Uppdaterad: 2011-07-08

2 kommentarer

Zink kan bota förkylningen

Ett tillskott av zink kan förhindra att fökylningen bryter ut och det kan förkorta sjukdomsförloppet för den som redan har blivit sjuk, visar ny stor metastudie.

Tillskott som innehåller zink har visat övertygande effekter på förkylning, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Zink som huskur mot fökylning har testats i åtskilliga studier de senaste tjugo åren, några har visat effekt, andra inte. Nu har den indiska forskaren Meenu Singh och ett antal kolleger gått ihop inom organisationen Cochrane och gjort en metastudie, det vill säga studerat 15 av de studier som gjorts, med sammanlagt över 1300 människor, och slagit ihop resultatet.

Den vetenskapliga slutsatsen är att zink fungerar som förkylningmedicin. Inte för alla, men fler blev bättre snabbare. Bäst är att ta det samma dag som första symptomen på förkylningen kommer. Även att se till att få i sig rimliga mängder vi mat eller tillskott har också effekt. En studie gjordes på barn som tagit tillskott av zink. De barn som ätit tillskottet i ett halvår fick färre förkylningar, än jämförelsegruppen.

Zink minskar också risken för förtidigt födda barn att dö i lunginflammation, som är en vanlig dödsorsak för de riktigt små spädbarnen, visar en tidigare studie från Cochrane.

Studien är gjorda på tillskott, eftersom det är lättare att vetenskapligt mäta hur mycket zink testpersonerna får i sig, men zink går också att få i sig via maten. Kött, ägg och fisk är de livsmedel som innehåller mest zink.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-02-16
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Hooman

Skrivet 28/12

Zink

Hoomans bild

Jag hörde 70 mg per dag skull räcka

Kommentar av Berit

Skrivet 19/2

Men hur mycket?

Berits bild

Jag undrar ju hur mycket Zink man ska ta i såfall. Någon som vet?
Vänligen Berit

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons