Uppdaterad: 2011-08-05

Kommentera

Yervoy ökar överlevnad vid farlig hudcancer

Bild

Spridd eller ej? Det syns inte när ett malignt melanom sprider sig och får metastaser. Om du misstänker hudcancer ska du visa upp din prick för läkaren. Yervoy, en behandling mot spridd hudcancer, har visat hoppfulla resultat. Foto: BMS

Fakta om Ipilimumab / Yervoy

Ipilimumab verkar genom att stimulera kroppens immunförsvar.

Varning för: Den här behandlingen är inte godkänd ännu, men tester...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (2 röster)

Fakta om Dakarbazin / Dacarbazine

Cellgift mot cancer.

Varning för: Undvik solen under behandlingen med Dacarbazine. Behandlingen...

0
Ditt betyg: Inget

Många lovande resultat för nya läkemedel mot cancer presenteras just nu på en stor konferens i Chicago, USA. Ett av dem är Yervoy som ökar överlevnaden för patienter med metastaserad hudcancer.

Avsikten med studier för nya cancerläkemedel är brutala. Minskar de risken att dö i förtid eller inte. Det är frågan. Nu är Bristol Myers Squibb färdiga med sin fas tre studie för sitt nya läkemedel för den allvarliga formen av hudcancer och resultatet var positivt.

Efter tre år levde var femte patient, mot knappt hälften i den gruppen som hade oturen att få placebo.

Läkemedlet Yervoy ges i spruta och den aktiva substansen ipilimumab verkar genom att hjälpa kroppens eget immunförsvar att angripa cancercellerna.

Hudcancerformen malignt melanom ska opereras bort och den behandlas oftast utan problem, men om den inte upptäcks i tid och hinner sprida sig, när cancern metastaserats, då är det en livsfarlig sjukdom. Obehandlad är den genomsnittliga överlevnaden bara ett halvår.

I studien ingick 502 patienter med nyupptäckt och obehandlad metastaserad malignt melanom.
En grupp behandlades med dacarbazine i kombination med Yervoy och den andra gruppen fick dacarbazine och en verkningslös placebobehandling. I den gruppen som fick Yervoy levde 47 procent, mot bara 36 procent, efter ett år. Efter ytterligare två år levde 20.8 procent jämfört med 12.2 procent i kontrollgruppen.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidkriften New England Journal of Medicine och presenteras just nu på cancerkongressen ASCO.

Yervoy godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, i mars i år och tillverkarna hoppas på lansering i Sverige i höst.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-07
Dina mediciners bild

Kategorier:

Cancer hudcancer

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons