victoriapolaro352

Det var trevligt att träffa Kronprinsessparet och det fiffiga är ju att alla, inte minst tyskarna som ska vilja importera våra svenska uppfinningar och produkter, tyckte att det var kul. Till en början. Sedan blev det lite avstånd mellan Sverige-Tyskland en stund, (tänk Cuddy från House kliver in i Mad Men) innan Hägglund lyckades krångla sig ur genderfrågan.

 

Nu till mötet.

Det var trevligt att träffa Kronprinsessparet och det fiffiga är ju att alla, inte minst tyskarna som ska vilja importera våra svenska uppfinningar och produkter, tyckte att det var kul. Till en början. Sedan blev det lite avstånd mellan Sverige-Tyskland en stund, (tänk Cuddy från House kliver in i Mad Men) innan Hägglund lyckades krångla sig ur genderfrågan.

 

Nu till mötet.

Var: Sveriges ambassad i Berlin. När: 26 maj 2011 Varför: Att främja handels- och de politiska relationerna. Ämnet var: Sjukvårdens ökande krav och de äldre blir allt fler - hur ska det lösas. Vilka: Företag, kungligheter och politiker var på plats, arrangerat av Exportrådet, Diaverum och Symbiocare.

Det blev ett överraskande spännande seminarium. Inte bara för att de pratade om ökad patientmakt, det som är grunden för hela min filosofi och som gjort att jag startat Dina mediciner, utan för att alla tycker så olika. Att Sverige och Tyskland ändå är så olika i all sin likhet.

I panelen satt förutom socialminister Göran Hägglund, också tidigare hälsoministern i Storbritannien Alan Milburn, två tyska läkare och klinikchefer, och Lars Gatenbeck, tidigare chef för Karolinska i Stockholm.

Rubriken för seminariet var Health and care of tomorrow - How to handle limited resources and a growing demand.

När väl debatten skulle starta, alla står helberedda, Kronprinsessparet på första raden i mitten, och moderatorn ställer första frågan till socialminister Göran Hägglund inträffar ett stort antiklimax. Moderatorn, som är en högt aktad överläkare vid namn Uwe Preusker, frågar på aningens tysk engelska:

- One of the greatest challenge of today is the femilisation in health care. (ung. övers: En av de stora utmaningarna vi står inför är förkvinnligandet inom sjukvården) How are we gonna handle it?

Vår socialminister skruvade ordenligt på sig innan han svarade. Det var inte en fråga han förberett sig på och han var inbjuden för att föra länderna närmare, inte splittra och påvisa skillnaderna.

- Nja, i Sverige är det inte en av utmaningarna, det är redan så. Det är verkligen normalt att kvinnor är läkare och jobbar inom vården. Vi tror att det är väldigt viktigt att kvinnliga patienter ska kunna träffa kvinnliga läkare och... nej, jag kan inte säga att det är en fråga överhuvudtaget faktiskt, svarar han.

Det där var oväntat. Femaleisation, vilket ord! Jag hade aldrig hört det och googlar man det kommer det bara fram ett enda seriöst dokument, om sjukvården faktiskt, där i betydelsen att jobba deltid.

Spännande, men sorgligt också förstås. Jag menar inte att alla kvinnor i alla länder alltid måste jobba och göra karriär, men att det kan vara ett problem i Tyskland att kvinnor verkar vilja börja jobba som läkare, det låter inte trevligt.

Kronprinsessan hade inte till uppgift att säga något, men hon lyssnade och höjde nog lite på ögonbrynen.

Under middagen senare på kvällen, med bland andra Christian Kinch från Bactiguard och Maria Sundström från Redsense, diskuterade vi ordet femaleisation. Den tyske kirurgen och sjukhuschefen vid mitt bord menade att han kände flera tyska läkare som var kvinnor och att det nog inte var en sådan chock när allt kom omkring, och att det där tillhörde den äldre generationens läkare. Men Sundström som skulle starta upp en säljavdelning i Berlin funderade ändå över om det kanske var bättre att skicka en man, hellre än en kvinna, för att göra affärer med tyska sjukhus. Vad tror ni?

Läs mer om debatten här

Av Hanna Brodda
1 juni, 2011
Annons