Uppdaterad: 2011-04-24

Kommentera

Yoga och samtal gav priset Årets bröstvän

Bild

Lena Sandell och Ann-Charlotte Pellettieri blev Årets bröstvänner för sina engagemang för bröstcancersjuka. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/Roche

Ann-Charlotte Pellettieri driver en verksamhet för bröstcancersjuka, där hon erbjuder yoga, samtal och en gemenskap med andra med bröstcancer. Lena Sandell stöttar anhöriga genom patientförening. Nu får de båda utmärkelsen Årets bröstvänner för sina engagemang.

Många blir ensamma, kanske drar sig undan och vet inte hur de ska få stöd av familj och vänner när de får en dödlig sjukdom. Det tyckte både Ann-Charlotte Pellettieri och Lena Sandell att de såg när de började engagera sig för de bröstcancersjuka och deras anhöriga.

För sex år sedan startade Ann-Charlotte Pellettieri, tillsammans med sin cancersjuke vän Ann Sönnebo, en klinik på Akademiska sjukhuset i Uppsala med yoga och förtroendefull samvaro.

– Många cancersjuka förlorar kontakt med sina vänner, som inte vet
hur de ska bemöta den cancerdrabbade, så grupperna gör verkligen en
viktig insats. Genom samtalen får alla en möjlighet att komma till tals
och reflektera över sin sjukdom vilket man som sjuk har ett behov av,
säger Ann-Charlotte Pellettieri i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Roche.

Vännen gick bort ett år senare, men Ann-Charlotte infriade sitt löfte om att
driva det hela vidare och idag jobbar ett femtontal personer med
verksamheten. Totalt har man tagit emot cirka 1500 patienter.

För Lena Sandell, den andra som får priset, har engagerat sig sedan hon följde med en vän på en cancerbehandling.

– Jag märkte att det var så många som kom dit helt själva, som inte hade
någon, och som var rädda och hade ångest. Jag minns särskilt en gammal
dam som jag pratade med och som på den första strålningsdagen inte hade
någon med sig. Vissa behöver mer stöd än vad vården erbjuder, säger Lena
Sandell.

Lena Sandell hjälper nu Bröstcancerföreningen Victoria i Jönköpings län med att stötta anhöriga.

­

Utmärkelsen Årets bröstvän går varje år till en person inom vården och en privatperson som på något sätt utmärkt sig. Priset har delats ut sedan 2006 av läkemedelsföretaget Roche och deras patientsajt Breastfriends.se. Vem som helst kan nominera och vinnarna utses av juryn bestående av
Elisabet Lidbrink
, överläkare på Radiumhemmet, Elizabeth Bergsten
Nordström
, ordförande för Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation,
BRO, samt Cecilia Wilhelmsson, skådespelerska och Årets Bröstvän 2006

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-04-13
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Cancer Kvinna bröstcancer

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons