Uppdaterad: 2011-08-05

Kommentera

Yervoy ökar överlevnad vid farlig hudcancer

Bild

Spridd eller ej? Det syns inte när ett malignt melanom sprider sig och får metastaser. Om du misstänker hudcancer ska du visa upp din prick för läkaren. Yervoy, en behandling mot spridd hudcancer, har visat hoppfulla resultat. Foto: BMS

Fakta om Ipilimumab / Yervoy

Ipilimumab verkar genom att stimulera kroppens immunförsvar.

Varning för: Den här behandlingen är inte godkänd ännu, men tester...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (2 röster)

Fakta om Dakarbazin / Dacarbazine

Cellgift mot cancer.

Varning för: Undvik solen under behandlingen med Dacarbazine. Behandlingen...

0
Ditt betyg: Inget

Många lovande resultat för nya läkemedel mot cancer presenteras just nu på en stor konferens i Chicago, USA. Ett av dem är Yervoy som ökar överlevnaden för patienter med metastaserad hudcancer.

Avsikten med studier för nya cancerläkemedel är brutala. Minskar de risken att dö i förtid eller inte. Det är frågan. Nu är Bristol Myers Squibb färdiga med sin fas tre studie för sitt nya läkemedel för den allvarliga formen av hudcancer och resultatet var positivt.

Efter tre år levde var femte patient, mot knappt hälften i den gruppen som hade oturen att få placebo.

Läkemedlet Yervoy ges i spruta och den aktiva substansen ipilimumab verkar genom att hjälpa kroppens eget immunförsvar att angripa cancercellerna.

Hudcancerformen malignt melanom ska opereras bort och den behandlas oftast utan problem, men om den inte upptäcks i tid och hinner sprida sig, när cancern metastaserats, då är det en livsfarlig sjukdom. Obehandlad är den genomsnittliga överlevnaden bara ett halvår.

I studien ingick 502 patienter med nyupptäckt och obehandlad metastaserad malignt melanom.
En grupp behandlades med dacarbazine i kombination med Yervoy och den andra gruppen fick dacarbazine och en verkningslös placebobehandling. I den gruppen som fick Yervoy levde 47 procent, mot bara 36 procent, efter ett år. Efter ytterligare två år levde 20.8 procent jämfört med 12.2 procent i kontrollgruppen.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidkriften New England Journal of Medicine och presenteras just nu på cancerkongressen ASCO.

Yervoy godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, i mars i år och tillverkarna hoppas på lansering i Sverige i höst.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-07
Dina mediciners bild

Kategorier:

Cancer hudcancer

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons