BMSinfected_bm_malingt
Många lovande resultat för nya läkemedel mot cancer presenteras just nu på en stor konferens i Chicago, USA. Ett av dem är Yervoy som ökar överlevnaden för patienter med metastaserad hudcancer.

Avsikten med studier för nya cancerläkemedel är brutala. Minskar de risken att dö i förtid eller inte. Det är frågan. Nu är Bristol Myers Squibb färdiga med sin fas tre studie för sitt nya läkemedel för den allvarliga formen av hudcancer och resultatet var positivt.

Efter tre år levde var femte patient, mot knappt hälften i den gruppen som hade oturen att få placebo. Läkemedlet Yervoy ges i spruta och den aktiva substansen ipilimumab verkar genom att hjälpa kroppens eget immunförsvar att angripa cancercellerna.

Hudcancerformen malignt melanom ska opereras bort och den behandlas oftast utan problem, men om den inte upptäcks i tid och hinner sprida sig, när cancern metastaserats, då är det en livsfarlig sjukdom. Obehandlad är den genomsnittliga överlevnaden bara ett halvår.

I studien ingick 502 patienter med nyupptäckt och obehandlad metastaserad malignt melanom. En grupp behandlades med dacarbazine i kombination med Yervoy och den andra gruppen fick dacarbazine och en verkningslös placebobehandling. I den gruppen som fick Yervoy levde 47 procent, mot bara 36 procent, efter ett år. Efter ytterligare två år levde 20.8 procent jämfört med 12.2 procent i kontrollgruppen.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidkriften New England Journal of Medicine och presenteras just nu på cancerkongressen ASCO.

Yervoy godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, i mars i år och tillverkarna hoppas på lansering i Sverige i höst.

Av Dina mediciner
7 juni, 2011