Uppdaterad: 2012-10-25

1 kommentar

Yoga och meditation botar extrem trötthet

Bild

Yogaläraren Helena Bjur ledde övningarna under studien på yoga som behandling mot hjärntrötthet efter skador i hjärnan.

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.216215
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (37 röster)

Efter stroke eller slag mot huvudet är det inte ovanligt att drabbas av extrem trötthet, något som forskarna kallar hjärntrötthet. Med enkla övningar kan energin komma tillbaka visar forskning vid Göteborgs Universitet.

Yoga, meditation och mindfulness har provats i en vetenskaplig studie på patienter med hjärntrötthet av neuropsykologen Birgitta Johansson och hennes forskargrupp. Av 25 patienter fick 22 en tydlig effekt av övningarna.

- Det blir inga underverk, men patienterna vittnar om att livet har blivit lite bättre, berättar Brigitta Johansson, vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Exakt vad det är som orsakar tröttheten efter skador på hjärnan
vet man inte, men forskarna har teorier, en är att det uppstått
inflammation i hjärnans nerver. Extrem trötthet är vanligt efter skador på hjärnan, men ibland kvarstår en
olidlig trötthet långt efter att de övriga symptomen är borta.

Programmet gick ut på att träna en stillsam form av yoga med meditation under 45 minuter per dag under åtta veckors tid.

- I början var meditationen svår för den här gruppen. De somnade helt enkelt. När de började med gående meditation och yoga övades förmågan upp och de kunde genomföra passet utan
att sova, berättar Birgitta Johansson.

Många med stroke eller hjärnskador får i dag antidepressiva läkemedel som Sertralin för att komma tillbaka bättre.

- Det hjälper inte mot trötthet, det hjälper de som är deprimerade, inget annat.

Hjärntrötthet eller mental trötthet är inte som vanlig sömnighet. Det går inte över med en extra kopp kaffe, tröttheten genomsyrar hela livet. Patienten kan vakna trött eller behöva flera dagars återhämtning efter en tröttande
aktivitet.

Studien pågick under åtta veckor och förbättringen kom efter ett par veckor, det visar menar Birgitta Johansson att det tar ett tag att lära sig tekniken. Sedan är det lika viktigt att hålla igång och fortsätta regelbundet, precis som med all annan träning.

Deltagarnas trötthet mättes både genom självskattning och neuropsykologiska tester. Patienterna förbättrade både energin och den mentala "snabbheten".

___________________________________________________________

Exempel på självskattningsfrågor enligt Mental Fatigue Scale, som användes i studien:

a)
Blir du snabbt trött ”i huvudet” när hjärnan måste arbeta? Blir du mentalt trött av saker som att läsa, titta på TV eller delta i samtal med flera personer. Måste du ta pauser eller byta aktivitet?

b)Känner du dig trög eller långsam i tankearbetet? Detta gäller känslan av att det tar ovanligt lång tid för att avsluta en tankegång eller för att lösa en uppgift som kräver tankearbete.

c)Glömmer du oftare än tidigare och behöver du minneslappar, eller måste leta mer hemma eller på arbetet?

 

d) Har du ovanligt lätt för att gråta? Faller du lätt i gråt när du t.ex. ser
en sorglig film eller när du pratar med dina anhöriga. Om det nyligen hänt något ovanligt (t.ex. en olycka eller sjukdom) skall du försöka
bortse från det.

Källa: Sahlgrenska Akademin, Mental trötthet självskattningstest

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-09-25
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 1/3

hes

anonyms bild

har varit hes i 5 veckor vad göra.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons