Uppdaterad: 2012-10-25

1 kommentar

Yoga och meditation botar extrem trötthet

Bild

Yogaläraren Helena Bjur ledde övningarna under studien på yoga som behandling mot hjärntrötthet efter skador i hjärnan.

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Efter stroke eller slag mot huvudet är det inte ovanligt att drabbas av extrem trötthet, något som forskarna kallar hjärntrötthet. Med enkla övningar kan energin komma tillbaka visar forskning vid Göteborgs Universitet.

Yoga, meditation och mindfulness har provats i en vetenskaplig studie på patienter med hjärntrötthet av neuropsykologen Birgitta Johansson och hennes forskargrupp. Av 25 patienter fick 22 en tydlig effekt av övningarna.

- Det blir inga underverk, men patienterna vittnar om att livet har blivit lite bättre, berättar Brigitta Johansson, vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Exakt vad det är som orsakar tröttheten efter skador på hjärnan
vet man inte, men forskarna har teorier, en är att det uppstått
inflammation i hjärnans nerver. Extrem trötthet är vanligt efter skador på hjärnan, men ibland kvarstår en
olidlig trötthet långt efter att de övriga symptomen är borta.

Programmet gick ut på att träna en stillsam form av yoga med meditation under 45 minuter per dag under åtta veckors tid.

- I början var meditationen svår för den här gruppen. De somnade helt enkelt. När de började med gående meditation och yoga övades förmågan upp och de kunde genomföra passet utan
att sova, berättar Birgitta Johansson.

Många med stroke eller hjärnskador får i dag antidepressiva läkemedel som Sertralin för att komma tillbaka bättre.

- Det hjälper inte mot trötthet, det hjälper de som är deprimerade, inget annat.

Hjärntrötthet eller mental trötthet är inte som vanlig sömnighet. Det går inte över med en extra kopp kaffe, tröttheten genomsyrar hela livet. Patienten kan vakna trött eller behöva flera dagars återhämtning efter en tröttande
aktivitet.

Studien pågick under åtta veckor och förbättringen kom efter ett par veckor, det visar menar Birgitta Johansson att det tar ett tag att lära sig tekniken. Sedan är det lika viktigt att hålla igång och fortsätta regelbundet, precis som med all annan träning.

Deltagarnas trötthet mättes både genom självskattning och neuropsykologiska tester. Patienterna förbättrade både energin och den mentala "snabbheten".

___________________________________________________________

Exempel på självskattningsfrågor enligt Mental Fatigue Scale, som användes i studien:

a)
Blir du snabbt trött ”i huvudet” när hjärnan måste arbeta? Blir du mentalt trött av saker som att läsa, titta på TV eller delta i samtal med flera personer. Måste du ta pauser eller byta aktivitet?

b)Känner du dig trög eller långsam i tankearbetet? Detta gäller känslan av att det tar ovanligt lång tid för att avsluta en tankegång eller för att lösa en uppgift som kräver tankearbete.

c)Glömmer du oftare än tidigare och behöver du minneslappar, eller måste leta mer hemma eller på arbetet?

 

d) Har du ovanligt lätt för att gråta? Faller du lätt i gråt när du t.ex. ser
en sorglig film eller när du pratar med dina anhöriga. Om det nyligen hänt något ovanligt (t.ex. en olycka eller sjukdom) skall du försöka
bortse från det.

Källa: Sahlgrenska Akademin, Mental trötthet självskattningstest

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-09-25
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 1/3

hes

anonyms bild

har varit hes i 5 veckor vad göra.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons