Uppdaterad: 2011-07-08

2 kommentarer

Zink kan bota förkylningen

Ett tillskott av zink kan förhindra att fökylningen bryter ut och det kan förkorta sjukdomsförloppet för den som redan har blivit sjuk, visar ny stor metastudie.

Tillskott som innehåller zink har visat övertygande effekter på förkylning, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Zink som huskur mot fökylning har testats i åtskilliga studier de senaste tjugo åren, några har visat effekt, andra inte. Nu har den indiska forskaren Meenu Singh och ett antal kolleger gått ihop inom organisationen Cochrane och gjort en metastudie, det vill säga studerat 15 av de studier som gjorts, med sammanlagt över 1300 människor, och slagit ihop resultatet.

Den vetenskapliga slutsatsen är att zink fungerar som förkylningmedicin. Inte för alla, men fler blev bättre snabbare. Bäst är att ta det samma dag som första symptomen på förkylningen kommer. Även att se till att få i sig rimliga mängder vi mat eller tillskott har också effekt. En studie gjordes på barn som tagit tillskott av zink. De barn som ätit tillskottet i ett halvår fick färre förkylningar, än jämförelsegruppen.

Zink minskar också risken för förtidigt födda barn att dö i lunginflammation, som är en vanlig dödsorsak för de riktigt små spädbarnen, visar en tidigare studie från Cochrane.

Studien är gjorda på tillskott, eftersom det är lättare att vetenskapligt mäta hur mycket zink testpersonerna får i sig, men zink går också att få i sig via maten. Kött, ägg och fisk är de livsmedel som innehåller mest zink.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-02-16
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Hooman

Skrivet 28/12

Zink

Hoomans bild

Jag hörde 70 mg per dag skull räcka

Kommentar av Berit

Skrivet 19/2

Men hur mycket?

Berits bild

Jag undrar ju hur mycket Zink man ska ta i såfall. Någon som vet?
Vänligen Berit

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons