Uppdaterad: 2011-07-08

2 kommentarer

Zink kan bota förkylningen

Ett tillskott av zink kan förhindra att fökylningen bryter ut och det kan förkorta sjukdomsförloppet för den som redan har blivit sjuk, visar ny stor metastudie.

Tillskott som innehåller zink har visat övertygande effekter på förkylning, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Zink som huskur mot fökylning har testats i åtskilliga studier de senaste tjugo åren, några har visat effekt, andra inte. Nu har den indiska forskaren Meenu Singh och ett antal kolleger gått ihop inom organisationen Cochrane och gjort en metastudie, det vill säga studerat 15 av de studier som gjorts, med sammanlagt över 1300 människor, och slagit ihop resultatet.

Den vetenskapliga slutsatsen är att zink fungerar som förkylningmedicin. Inte för alla, men fler blev bättre snabbare. Bäst är att ta det samma dag som första symptomen på förkylningen kommer. Även att se till att få i sig rimliga mängder vi mat eller tillskott har också effekt. En studie gjordes på barn som tagit tillskott av zink. De barn som ätit tillskottet i ett halvår fick färre förkylningar, än jämförelsegruppen.

Zink minskar också risken för förtidigt födda barn att dö i lunginflammation, som är en vanlig dödsorsak för de riktigt små spädbarnen, visar en tidigare studie från Cochrane.

Studien är gjorda på tillskott, eftersom det är lättare att vetenskapligt mäta hur mycket zink testpersonerna får i sig, men zink går också att få i sig via maten. Kött, ägg och fisk är de livsmedel som innehåller mest zink.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-02-16
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Hooman

Skrivet 28/12

Zink

Hoomans bild

Jag hörde 70 mg per dag skull räcka

Kommentar av Berit

Skrivet 19/2

Men hur mycket?

Berits bild

Jag undrar ju hur mycket Zink man ska ta i såfall. Någon som vet?
Vänligen Berit

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons