Uppdaterad: 2011-08-05

Kommentera

Yervoy ökar överlevnad vid farlig hudcancer

Bild

Spridd eller ej? Det syns inte när ett malignt melanom sprider sig och får metastaser. Om du misstänker hudcancer ska du visa upp din prick för läkaren. Yervoy, en behandling mot spridd hudcancer, har visat hoppfulla resultat. Foto: BMS

Fakta om Ipilimumab / Yervoy

Ipilimumab verkar genom att stimulera kroppens immunförsvar.

Varning för: Den här behandlingen är inte godkänd ännu, men tester...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (2 röster)

Fakta om Dakarbazin / Dacarbazine

Cellgift mot cancer.

Varning för: Undvik solen under behandlingen med Dacarbazine. Behandlingen...

0
Ditt betyg: Inget

Många lovande resultat för nya läkemedel mot cancer presenteras just nu på en stor konferens i Chicago, USA. Ett av dem är Yervoy som ökar överlevnaden för patienter med metastaserad hudcancer.

Avsikten med studier för nya cancerläkemedel är brutala. Minskar de risken att dö i förtid eller inte. Det är frågan. Nu är Bristol Myers Squibb färdiga med sin fas tre studie för sitt nya läkemedel för den allvarliga formen av hudcancer och resultatet var positivt.

Efter tre år levde var femte patient, mot knappt hälften i den gruppen som hade oturen att få placebo.

Läkemedlet Yervoy ges i spruta och den aktiva substansen ipilimumab verkar genom att hjälpa kroppens eget immunförsvar att angripa cancercellerna.

Hudcancerformen malignt melanom ska opereras bort och den behandlas oftast utan problem, men om den inte upptäcks i tid och hinner sprida sig, när cancern metastaserats, då är det en livsfarlig sjukdom. Obehandlad är den genomsnittliga överlevnaden bara ett halvår.

I studien ingick 502 patienter med nyupptäckt och obehandlad metastaserad malignt melanom.
En grupp behandlades med dacarbazine i kombination med Yervoy och den andra gruppen fick dacarbazine och en verkningslös placebobehandling. I den gruppen som fick Yervoy levde 47 procent, mot bara 36 procent, efter ett år. Efter ytterligare två år levde 20.8 procent jämfört med 12.2 procent i kontrollgruppen.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidkriften New England Journal of Medicine och presenteras just nu på cancerkongressen ASCO.

Yervoy godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, i mars i år och tillverkarna hoppas på lansering i Sverige i höst.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-07
Dina mediciners bild

Kategorier:

Cancer hudcancer

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons