Uppdaterad: 2011-02-21

14 kommentarer

Waran får konkurrens

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Fakta om Pradaxa

Pradaxa är ett läkemedel som är till för att motverka bildning av blodproppar efter en operation.

Varning för: Blanda inte med Johannesört. ...

3.65517
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (29 röster)

Fakta om Eliquis

Eliquis är ett läkemedel som ska förhindra att blodproppar bildas genom att blockera en koagulationsfaktor som är en viktig komponent vid levring av blodet.

Varning för: En del läkemedel kan förstärka effekten ev Eliquis och en del...

3.15625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (32 röster)

Fakta om Xarelto

Xarelto är ett läkemedel som minskar blodets benägenhet att levra sig.

Varning för: Vissa läkemedel kan antingen försvaga eller minska effekten av...

3.206895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (29 röster)

Förmaksflimmer är en folksjukdom, men många går obehandlade eftersom medicinen Waran är en farlig medicin i sig. Snart kommer en nytt piller utan allvarliga biverkningar.

Stark ersättare Cirka 75 000 människor äter Waran mot sina förmaksflimmer. Waran räddar liv, men det är en krävande behandling.

Waran toppar listan över läkemedel med flest anmälda biverkningar, den farligaste är hjärnblödning. Det är också en medicin som är svårinställd och kräver blodprover, minst en gång i månaden.Många patienter får gå och ta blodprov varje vecka.

Den nya medicinen Dabigatran har en fast dos som ställs in och ger färre biverkningar än sin föregångare. Den ger även ett bättre skydd mot blodproppar, det som förmaksflimmer i värsta fall kan leda till.

Blodproppar och förmaksflimmer är en folksjukdom, man räknar med att över 100 000 är drabbade. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige när folk dör i förtid och förmaksflimmer är mycket farligt.

- Många har förmaksflimmer, även unga, men man vill inte alltid medicinera i dag eftersom biverkningarna är farliga, säger Jonas Oldberg. Många som äter Waran är rädda för att dricka alkohol.

Hur fungerar Dabigratan med alkohol?

- Vi ska titta på det, men det har vi ännu inte hunnit göra, det är enormt mycket data att gå igenom.

Undersökningen är gjord på 18 000 patienter i 44 olika länder, däribland Sverige. Dabigratan kan vara godkänt för behandling mot hjärtsjukdomar tidigast om ett år. I dag finns det bara som godkänt för korttidsbehandling efter operationer.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-03
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Goran

Skrivet 26/2

Enzym

Gorans bild

För ca 10 år sedan fick en god vän från USA (då ca 55 årig kvinna) en hjärtinfarkt och behövde operera hjärtat eftersom det var mer eller mindre helt igensatt (blodet kom inte igenom så lätt). Min väns dotter sökte då på nätet efter alternativ som inte krävde oeration. Dottern fann ett enzym som använts i många år i några länder och fick sin mamma at att det under tre månader. Efter tre månader konstaterade läkarna att ingen operation krävdes - hennes ådror var rena! Jag har därefter tagit detta enzym själv (finns inte i Sverige) under flera år i rent förebyggande syfte. Är detta en bluff? Eller varför skrivs det aldrig om detta enzum i Sverige? Läkemedelsbolagen skulle självklart inte tycka om ifall detta spreds - ifall enzymet fungerar. http://serrapeptase.info/

Kommentar av vetekatten

Skrivet 21/7

waran

vetekattens bild

hej...fått en propp i vaden för en månad sedan..och äter waran..jag tycker min kropp ändrats..mensen har försvunnit enorm trötthet känner mig uppsvullen molnande värk som mensvärk.någon som känner igen sig.

Kommentar av Självrespekt

Skrivet 4/1

Waran

Självrespekts bild

Hej!
Jag är 46 år i väldigt god form med Waran sedan min stora Hjärtoperation Mars 2011.
Visste inte att min Stora kroppspulsåder Aorta, från Hjärtat hade utvidgat sig så att det var risk att den kunde brista.
Mådde väldigt bra och helt utan symtom.
Att jag var så nära döden, kom fram när det hände en liten olycka. En ung man cyklade på mig på Sigtuna gågata.
Jag blev lindrigt skadad och behövdes förs in med ambulans och vid en röntgen upptäcktes detta!

Jag genom levde en stor Hjärt operation där de bytte en bit av Aortan och Aorta klaffen. Har kämpat mig till en bra kondis och har sprungit Tjejmilen sedan dess.
Har haft lite problem med mens och Warandå jag 2 ggr har blivit inlagt gör stora blödningar som inte stoppar.
Har dock bra kontroll av Waran värden eftersom jag köpte en egen maskin för det. Har lärt mig massor vad påverkar vad och alkohol tillhör inte att användas med Waran!
Mina läkare rekommenderar sunt livsstil med Ekologisk mat!
Jag är tacksam för att kunna leva och har verkligen fått en ny chansh i livet och har slutat med alla självskadebeteende beteenden som att fest dricka och jätte roligt i fester ändå!
Är dock lite orolig emellan om Waranets påverkan på lång sikt....
Märker tex att mitt ljusa långa hår har blivit tunnare...
Har ni andra märkt något?
Va rädd om dig och lek o lev livet som vi har till låns här!☀️❤️☀️

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 7/3

Hej.

AnnaSols bild

Tack för att du delar med dig.
Jag har varit med om samma sak som dig och vill gärna ha mejlkontakt. även om det finns andra som varit med om liknande ,
anna_solem@hotmail.com

Hoppas du ser detta. Vet inte hur man kan få kontakt annars.
Mvh Avna

Sol

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 6/3

Kontakt

AnnaSols bild

Jag har gjort samma sak och vill gärna ha kontakt med dig

anna_solem@hotmail.com

Kommentar av anonym

Skrivet 1/12

Blödning

anonyms bild

Fick en Waranblödning efter många många år, står på livstidsbehandling. Sks nu få den ny X....någonting.
Du som inte är begiven på sprit utan måste ha lite kul Så säger alla alkoholister.
Men det är ditt liv. Vill du gå under och det går fort, så är det ditt val.
Ät medicin och skit i spriten.

Kommentar av Caspern

Skrivet 14/4

Waran farlig?

Casperns bild

Jag böt hjärtklaff 2012 vid 72 års ålder. Jag sattes först på Trombyl men man böt efter ett år till Waran och jag går 1-2 gånger i månaden för nytt p/k.
Mina största problem har jag haft med livsfarliga statinerna Atorvastatin, Simvastatin och Crestor.
Min halspulsåder är igenslaggad till 80 procent.
Jag skulle vilja få kontakt med någon som sitter i samma båt som jag för att utbyta erfarenheter och andra tips. I stället för statiner satte man mig på havregrynsgröt.
privatkalle@comhem.se

Kommentar av Henrik

Skrivet 24/10

Alternativ till Waran

Henriks bild

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

alkohol

anonyms bild

Hej jag är dömd till waran resten av livet o oroar mig för det pga att jag tycker om att festa. Jag är 45 år o fick en propp förra året o det visade att jag hade en ärftlig förhöjande risk för proppar. Proppen fick jag under en långflygning i ett nedåtgående kärl i huvudet (ej stroke). Har sedan dess varit utomlands igen Thailand och festst rätt hårt under två veckor o det gick bra. Hade 5,7 i PK värde efter 7-8 dagars kvälls festande o det handlar inte om två tre glas vin alt ett par öl utan ett gäng starka öl o sedan div groggar. Det jobbiga ä att emellan festerna så ligger det förbannade Waranet o o får en att fundera men efter hand man dricker så skiter man i det mer o mer, obs har absolut inga alkohol problem behöver inte dricka alls hemma kan gå en månad emellan, men tyvärr så är det ju jäkligt underbart att när man är på semesret kunna få flyta runt.
Är det någon som vet om det finns något annat preparat som man kan ta eller röka för att få sig ett rus utan att behöva oroa sig för ex hjärnblödning. Hoppas verkligen att det kommer ny medicin snart som minskar riskerna, ska nu iväg igen i April tre veckor o kommer att leva som jag alltid gjort på semester minskar dock lite på antal waran tabletter lite från tre om dan till två om dan. Den som lever får se. Efter att man fick proppen så har ju tron på att leva länge 80 år o uppåt försvunnit totalt. Finns det människor överhuvudtaget som lever så länge med waran. Ha det gott alla goa människor o lev livet.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Hej! Hade en hjärtinfarkt för

anonyms bild

Hej!
Hade en hjärtinfarkt för drygt fyra år sedan. Blev kranskärlssprängd i Umeå. Läkarna ordinerade varanbehandling resten av livet, men jag avstod från det, naturligtvis under diverse protester och diskussioner från de som vet. Istället fick jag då trombyl med intag om en tablett dagligen vilket ju är betydligt skonsammare. Utöver detta så konstaterades att jag har lätt hjärtarytmi. Trots allt så har jag ändå inte haft några bekymmer med hjärta kärl eller med en viss alkoholförtäring under alla åren därefter. Nitro är också en standardmedicin för infarktpatienter, men inte ens dessa har jag behövt använda. Jag vet inte om mina erfarenheter kan bistå eller hjälpa någon, men det visar i alla fall att det går att överleva utan varan. Naturligtvis är varje enskilt fall av en speciell karaktär, men det går ju alltid att ta upp en diskussion. Var rädd om ditt liv du som tycker om att festa. Du vet säkert lika bra som någon annan att det lätt kan gå överstyr. Lycka till med din hälsa och ha det bra och festa men kanske lite mindre varje gång.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons