Uppdaterad: 2013-02-21

17 kommentarer

Vitaminbrist vanligt efter gastric bypass

Bild

De som genomgått en gastric bypass får ofta vitaminbrist. Tillskott av vitaminer behövs. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (8 röster)

Om du har genomgått magsäcksoperationen, gastric bypass, kommer du att gå ned i vikt. Men du kan också uppleva en del biverkningar, till exempel vitaminbrist, överskottshud och ökad risk för alkoholism.

En gastric bypass är ett operativt ingrepp som görs för att minska hungern och på så sätt lättare gå ner i vikt.
Hungern minskar rejält och statistiskt är resultatet bättre än någon annan viktminskningsmetod.
Med betydligt mindre mat, finns risk för motsatsen till det första problemet: nämligen näringsbrist.

Innan en gastric bypass-operation är det viktigt att förbereda sig
genom att förbättra sitt leverne. Du bör bland annat få hjälp av en dietist, äta mindre kolhydrater (exempelvis en low calorie-diet), äta
måltider och mellanmål på regelbundna tider och dricka mycket vatten mellan måltiderna. Du bör också öka din fysiska aktivitet.


Första året efter operationen
är det vanligt att man går ner en tredjedel av sin ursprungsvikt, sedan kan man gå upp några kilon tills vikten stabiliserat sig. Första året efter operationen kan du också uppleva trötthet, frusenhet och håravfall eftersom kroppen är inställd på svält.

Näringsintaget minskar, det är därför viktigt att äta lite men ofta.

Du kan få brist på bland annat:

  • Protein
  • B12
  • Järn
  • Vitamin A
  • Vitamin D/kalcium
  • Zink
  • Magnesium
  • Folsyra/folat – om du är i barnafödande åldern.

Gör så här: En multivitamintablett om dagen ger en del av näringen, men det är också viktigt att våga äta fet fisk, frukt och förstås grönsaker.

Var åttonde svensk lider i dag av fetma. Behovet av en överviktsoperation, såsom gastric bypass, uppskattas till 10-15 000 per år. Men bara 4000 opereras. Det finns fyra sätt att gå ned i vikt på: kostrådgivning, motion, läkemedel och överviktsoperation (gastric bypass).

Operationen ger ofta viktnedgång, förbättring av högt blodtryck,
diabetes och fetmarelaterade sjukdomar. Många menar att gastric bypass även kan bota diabetes:

- Men det ska man vara försiktig med att påstå, säger Mats Eriksson,
docent och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge på Medicinstämman.

Däremot kan många diabetiker minska sitt insulinintag.

Efter en gastric bypass-operation kan vissa bieffekter upplevas, exempelvis i samband med måltider om du ätit för fort eller inte tuggat maten tillräckligt. Du kan då bli illamående och få kräkningar. "Dumping" är också något du kan känna av. Dumping är ofarligt, men kan kännas väldigt obehagligt och det uppstår när maten kommit ner i tunntarmen för fort. Vanliga symptom är yrsel, kallsvettningar, kramp och ökad hjärtfrekvens.  

85 procent av de som har genomgått en opreation får problem med
överskottshud. Gastric bypass ger också ökad risk för alkoholism, då många ersätter ett missbruk (mat) med ett annat.

Kriterierna för att få en gastric bypass är ett BMI på över 35, över 18 år och att försök till att gå ned i vikt har gjorts men misslyckats.

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-30
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av j9

Skrivet 14/1

Magnesium

j9s bild

Magnesium, har hjälpt mig när jag haft perioder då jag ofta haft kramp i vaderna

Kommentar av Katarina

Skrivet 9/1

Gastric bypass

Katarinas bild

Hej jag har gjort en gastric bypass 1/10-10. Jag mår toppen bra, tränar tyvärr inte. Har egentligen aldrig gillat det! Äter 5ggr per dag, dricker lite vatten tyvärr. Enda problemet jag har att jag får kramper i benen och fötterna. Det gör satan så ont. Har president varit på provtagning och har ingen näringsbrist. Är det någon som vet vad det kan vara?

Kommentar av anonym

Skrivet 27/10

Magnesium tar bort kramper o

anonyms bild

Magnesium tar bort kramper o ont

Kommentar av anonym

Skrivet 29/1

Hade samma problem innan jag

anonyms bild

Hade samma problem innan jag fick tipset att äta kalcium/kalktabletter. Funkade utmärkt på mig!

Kommentar av anonym

Skrivet 30/1

Krampen brukar ge med sig om

anonyms bild

Krampen brukar ge med sig om man dricker mera vatten.

Kommentar av Mitti

Skrivet 12/12

Står inför en Gastric by pass

Mittis bild

Jag gjorde en gastric banding för 12år sedan och den har nu gjort livet till ett helvete för mig men min fråga är efter den nya operationen kan ni träna som vanligt folk jag är på gymmet tre gånger i veckan för att hålla kroppen i trim,

Kommentar av Micke

Skrivet 5/12

Förlorad identitet

Mickes bild

Min flickvän, eller nu mer före detta flickvän genom gick en magsäcksoperation för något år sen.
Hon förändrades totalt. Utseendemässigt kan man inte känna igen henne längre. Hon är verkligen trådsmal, använder små klädstorlekar ibland även barnstorlekar. Har sett bilder från tiden före operationen och man förvånas över förändringen. Förut var hon jättstor och rund.
Men problemet är att hon inte känner igen sig själv längre...hon saknar en identitet.
Det gick så långt att hon ville bryta förhållandet med mig. Hon säger att hon inte kan älska någon annan så länge hon inte älskar sig själv... Hon skrev på facebook en gång "var är sofia" Hon förlarade aldrig för mig varför hon skrev så, men nu kan jag förstå. Hon vet inte vem hon är efter operationen... Är det någon som känner igen det här?

Kommentar av Roger

Skrivet 10/1

Identitetskris

Roger s bild

Givetvis är det så själv blev det för svårt att veta vad och vem jag var.slutade leva och gav upp
Min sambo räddade mitt liv och inläggning på psyket gjorde det bättre på sikt
Så enkelt är det inte.

Kommentar av Kvinna strax över 30

Skrivet 30/1

Ja... Mer än väl.

Kvinna strax över 30s bild

Ja jag känner igen mig mer än väl. Varit i mitt förhållande 15 år och har fyra barn med min man. Jag tappade bort mig helt... Allt blev ett stort hål och min identitet försvann. -60kg och en enorm förändring. från XXL till XS eller vissa barnstorlekar. Jag är äntligen på väg tbx, 4 år efter op...

Kommentar av anonym anhörig

Skrivet 7/11

Svälter ihjäl?

anonym anhörigs bild

min sambo, har gjort gatric by pas, nu är han yr hela tiden, utom en kvart efter mat, äter för lite 3 ggr dag, jag vågar inte säga du svälter ihjäl, så jag säger ät oftare, en banan eller vad som helst, så du får i dig energi oftare, vågar inte kontakta sjukvårdsupplysningen, för var gång skickas en ambulans, vilket han inte vill, och det resulterar bara i några daga in och ut, vad ska jag göra? Rådvill.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons