doktor_fotoakuten_150

Ledarskribenten Peter Wolodarski skrev i pappersupplagan av Dagens Nyheter i helgen om läkaren Jakob Endler som känner sig obekväm med att få sitt jobb dokumenterat av filmande pappor under förlossningen och kommer i artikeln till slutsatsen: “Alla patienter känner nog instinktivt att de bör låta mobilen stanna i fickan.”

Ledarskribenten Peter Wolodarski skrev i pappersupplagan av Dagens Nyheter i helgen om läkaren Jakob Endler som känner sig obekväm med att få sitt jobb dokumenterat av filmande pappor under förlossningen och kommer i artikeln till slutsatsen: “Alla patienter känner nog instinktivt att de bör låta mobilen stanna i fickan.”

Jag skulle råda alla patienter att göra precis tvärtom. Be läkaren att få spela in samtalet och lägga fram mobilen med rec-knappen intryckt mellan er. Det gör att du efteråt kan lyssna på vad doktorn sa och menade. Det är nämligen lätt att missförstå eller inte höra allt när du sitter där. Vill du sedan dela med dig på patientforum eller liknande, kan du hjälpa fler. Vill du ha en andra åsikt är det också lättare om du har den första inspelad. Läkare kan förstås ha fel, de är ju bara människor, och det borde alla patienter tänka på. Men att använda som bevis, för att kunna polisanmäla en felbehandlande läkare, det tror jag även i framtiden kommer att vara mycket ovanligt.

Tandläkare och bilmekaniker har fått erfara jämförelsejournalistik med dold kamera, det vill säga en reporter visar upp sin bil eller tänder hos ett antal olika meckar och mottagningar. De olika tandläkarna och bilmekanikerna kommer sedan med olika diagnoser och slutnotan blir väldigt olika vid varje besök trots att det är samma bil eller tand som visats upp.

Läkarbesöken kostar lika mycket oavsett ingrepp, därför har vi inte sett den här typen av journalistik, men jag är ganska säker på att läkarnas diagnos skulle bli lika olika.

Går du till en läkare och säger att du är trött tar den kanske blodvärdet på dig. En annan kanske kompletterar med TSH, en mätning av sköldkörtelns funktion. Den tredje läkaren, kanske på grund av något nytt du säger om till exempel din familj, ger dig en remiss till ett cancerprov.

Så här är det med människor. Även läkare. De är inte robotar som alltid gör exakt samma bedömning. De kommer från olika kulturer, olika generationer, har olika kunskap och erfarenhet och det är lika bra att vi inser det. Väldigt ofta läker kroppen själv ändå. Och väldigt ofta räcker det med ett besök för att inse det eller få något som lindrar.

Om du inte tillfrisknar måste du leta dig vidare för att hitta den som kan hjälpa dig. Så är det och det borde inte vara något konstigt. Som om du hade en trasig takmålning från antiken, inte går du till första bästa målarfirma och frågar vad de tycker att du ska göra med den. Du får snarare leta i hela landet, hela världen och kanske inte hittar rätt exepert förrän du kommer till Italien.

Läkare har att göra med liv och död varje dag och jag tror att samspelet med de anhöriga måste få ta en allt större roll. När något allvarligt händer måste de anhöriga tas om hand på alla tänkbara sätt. Annars är risken att såret efter förlusten får dem att göra just det som föräldrarna till den lilla flickan på Astrid Lindgrens barnsjukhus gjorde. De sjukhus som inte har den rutinen redan bör snabbt upprätta den. Dagens patient eller anhöriga backar inte snällt ut från sjukhuset med mössan i hand. Det tycker jag är en bra utveckling. Öppenheten är här för att stanna.

Filmförbud på sjukhus, vad är det för dumheter? Varför vill de läkare som sitter med en patient inte hellre nå flera hundra på samma gång?
För läkarna torde filmningen inte varit något problem, möjligen för patienten om den publiceras i fel miljö. I en tid av kamp för tillfrisknande kan alla medel kännas relevanta. Efter ett par år när sjukdomen är under kontroll är det inte säkert att det är lika kul att ens filmer ligger ute på nätet. Då är det bra om du känner att du kan ha kontroll över ditt material.

Av Hanna Brodda
16 januari, 2012
Annons

1 kommentarer

  • ja men tyvär så är det ett bra verktyg idag !!
    det är som sagt bra att spela in sina besök hos läkarna,för blir man inte lyssnad på och tagen på allvar,och hämtat ut sina journaler och provsvar,och att det är där man har bevis på läkarnas okunnighet om annat,och vilka fel som begåtts!!vet många som gör detta för att sjukvården blivit så dålig!

Comments are closed.