Uppdaterad: 2011-02-21

14 kommentarer

Waran får konkurrens

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.10204
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (49 röster)

Fakta om Pradaxa

Pradaxa är ett läkemedel som är till för att motverka bildning av blodproppar efter en operation.

Varning för: Blanda inte med Johannesört. ...

3.607145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (28 röster)

Fakta om Eliquis

Eliquis är ett läkemedel som ska förhindra att blodproppar bildas genom att blockera en koagulationsfaktor som är en viktig komponent vid levring av blodet.

Varning för: En del läkemedel kan förstärka effekten ev Eliquis och en del...

3.133335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (30 röster)

Fakta om Xarelto

Xarelto är ett läkemedel som minskar blodets benägenhet att levra sig.

Varning för: Vissa läkemedel kan antingen försvaga eller minska effekten av...

3.206895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (29 röster)

Förmaksflimmer är en folksjukdom, men många går obehandlade eftersom medicinen Waran är en farlig medicin i sig. Snart kommer en nytt piller utan allvarliga biverkningar.

Stark ersättare Cirka 75 000 människor äter Waran mot sina förmaksflimmer. Waran räddar liv, men det är en krävande behandling.

Waran toppar listan över läkemedel med flest anmälda biverkningar, den farligaste är hjärnblödning. Det är också en medicin som är svårinställd och kräver blodprover, minst en gång i månaden.Många patienter får gå och ta blodprov varje vecka.

Den nya medicinen Dabigatran har en fast dos som ställs in och ger färre biverkningar än sin föregångare. Den ger även ett bättre skydd mot blodproppar, det som förmaksflimmer i värsta fall kan leda till.

Blodproppar och förmaksflimmer är en folksjukdom, man räknar med att över 100 000 är drabbade. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige när folk dör i förtid och förmaksflimmer är mycket farligt.

- Många har förmaksflimmer, även unga, men man vill inte alltid medicinera i dag eftersom biverkningarna är farliga, säger Jonas Oldberg. Många som äter Waran är rädda för att dricka alkohol.

Hur fungerar Dabigratan med alkohol?

- Vi ska titta på det, men det har vi ännu inte hunnit göra, det är enormt mycket data att gå igenom.

Undersökningen är gjord på 18 000 patienter i 44 olika länder, däribland Sverige. Dabigratan kan vara godkänt för behandling mot hjärtsjukdomar tidigast om ett år. I dag finns det bara som godkänt för korttidsbehandling efter operationer.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-03
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Goran

Skrivet 26/2

Enzym

Gorans bild

För ca 10 år sedan fick en god vän från USA (då ca 55 årig kvinna) en hjärtinfarkt och behövde operera hjärtat eftersom det var mer eller mindre helt igensatt (blodet kom inte igenom så lätt). Min väns dotter sökte då på nätet efter alternativ som inte krävde oeration. Dottern fann ett enzym som använts i många år i några länder och fick sin mamma at att det under tre månader. Efter tre månader konstaterade läkarna att ingen operation krävdes - hennes ådror var rena! Jag har därefter tagit detta enzym själv (finns inte i Sverige) under flera år i rent förebyggande syfte. Är detta en bluff? Eller varför skrivs det aldrig om detta enzum i Sverige? Läkemedelsbolagen skulle självklart inte tycka om ifall detta spreds - ifall enzymet fungerar. http://serrapeptase.info/

Kommentar av vetekatten

Skrivet 21/7

waran

vetekattens bild

hej...fått en propp i vaden för en månad sedan..och äter waran..jag tycker min kropp ändrats..mensen har försvunnit enorm trötthet känner mig uppsvullen molnande värk som mensvärk.någon som känner igen sig.

Kommentar av Självrespekt

Skrivet 4/1

Waran

Självrespekts bild

Hej!
Jag är 46 år i väldigt god form med Waran sedan min stora Hjärtoperation Mars 2011.
Visste inte att min Stora kroppspulsåder Aorta, från Hjärtat hade utvidgat sig så att det var risk att den kunde brista.
Mådde väldigt bra och helt utan symtom.
Att jag var så nära döden, kom fram när det hände en liten olycka. En ung man cyklade på mig på Sigtuna gågata.
Jag blev lindrigt skadad och behövdes förs in med ambulans och vid en röntgen upptäcktes detta!

Jag genom levde en stor Hjärt operation där de bytte en bit av Aortan och Aorta klaffen. Har kämpat mig till en bra kondis och har sprungit Tjejmilen sedan dess.
Har haft lite problem med mens och Warandå jag 2 ggr har blivit inlagt gör stora blödningar som inte stoppar.
Har dock bra kontroll av Waran värden eftersom jag köpte en egen maskin för det. Har lärt mig massor vad påverkar vad och alkohol tillhör inte att användas med Waran!
Mina läkare rekommenderar sunt livsstil med Ekologisk mat!
Jag är tacksam för att kunna leva och har verkligen fått en ny chansh i livet och har slutat med alla självskadebeteende beteenden som att fest dricka och jätte roligt i fester ändå!
Är dock lite orolig emellan om Waranets påverkan på lång sikt....
Märker tex att mitt ljusa långa hår har blivit tunnare...
Har ni andra märkt något?
Va rädd om dig och lek o lev livet som vi har till låns här!☀️❤️☀️

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 7/3

Hej.

AnnaSols bild

Tack för att du delar med dig.
Jag har varit med om samma sak som dig och vill gärna ha mejlkontakt. även om det finns andra som varit med om liknande ,
anna_solem@hotmail.com

Hoppas du ser detta. Vet inte hur man kan få kontakt annars.
Mvh Avna

Sol

Kommentar av AnnaSol

Skrivet 6/3

Kontakt

AnnaSols bild

Jag har gjort samma sak och vill gärna ha kontakt med dig

anna_solem@hotmail.com

Kommentar av anonym

Skrivet 1/12

Blödning

anonyms bild

Fick en Waranblödning efter många många år, står på livstidsbehandling. Sks nu få den ny X....någonting.
Du som inte är begiven på sprit utan måste ha lite kul Så säger alla alkoholister.
Men det är ditt liv. Vill du gå under och det går fort, så är det ditt val.
Ät medicin och skit i spriten.

Kommentar av Caspern

Skrivet 14/4

Waran farlig?

Casperns bild

Jag böt hjärtklaff 2012 vid 72 års ålder. Jag sattes först på Trombyl men man böt efter ett år till Waran och jag går 1-2 gånger i månaden för nytt p/k.
Mina största problem har jag haft med livsfarliga statinerna Atorvastatin, Simvastatin och Crestor.
Min halspulsåder är igenslaggad till 80 procent.
Jag skulle vilja få kontakt med någon som sitter i samma båt som jag för att utbyta erfarenheter och andra tips. I stället för statiner satte man mig på havregrynsgröt.
privatkalle@comhem.se

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

alkohol

anonyms bild

Hej jag är dömd till waran resten av livet o oroar mig för det pga att jag tycker om att festa. Jag är 45 år o fick en propp förra året o det visade att jag hade en ärftlig förhöjande risk för proppar. Proppen fick jag under en långflygning i ett nedåtgående kärl i huvudet (ej stroke). Har sedan dess varit utomlands igen Thailand och festst rätt hårt under två veckor o det gick bra. Hade 5,7 i PK värde efter 7-8 dagars kvälls festande o det handlar inte om två tre glas vin alt ett par öl utan ett gäng starka öl o sedan div groggar. Det jobbiga ä att emellan festerna så ligger det förbannade Waranet o o får en att fundera men efter hand man dricker så skiter man i det mer o mer, obs har absolut inga alkohol problem behöver inte dricka alls hemma kan gå en månad emellan, men tyvärr så är det ju jäkligt underbart att när man är på semesret kunna få flyta runt.
Är det någon som vet om det finns något annat preparat som man kan ta eller röka för att få sig ett rus utan att behöva oroa sig för ex hjärnblödning. Hoppas verkligen att det kommer ny medicin snart som minskar riskerna, ska nu iväg igen i April tre veckor o kommer att leva som jag alltid gjort på semester minskar dock lite på antal waran tabletter lite från tre om dan till två om dan. Den som lever får se. Efter att man fick proppen så har ju tron på att leva länge 80 år o uppåt försvunnit totalt. Finns det människor överhuvudtaget som lever så länge med waran. Ha det gott alla goa människor o lev livet.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Hej! Hade en hjärtinfarkt för

anonyms bild

Hej!
Hade en hjärtinfarkt för drygt fyra år sedan. Blev kranskärlssprängd i Umeå. Läkarna ordinerade varanbehandling resten av livet, men jag avstod från det, naturligtvis under diverse protester och diskussioner från de som vet. Istället fick jag då trombyl med intag om en tablett dagligen vilket ju är betydligt skonsammare. Utöver detta så konstaterades att jag har lätt hjärtarytmi. Trots allt så har jag ändå inte haft några bekymmer med hjärta kärl eller med en viss alkoholförtäring under alla åren därefter. Nitro är också en standardmedicin för infarktpatienter, men inte ens dessa har jag behövt använda. Jag vet inte om mina erfarenheter kan bistå eller hjälpa någon, men det visar i alla fall att det går att överleva utan varan. Naturligtvis är varje enskilt fall av en speciell karaktär, men det går ju alltid att ta upp en diskussion. Var rädd om ditt liv du som tycker om att festa. Du vet säkert lika bra som någon annan att det lätt kan gå överstyr. Lycka till med din hälsa och ha det bra och festa men kanske lite mindre varje gång.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons