bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-06-27

1 kommentar

WHR - vetenskapligt mått på sexighet och fertilitet

Bild

Hollywoodstjärnan Angelina Jolie sägs ha ett waist-hip-ratio, WHR, på 0,75. Det skulle bevisa att hon är sexig, frisk och fertil, men som det är med statistik behöver det inte stämma på individen. Foto: Amel Emrik, Scanpix

 Idealen för den kvinnliga kroppen handlar inte om tjock eller smal. Forskning visar att det är relationen mellan midja och rumpa som avgör. "Frågar man en man på New Yorks gator, eller en kille i Nya guinea, har de samma ideal, och det är inte media som skapat det, idealet är helt biologiskt", säger plastikkirurg Per Hedén.

En kropp där midja är ungefär 70 procent av rumpans omkrets. Det är måttet på en sexig kropp visade professor Devendra Singh vid Universtitet i Texas redan på 90-talet och det håller i sig än i dag. Det menar Per Hedén som håller i en av norra Europas största konferenser inom plastikkirurgi, Beauty Through science.

- Relationen mellan midja och höft visar på kvinnans fertilitet, när relationen minskar mellan de båda måtten minskar fertiliteten i samma takt visar forskning från fertilitetskliniker. Krångligare än så är det inte, säger Per Hedén, docent och medgrundare till Akademikliniken.

Ett lågt waist-hip-ratio visar inte bara på fertilitet, utan på ökad livslängd och färre sjukdomar. Inom Världshälsoorganisationen, WHO, vill man gå ifrån det gamla måttet med BMI, där vikt och längd ställs i relation till varandra. Relationen mellan midjan och höfterna, eller rumpan som det snarare handlar om, är ett tydligare mått på risken för sjukdomar som diabetes och hjärtakärl-relaterade sjukdomar.

Formeln ser ut så här: midjemått / höftmått = WHR

Du räknar så här:
Din rumpas omfång i centimeter delat med din midjas omfång i centimeter. Säg att du runt höften mäter 98 centimeter (sätt måttbandet strax ovanför höftkulan där rumpan är som tjockast) och i midjan får du till exempel 74 centimeter (du mäter där det är som smalast ofta strax ovanför naveln).

 midja 74 cm / höft 98 cm  = 0,75

Har du 0,75 ger det dig samma WHR som Hollywoodstjärnan Angelina Jolie. Marilyn Monroe, som anses vara en av världens sexigaste kvinnor, sägs ha haft måtten 90 över brösten, 60 i midjan och sedan 90 runt rumpan. Det skulle ge henne ett mått på 0,66 i WHR.

Exakt hur fertiliteten påverkas av WHR-måttet är inte helt klarlagt. Vad man vet är att fettet producerar hormoner. Bland annat kvinnliga könshormoner och hormoner som stimulerar ägglossning. För lite kroppsfett, under 15 - 20 procent av den totala kroppsvikten kan leda till minskad fertilitet. Även för mycket kroppsfett minskar fertiliteten. Fett på olika ställen av kroppen producerar olika hormoner. Det kan vara en av förklaringarna. Försöker du få barn och har ett högt WHR, kan en bra början vara att öka skillnaden mellan midja och höft. För överviktiga innebär det att minska omfånget på magen. För smala kvinnor kan det handla om att äta upp sig och bli lite rundare om rumpan. Det är lätt att säga, men inte alltid så lätt att göra, men statistiskt kan det hjälpa fertilitetsprocessen. Kan vara bra att känna till.

Även mäns hälsa syns på WHR-måttet. Ligger det över 0,90 räknas det som övervikt och när höft och midja har samma mått, med WHR 1, eller om midjan är större än höften är det korrelerat till ökad risk för hjärt- och kärlproblem och cancer i prostatan. Vilka WHR-mått en man ska ha för att räknas som attraktiv har ännu inte studerats. Där får du gå på magkänsla ett par år till.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-06-12
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Bli gravid Kvinna Skönhet

Kommentera artikeln

Kommentar av Magnus P

Skrivet 19/7

Mått som gör en man attrativ

Magnus Ps bild

En undersökning från 2012 visade att mannens ideala mått (enligt kvinnor) är:
* ett BMI på 24,5
* ett WHR på 0,86
* ett WCR på 0,77 (Waist-to-Chest Ratio),
samt att WCR är det viktigaste måttet hos män,
på samma sätt som WHR är kvinnans viktigaste.

http://www.today.com/health/ideal-real-what-perfect-body-really-looks-me...

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons