentar av anonym

Skrivet 29/1

Hade samma problem innan jag

anonyms bild

Hade samma problem innan jag fick tipset att äta kalcium/kalktabletter. Funkade utmärkt på mig!

Kommentar av anonym

Skrivet 30/1

Krampen brukar ge med sig om

anonyms bild

Krampen brukar ge med sig om man dricker mera vatten.

Kommentar av Mitti

Skrivet 12/12

Står inför en Gastric by pass

Mittis bild

Jag gjorde en gastric banding för 12år sedan och den har nu gjort livet till ett helvete för mig men min fråga är efter den nya operationen kan ni träna som vanligt folk jag är på gymmet tre gånger i veckan för att hålla kroppen i trim,

Kommentar av Micke

Skrivet 5/12

Förlorad identitet

Mickes bild

Min flickvän, eller nu mer före detta flickvän genom gick en magsäcksoperation för något år sen.
Hon förändrades totalt. Utseendemässigt kan man inte känna igen henne längre. Hon är verkligen trådsmal, använder små klädstorlekar ibland även barnstorlekar. Har sett bilder från tiden före operationen och man förvånas över förändringen. Förut var hon jättstor och rund.
Men problemet är att hon inte känner igen sig själv längre...hon saknar en identitet.
Det gick så långt att hon ville bryta förhållandet med mig. Hon säger att hon inte kan älska någon annan så länge hon inte älskar sig själv... Hon skrev på facebook en gång "var är sofia" Hon förlarade aldrig för mig varför hon skrev så, men nu kan jag förstå. Hon vet inte vem hon är efter operationen... Är det någon som känner igen det här?

Kommentar av Roger

Skrivet 10/1

Identitetskris

Roger s bild

Givetvis är det så själv blev det för svårt att veta vad och vem jag var.slutade leva och gav upp
Min sambo räddade mitt liv och inläggning på psyket gjorde det bättre på sikt
Så enkelt är det inte.

Kommentar av Kvinna strax över 30

Skrivet 30/1

Ja... Mer än väl.

Kvinna strax över 30s bild

Ja jag känner igen mig mer än väl. Varit i mitt förhållande 15 år och har fyra barn med min man. Jag tappade bort mig helt... Allt blev ett stort hål och min identitet försvann. -60kg och en enorm förändring. från XXL till XS eller vissa barnstorlekar. Jag är äntligen på väg tbx, 4 år efter op...

Kommentar av anonym anhörig

Skrivet 7/11

Svälter ihjäl?

anonym anhörigs bild

min sambo, har gjort gatric by pas, nu är han yr hela tiden, utom en kvart efter mat, äter för lite 3 ggr dag, jag vågar inte säga du svälter ihjäl, så jag säger ät oftare, en banan eller vad som helst, så du får i dig energi oftare, vågar inte kontakta sjukvårdsupplysningen, för var gång skickas en ambulans, vilket han inte vill, och det resulterar bara i några daga in och ut, vad ska jag göra? Rådvill.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons