• Författare
  Inlägg
 • #2456

  dmadmin
  Forumledare
 • #4854

  Ingemar

  Hej!
  Min erfarenhet är att

  Hej!
  Min erfarenhet är att Imovane är avsevärt mer långtids-verkande än Stilnoct. Stilnoct ger inte någon uttalad morgonseghet som Imovaneör i många fall. Stilnoct går bra att
  att kombinera med Propavan (som måste tas god tid i förväg. Undvik alkohol – i allafall kvällstid – den förstör sömnen ofta. Den vanebildande faran har jag svårt att se som ett rött skynke efter många års ”vana”. Klart att det är önskvärt
  att inte behöva något sömnmedel – men vad händer om kropp och själ inte får en rimlig chans att återhämta sig? Självklart är det gynnsamt att göra uppehåll när omständigheterna medger det. Lycka till!

 • #4855

  Johan

  Hej!
  Jag förstår ditt

  Hej!

  Jag förstår ditt problem. Segheten som Propavan ger är inte alltid så kul, även om det vissa dagar ger mindre ”baksmälla”. Jag testade att halvera min dos Propavan för att få i alla fall lite hjälp och minska baksmällan. Det hjälpte givetvis men kunde fortfarande känna lite dagen efter. Det sista jag tog var Imovane, slutade helt med Propavan. Man känner sig då, precis som du skriver, piggare dagen efter. Jag har inte upplevt några som helst problem med avvänjning, men det kan såklart variera från person till person. Jag känner däremot en skillnad mellan Imovane Zopiklon och Imovane även fast det skall vara samma verksamma substans. Jag köper numera aldrig Imovane Zopiklon som de brukar rekommendera på apoteket för att de är några ören billigare. Upplever att Imovane Zopiklon sätter sig på huvudet (lätt snurrig) medans jag inte alls får denna känslan av Imovane. Får en mera avslappnad insomningskänsla av den som inte heter Zopiklon. Hur som helst detta var en liten annan sak…

  Jag har klarat mig OK på en halv tablett dvs. 3.5mg Imovane. Vad jag tycker är att du kan fortsätta med Imovane när det ändå fungerar bra, tills du känner att du klarar dig utan. Avvänjningen kom automatiskt för mig då jag glömde ta tabletterna vissa dagar. Och det är ju ett tecken på att jag börjat återhämta mig.

  Men jag är ju bara ”lekman” och mina råd är egentligen inget värt eftersom du ska lyssna på din läkare. Men nu har du fått höra vad jag tycker i alla fall. =)

 • #4856

  Pisal
  Medlem

  Har gått igenom listan på
  Har gått igenom listan på många olika insomningstabletter och sömntabletter. Stilnoct fungerade – men fick mig att göra allt möjligt tokigt innan jag somnade, men efter jag tagit dem så dem slutade jag med. Fick utbytt mot Imovane som fungerade någorlunda. Sove ett par tre timmar på dem. Propavan har jag provat tidigare och är utslagen hela fm… Senast fick jag FLunitrazepam som har ung samma effekt som Imovan men utn den otäcka smaken i munnen. Men jag har också Stesolid mot muskelkramper/stelhet pga svår smärta och en Stesolid till natten fungerar precis lika bra som Flunitrazepam varför jag tar en Stesolid till natten och den andra när jag vaknar vid 4 på morgonen. Då får jag tillräckligt mycket sömn och håller samtidigt kroppen så pass mjuk att jag inte vaknar alltför ofta pga av värk. Jag har även Fentanyplåster mot värken.

  När jag itne sover på nätterna är dagarna hemska, så ska man orka något är sömnen viktig. Att vara vaken någon enstaka natt spelar ingen roll, men det får inte bli ofta. Enda sättet är att prova sig fram.

  Ett alternativ till tabletter kan vara sk sömnskola som finns inom många landsting. Det lär också finnas som nätbaserad utbildning och den bygger på principerna gällande KBT (kognitiv beteendeterapi) om jag förstått det hela rätt. Tala med din doktor så kan du säkert hitta en lösning som passar dig!

 • #4857

  Saralee

  Propavan är hopplöst, det
  Propavan är hopplöst, det påverkar alldeles för mycket nästa dag. Bäst är väl om du kan försöka trötta ut dig fysiskt och sedan ta Imovane eller Stilnoct, tror de är liknanande, bara varannan dag.
  Jag fick Propavan men de gjorde att jag blev dum i huvudet, kunde inte koncentrera mig och blev trött trött hela dagen. Stilnoct påverkar inte nästa dag alls. Man tar ju sömnpiller för att orka med nästa dag, det är ju hela poängen. Annars kan man ju strunta i den medicinen.
  Jag började med spinning, just det kanske inte är något för dig, men de dagar jag gör spinning sover jag oftast bättre. Men då går det inte att göra för sent, inte efter sex på kvällen.

 • #4858

  Anna V

  Propavan ger mig helt galna
  Propavan ger mig helt galna myrkrypningar, restless legs.Finns inte en chans att jag kan sova när jag tagit dem utan jag hoppar omring som en tok. Och så blir man ju helt bombad dagen efter.

 • #4859

  sandra

  propavan och imovane
  hej. min mor käka det förut och om hon bara tog propavan fick hon spring i bena. men hon tog propavanen en timme innan hon tog imovanen och hon sov hela nätterna.. min mamma var dog upp minst 13 på en natt.

 • #4860

  Beata 67 år

  Gott att sova
  Jag har i ca 5 års tid haft Imovane 7,5 mg. Jag tar en halv tablett till natten och det har fungerat bra i alla dessa år. Det enda som bekymrar mig är att det varnas för vanebilding. Visst har det blivit en vana att förlita sig på en halv Imovane till natten men å andra sidan sover jag gott och eftersom jag inte behövt öka dosen våga jag nog ändå fortsätta.
  Vill inte riskera att återkomma i sömnlöshet som jag plågades av i många år innan jag fick hjälp genom Imovane.
  Mogadon och Propavan har jag också försökt med men det fungerade inte alls utan jag var trött dygnet runt.

 • #4861

  Agneta

  Dina råd är mer värda
  När det gäller imovane och andra insomnings- sömnmedel så är läkarna väldigt okunniga och har för bråttom. Det är användarna man ska lyssna på. Visserligen har man olika reaktioner men erfarenhet är bättre än informationen som läkarna får av medicintillverkarna som bara vill tjäna pengar.
  Information om läkemedelsberoende och abstinens finns på http://www.kilen.org

 • #4862

  anonym

  jag bad en läkare om
  jag bad en läkare om melatonin eftersom jag har en försenad dygnsrytm. hon skrev då ut imovane. när jag frågade om biverkningar fick jag svaret att de finns inga. när jag klagade över restless leg fick jag svaret att den biverkningen står inte i fass(Den står idag, men ej för tre år sedan när jag fick den.
  Eftersom jag inte kunde somna pga rls ökade hon dosen till 15mg per natt..detta gjorde mig så korkad och zombie aktig så jag kunde inte protestera eller tänka. mina studier misslyckades, jag kan ej få csn pga ej tillräckliga resultat, jag utvecklade överkänslighet mot nästan allting och när jag till slut lyckades sluta med imovane fick jag ångest, hallucinationer om små kryp som var över hela kroppen i 3 veckor innan de avtog.

  nu köper jag melatonin över internet och de fungerar utmärkt för mig som aldrig haft problem med att sova…bara problem att sova på rätt tid.

  var försiktiga med skiten!!!!

 • #4863

  ÅA
  Medlem

  Eggbert
  Hej!
  Jag har provat ett helt batteri av sömnmed. och har nästan
  50 års erfarenhet av olika bensodiazepiner + psykofarmaka.
  Det allra bästa är Mirtazapin. Försök få 45mg tabl.Du kommer att sova gött på dom! Lovar!

 • #4864

  Chivas56
  Medlem

  Propavan
  Hej!
  För att slippa restless legs när man tar propavan, kan man krossa tabletterna och äta tillsammans med lite yoghurt. Detta har funkat för mig. Pröva får ni se….

 • #4865

  M

  Jobbigt
  Hej. Jag är en tjej på 30 år som har problem med panikångest och sömnsvårigheter. Jag har ätit antidepressiva mediciner (fluoxetin) sedan 2001, då jag fick köras till sjukhus i ambulans pga min första panikattack. Jag var tvungen att köra till sidan mitt på mototvägen för att jag var övertygad om att jag skulle dö.
  De antidepressiva gjorde först situationen värre i ca två vackor, sen började de hjälpa. Dessvärre har jag sedan dess succesivt behövt öka dosen, och på senaste tiden kan jag nätt och jämt kontrollera paniken, trots att jag äter maxdos. 2002 ställde en psykoog mig på väntelistan för kognitiv beteendeterapi, men jag fumlades nog bort i systemet. Tre månader, sa hon. Det var som sagt 2002. Tio år sedan…
  Till saken: Jag har svårt att sova, det är näst intill omöjligt. Fick propavan och atarax, men det blir bara värre. Kan inte ligga still med benen och drömmer helt sjuka saker. Har tydligen börjat prata i sömnen också, något jag aldrig gjort tidigare. En dag fick jag en halv sobril av en väninna, och vilken skillnad! Jag behövde inte mer än så, jag somnade lugnt och sov skönt hela natten, fast jag tagit sobrilen redan på tidig eftermiddag dagen innan. Kan någon förklara för mig varför jag inte får sobril eller något liknande utskrivet? Atarax och propavan gör mig bara nojig och gör det helt omöjligt för mig att koppla av. Hjälp, någon?

 • #4866

  anonym

  Hippokratiska eden???
  Sover c:a tre timmar per natt sedan 10 år.
  Återkommande depressioner genom hela livet (är gammal nu…) Svarar ej på SSRI eller SNRI.
  Får lätt Propavan om jag knystar om sömnproblemen. Men – hur kul är det med restless legs hela natten och OM jag somnar, hur fräscht är det att inte ha kunnat hålla köksutgången stängd under sömnen?
  Immovane hjälper bra – en halv tablett räcker (beskt som f-n) men det vill knappt någon läkare skriva ut pga av tillvänjningsrisken. Ibland så är husläkaren på VC upptagen och då får man träffa en ny doktor som med automation misstänker en för att vara drogmissbrukare och i all välmening? ifrågasätter kollegans ordination. Skall sjukvården fungera så här?? Har man slopat den Hippolratiska eden i läkarutbildningen eller var det bara en myt?

 • #4867

  2aces

  Propavan
  Imovane funkar bättre för mig, då jag får Restless Legs Syndrome (RLS) på Propavan, men sover gott när benen tillslut slutat upp o sprattla och krampa.. Lerigan har jag nu istället, även om dom också ger lite RLS, så för min del så funkar dem bättre. Haha, har fyra oöppnade 25mgx50 i skåpet med Propavan

 • #4868

  Katarina

  Imovane vs Propavan?
  Hej!
  Jag har kronisk värkproblematik och pga det sömnproblem.
  Svårt att somna + vaknar väldigt ofta.
  Min erfarenhet av de två medicinerna.
  Propavan gav mig jättemkt ryckningar och myrkrypp i benen, kunde inte somna/sova pga det…
  Fick efter det Lergigan,lugnande antihistamin. Fungerar bra med att hålla sömnen under natten, men inte somna på.
  Fick Imovane för att somna. Tar 7,5 till natten och somnar i princip direkt. Och med Lergigan upptill så sover jag hela natten…iallafall endast
  med ca2-4uppvakn vs varje timme tidigare.
  Detta funkar bra för mig och har gjort en längre tid.
  Jag har tillslut haft tur med läkare som lyssnat, vilket inte många har. Hoppas att nån har nytta av detta!

 • #4869

  anonym

  jag bad en läkare om
  Hej,

  har du nåt site på internet du kan rekomendera?

  Trött!!

 • #4870

  Maggie

  Inga biverkningar med Propavan
  Har tagit Propavan i flera år och aldrig känt en biverkan. Med Propavan somnar jag om efter ett ev toalettbesök på natten, annars ligger jag vaken flera timmar. När jag testat att inte ta Propavan så vaknar jag vid fyratiden och sen är det omöjligt att somna igen. Jag är absolut inte trött på dagarna när jag använder Propavan. Mitt problem är att min läkare inte vill skriva ut medicinen till mig.

 • #4871

  Mike

  Sömnstörningar sedn 15 år tillbaka
  Jag har haft obefintlig sömn sedan 15år, men alltid jobbat heltid och kanske lite till. Sjukskrivning finns inte min bok. Idag snittar jag 1-3h sömn per natt och den sömn komer nästan utan undantag från 05.tiden och framåt mot 0700 när väckaren ringer. Kroppen börjar ta skada, övervikt, värk och ont i leder, svårt att koncenterera sig sov. Så nu får det bara nog. Jag har provat KBTövningar, legat på sömn-lab i Lund, testat Atarax, Stilnoct, Imovane, Propavan osv. Dock har jag inte testat Flunitrazepam än. Inget har någon som helst effekt på mig. Nu är desperationen så stor att jag har vänt mig mot österländsk läkekonst. Har provat specialblandade örtmediciner som skulle slå ut hästar, men inte mig. Men jag har ett trumfkort kvar, i augusti skall jag träffa en mycket skicklig hypnotisör som jobbar med såna här frågor i Kristianstad. Ser verkligen fram emot det!

 • #4872

  Charlotte

  Sömnstörningar
  Det låter som om det kunde vara mig själv du beskriver. Dessutom bor jag i Kristianstad, så du får gärna höra av dig till mig om det fungerar
  Vad heter hypnotisören?

 • #4873

  Charlotte

  Låter som att du beskriver
  Låter som att du beskriver mig och mina problem. Dessutom bor jag i Krstd. Vad heter hypnotisören? Skulle gärna också vilja prova honom/henne.

 • #4874

  Uppsala

  Sömnproblem
  Om du inte lyssnar på ditt inre och din kropp kommer det att skrika allt högre. Vad vill du egentligen? Vad är syftet med att du håller på att jobba ihjäl dig? Vad är det du söker och vad ska du ha det till?

 • #4875

  hypo

  Bara en tanke som slog mig…
  Hej,
  Verkar mer än tufft med återkommande depressioner och 3 timmars sömn…
  OM du har nåra som helst symtom på hypotyreos också (oavsett vad blodproven visar) rekommenderar jag dig att läsa boken ”Det trötta folket” av läk Helena Rooth Svensson. Om även såna symtom finns med i bilden, skulle faktiskt din oförmåga att svara på SSRI/SNRI samt sömnsvårigheterna kunna bero på ett omvandlingsproblem av T3 (sköldkörtelhormon) på cellnivå. Har man T3-brist påverkas bl.a receptorerna för serotonin, noradrenalin och ocytoxin (lugn-&-ro-hormonet) samt melatonin (sömnreglerande). Dessa receptorer är g-proteinkopplade och hålls i aktiverat tillstånd genom gener som är T3-beroende. M.a.o. kan inte signalsubstanser som t.ex serotonin fungera om receptorerna, p.g.a T3-brist, är inaktiverade. Då spelar det ingen roll hur m.k.t SSRI man än får!
  (Problemet ligger på cellnivå och syns därför inte i blodet/blodprov.)
  En symtomlista över hypotyres ska du kunna hitta på sköldkörtelföreningens hemsida t.ex. Och ifall du känner igen dig, kan nog boken jag tipsade om vara intressant (den tar upp det jag precis nämnt).
  Bara en tanke som slog mig att skriva till dig om det här (ifall att)…

 • #4876

  jimmy

  angående sömnstörningar
  hej , jag har själv oxå sömnsvårighter o sover typ 1-4 timmar/ om jag har tur , är intresserad av det där med hypnos , var va det o när , kostar det något o ska man skriva upp sig på nån slags lista , typ väntelista
  tacksam för svar , du får gärna maila mig om du vill , tack på förhand MVH jimmy.
  min mail är
  jimmyw750113@hotmailo.com

 • #4877

  OROLIG MAMMA

  upplysning om imovane o sopliklon
  hej , hur länge kan man se om man skickar ett prov på analys av blodprov om personen tagit imovane eller sopliklon
  han har tagit ca 10st på en dag , ca 2-3 ggr i veckan men nekar så fort jag konfronterar honom.
  Skulle vara hemskt tacksam för svar
  MVH
  orolig mamma

 • #4878

  anonym1

  Mitt tips är att ta Propavan
  Mitt tips är att ta Propavan tidigt på kvällen! På mig har tabletterna bäst effekt om jag tar dem två timmar före sänggåendet eller ännu tidigare. Tar jag tabletterna klockan 19 är jag sömnig klockan 21 och får sova ut tillräckligt för att inte känna mig dåsig när klockan ringer 6 på morgonen. Tar jag Propavan senare på kvällen strax innan jag ska sova så tar det flera timmar innan jag väl somnar och sedan är jag mycket trött på morgonen när det är dags att göra sig i ordning och åka iväg.

  Jag har lidit av dålig sömn under lång tid (läs år) och har provat både Propavan, Stilnoct och Imovane, och detta har varit den bästa lösningen för mig.

 • #4879

  Mary

  Hypnos
  Hej
  känne igen mina sömnproblem i din beskrivning. Jag bor i Krstd och undrar om du varit hos hypnositören och hur det isåfall gick? Vad heter hen?

 • #4880

  Sebaztian

  Beror på
  Det beror på när du tog blod provet på honom. Blodet förnyas ungefär efter 36timmar, så det kan va svårt att få reda det på via blodprov. I ju med där visas bara mängden som är blodet just när du tar blodprovet. Det bästa skulle vara att ett urinprov och skicka in på analys.

 • #4881

  anonym

  Propavan
  Det ska jag pröva d v s ta Propavan tidigt på kvällen som du gör.

 • #4882

  Eli

  Kan inte sovaen sekund utan sömntbletter
  Tar Propavan och Immovane, men sover endast c:a två timmar på dessa. Vad ska jag göra. Blir galen av sömnbrist

 • #4883

  anonym

  imovane
  Jag tar en 7.5 på kvällen och lyckas sova till ca. 7.00
  Har testat allt annat…
  Propavan funkade inte, stilnoct, vaknade mitt i natten, dessutom mer vanebildande tror jag…
  Har ångest pga MS diagnos för ett par veckor sedan, kanskesömnen kommer tillbaka när jag bör jag med behandlingarna mot MS.

 • #4884

  jeanette

  vad heter han?
  vad heter hypnoskillen i ksd?

 • #4885

  Erika Forsberg

  Blir sne på läkare som inte skriver ut Imovane längre.
  Jag hatar att säga detta men jag begår ett lagbrott 1 gång i månaden nu när jag köper imovane och andra benzodiazepiner på nätapoteket nordicmeds istället för att få ett giltigt recept av en läkare. Skälet till att min läkare vägrar skriva ut mer är att jag erkännt att jag gärna ligger i sängen hela dagarna och bara sover. I tron att mer imovane skulle vara dåligt för mig ,har han således stoppat alla recept. Det är oetiskt tycker jag

 • #4886

  lina

  substanser
  Syns ritalina o imovane på vanligt up?

 • #4887

  anonym

  Nej dom syns inte på vanligt
  Nej dom syns inte på vanligt up

 • #4888

  JPE

  Inte Propavan !
  Varning undvik PROPAVAN. Nästan alla plötsliga dödsfall på äldreboende orsakas av just Propavan (men personalen tycker patienterna blir lätthanterliga) Även betydligt yngre kan helt enkelt sluta andas ! Sover man för kort tid på Imovane/Zopiklone , rekommenderar jag istället 1-2 DROPPAR (absolut inte mer, vad läkaren än skriver) av flytande Theralen. Det går bra ihop med Immovane – som för övrigt INTE är en bensodiazepam !!! Vilket f.ö. märks på den metalliska bismaken i början. Enbart Theralen kräver fler droppar och man blir mycket seg dan efter.

 • #4889

  f.d Sömnlös fru

  VALDOXAN/MELATONIN
  Min man har i över 30 år haft sömnproble. När det var som värst sov han 3-4 timmar var tredje fjärde natt och INGET annat än det. Till slut var haan så desperat att han tryckte i sig nästan 100 propavan. Han har även haft problem med humöret och har faktiskt använt våld mot mig några gånger. Ursäktar inte detta på något vis men vem skulle INTE bli dum i huvudet av att sova ca 6-10 timmar /vecka i flera år. Han har t.o.m varit inlagd för nedsövning 2 ggr då han fick total systemkollaps av för lite sömn. Sista gången kom en psykiater specialicerad på just sömnbrist och vad det gör med ens personlighet in i rummet där min man låg sövd. Han frågade mig rakt ut om min man gått över gränsen mot familjen nån gång av ren yrmattning. Jag sa bara ja, inget att ljuga om ju.. Nu har min älskade underbara make kommit tillbaka till mig! Och som en extra bonus har vi ett sexliv som vi inte var i närheten av ens som tonåringar *rodnar belåtet*! Jag vet inte vad som är vanligt i vår ålder och när man varit gifta i 54 år (2016). Min man är 77 år ung och jag är 72. Vi gör allt tillsammans och är aldrig osams längre och älskar gör vi minst4-5 ggr i veckan, oftast mer och även flera ggr på en dag. Det kanske låter dumt att ta upp sexlivet som nåt stort men sömnproblemen tog nästan min mans liv. Vi har fått ett nytt liv båda två och det är en liten gul tablett som gjort det. Både sömnen och humöret och ångesten har valdoxan fixat!!!!

 • #4890

  Orolig

  Säkert?
  Ska just prova och har Imovane nu

38 kommentarer

 • Av Orolig 23 mars, 2018

  Säkert?
  Ska just prova och har Imovane nu

 • Av f.d Sömnlös fru 23 mars, 2016

  VALDOXAN/MELATONIN
  Min man har i över 30 år haft sömnproble. När det var som värst sov han 3-4 timmar var tredje fjärde natt och INGET annat än det. Till slut var haan så desperat att han tryckte i sig nästan 100 propavan. Han har även haft problem med humöret och har faktiskt använt våld mot mig några gånger. Ursäktar inte detta på något vis men vem skulle INTE bli dum i huvudet av att sova ca 6-10 timmar /vecka i flera år. Han har t.o.m varit inlagd för nedsövning 2 ggr då han fick total systemkollaps av för lite sömn. Sista gången kom en psykiater specialicerad på just sömnbrist och vad det gör med ens personlighet in i rummet där min man låg sövd. Han frågade mig rakt ut om min man gått över gränsen mot familjen nån gång av ren yrmattning. Jag sa bara ja, inget att ljuga om ju.. Nu har min älskade underbara make kommit tillbaka till mig! Och som en extra bonus har vi ett sexliv som vi inte var i närheten av ens som tonåringar *rodnar belåtet*! Jag vet inte vad som är vanligt i vår ålder och när man varit gifta i 54 år (2016). Min man är 77 år ung och jag är 72. Vi gör allt tillsammans och är aldrig osams längre och älskar gör vi minst4-5 ggr i veckan, oftast mer och även flera ggr på en dag. Det kanske låter dumt att ta upp sexlivet som nåt stort men sömnproblemen tog nästan min mans liv. Vi har fått ett nytt liv båda två och det är en liten gul tablett som gjort det. Både sömnen och humöret och ångesten har valdoxan fixat!!!!

 • Av JPE 20 mars, 2016

  Inte Propavan !
  Varning undvik PROPAVAN. Nästan alla plötsliga dödsfall på äldreboende orsakas av just Propavan (men personalen tycker patienterna blir lätthanterliga) Även betydligt yngre kan helt enkelt sluta andas ! Sover man för kort tid på Imovane/Zopiklone , rekommenderar jag istället 1-2 DROPPAR (absolut inte mer, vad läkaren än skriver) av flytande Theralen. Det går bra ihop med Immovane – som för övrigt INTE är en bensodiazepam !!! Vilket f.ö. märks på den metalliska bismaken i början. Enbart Theralen kräver fler droppar och man blir mycket seg dan efter.

 • Av anonym 25 februari, 2015

  Nej dom syns inte på vanligt
  Nej dom syns inte på vanligt up

 • substanser
  Syns ritalina o imovane på vanligt up?

 • Av Erika Forsberg 8 oktober, 2014

  Blir sne på läkare som inte skriver ut Imovane längre.
  Jag hatar att säga detta men jag begår ett lagbrott 1 gång i månaden nu när jag köper imovane och andra benzodiazepiner på nätapoteket nordicmeds istället för att få ett giltigt recept av en läkare. Skälet till att min läkare vägrar skriva ut mer är att jag erkännt att jag gärna ligger i sängen hela dagarna och bara sover. I tron att mer imovane skulle vara dåligt för mig ,har han således stoppat alla recept. Det är oetiskt tycker jag

 • Av jeanette 30 augusti, 2014

  vad heter han?
  vad heter hypnoskillen i ksd?

 • Av anonym 12 april, 2014

  imovane
  Jag tar en 7.5 på kvällen och lyckas sova till ca. 7.00
  Har testat allt annat…
  Propavan funkade inte, stilnoct, vaknade mitt i natten, dessutom mer vanebildande tror jag…
  Har ångest pga MS diagnos för ett par veckor sedan, kanskesömnen kommer tillbaka när jag bör jag med behandlingarna mot MS.

 • Kan inte sovaen sekund utan sömntbletter
  Tar Propavan och Immovane, men sover endast c:a två timmar på dessa. Vad ska jag göra. Blir galen av sömnbrist

 • Av anonym 5 januari, 2014

  Propavan
  Det ska jag pröva d v s ta Propavan tidigt på kvällen som du gör.

 • Av Sebaztian 12 december, 2013

  Beror på
  Det beror på när du tog blod provet på honom. Blodet förnyas ungefär efter 36timmar, så det kan va svårt att få reda det på via blodprov. I ju med där visas bara mängden som är blodet just när du tar blodprovet. Det bästa skulle vara att ett urinprov och skicka in på analys.

 • Av Mary 12 april, 2013

  Hypnos
  Hej
  känne igen mina sömnproblem i din beskrivning. Jag bor i Krstd och undrar om du varit hos hypnositören och hur det isåfall gick? Vad heter hen?

 • Av anonym1 11 december, 2012

  Mitt tips är att ta Propavan
  Mitt tips är att ta Propavan tidigt på kvällen! På mig har tabletterna bäst effekt om jag tar dem två timmar före sänggåendet eller ännu tidigare. Tar jag tabletterna klockan 19 är jag sömnig klockan 21 och får sova ut tillräckligt för att inte känna mig dåsig när klockan ringer 6 på morgonen. Tar jag Propavan senare på kvällen strax innan jag ska sova så tar det flera timmar innan jag väl somnar och sedan är jag mycket trött på morgonen när det är dags att göra sig i ordning och åka iväg.

  Jag har lidit av dålig sömn under lång tid (läs år) och har provat både Propavan, Stilnoct och Imovane, och detta har varit den bästa lösningen för mig.

 • Symtomlista – hypotyreos
  Ang hypo’s inlägg ovan. Passar på att bidra med en länk till Sköldkörtelföreningens symtomöversikt vid hypotyreos. Där listas en övergripande symtombild (inkl behandling/sjukdomar som kan ligga bakom/medföra ökad risk). Vissa symtom kan dock ”smyga” sig på och besvären brukar bli fler/mer uttalade över tid, fr a vid undermålig behandling.

  Länk: http://www.skoldkortelforeningen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=173

 • Av OROLIG MAMMA 13 november, 2012

  upplysning om imovane o sopliklon
  hej , hur länge kan man se om man skickar ett prov på analys av blodprov om personen tagit imovane eller sopliklon
  han har tagit ca 10st på en dag , ca 2-3 ggr i veckan men nekar så fort jag konfronterar honom.
  Skulle vara hemskt tacksam för svar
  MVH
  orolig mamma

 • angående sömnstörningar
  hej , jag har själv oxå sömnsvårighter o sover typ 1-4 timmar/ om jag har tur , är intresserad av det där med hypnos , var va det o när , kostar det något o ska man skriva upp sig på nån slags lista , typ väntelista
  tacksam för svar , du får gärna maila mig om du vill , tack på förhand MVH jimmy.
  min mail är
  jimmyw750113@hotmailo.com

 • Bara en tanke som slog mig…
  Hej,
  Verkar mer än tufft med återkommande depressioner och 3 timmars sömn…
  OM du har nåra som helst symtom på hypotyreos också (oavsett vad blodproven visar) rekommenderar jag dig att läsa boken ”Det trötta folket” av läk Helena Rooth Svensson. Om även såna symtom finns med i bilden, skulle faktiskt din oförmåga att svara på SSRI/SNRI samt sömnsvårigheterna kunna bero på ett omvandlingsproblem av T3 (sköldkörtelhormon) på cellnivå. Har man T3-brist påverkas bl.a receptorerna för serotonin, noradrenalin och ocytoxin (lugn-&-ro-hormonet) samt melatonin (sömnreglerande). Dessa receptorer är g-proteinkopplade och hålls i aktiverat tillstånd genom gener som är T3-beroende. M.a.o. kan inte signalsubstanser som t.ex serotonin fungera om receptorerna, p.g.a T3-brist, är inaktiverade. Då spelar det ingen roll hur m.k.t SSRI man än får!
  (Problemet ligger på cellnivå och syns därför inte i blodet/blodprov.)
  En symtomlista över hypotyres ska du kunna hitta på sköldkörtelföreningens hemsida t.ex. Och ifall du känner igen dig, kan nog boken jag tipsade om vara intressant (den tar upp det jag precis nämnt).
  Bara en tanke som slog mig att skriva till dig om det här (ifall att)…

 • Av Uppsala 10 augusti, 2012

  Sömnproblem
  Om du inte lyssnar på ditt inre och din kropp kommer det att skrika allt högre. Vad vill du egentligen? Vad är syftet med att du håller på att jobba ihjäl dig? Vad är det du söker och vad ska du ha det till?

 • Av Charlotte 29 juli, 2012

  Låter som att du beskriver
  Låter som att du beskriver mig och mina problem. Dessutom bor jag i Krstd. Vad heter hypnotisören? Skulle gärna också vilja prova honom/henne.

 • Av Charlotte 29 juli, 2012

  Sömnstörningar
  Det låter som om det kunde vara mig själv du beskriver. Dessutom bor jag i Kristianstad, så du får gärna höra av dig till mig om det fungerar
  Vad heter hypnotisören?

 • Av Mike 18 juni, 2012

  Sömnstörningar sedn 15 år tillbaka
  Jag har haft obefintlig sömn sedan 15år, men alltid jobbat heltid och kanske lite till. Sjukskrivning finns inte min bok. Idag snittar jag 1-3h sömn per natt och den sömn komer nästan utan undantag från 05.tiden och framåt mot 0700 när väckaren ringer. Kroppen börjar ta skada, övervikt, värk och ont i leder, svårt att koncenterera sig sov. Så nu får det bara nog. Jag har provat KBTövningar, legat på sömn-lab i Lund, testat Atarax, Stilnoct, Imovane, Propavan osv. Dock har jag inte testat Flunitrazepam än. Inget har någon som helst effekt på mig. Nu är desperationen så stor att jag har vänt mig mot österländsk läkekonst. Har provat specialblandade örtmediciner som skulle slå ut hästar, men inte mig. Men jag har ett trumfkort kvar, i augusti skall jag träffa en mycket skicklig hypnotisör som jobbar med såna här frågor i Kristianstad. Ser verkligen fram emot det!

 • Av Maggie 15 maj, 2012

  Inga biverkningar med Propavan
  Har tagit Propavan i flera år och aldrig känt en biverkan. Med Propavan somnar jag om efter ett ev toalettbesök på natten, annars ligger jag vaken flera timmar. När jag testat att inte ta Propavan så vaknar jag vid fyratiden och sen är det omöjligt att somna igen. Jag är absolut inte trött på dagarna när jag använder Propavan. Mitt problem är att min läkare inte vill skriva ut medicinen till mig.

 • Av anonym 1 maj, 2012

  jag bad en läkare om
  Hej,

  har du nåt site på internet du kan rekomendera?

  Trött!!

 • Av Katarina 22 mars, 2012

  Imovane vs Propavan?
  Hej!
  Jag har kronisk värkproblematik och pga det sömnproblem.
  Svårt att somna + vaknar väldigt ofta.
  Min erfarenhet av de två medicinerna.
  Propavan gav mig jättemkt ryckningar och myrkrypp i benen, kunde inte somna/sova pga det…
  Fick efter det Lergigan,lugnande antihistamin. Fungerar bra med att hålla sömnen under natten, men inte somna på.
  Fick Imovane för att somna. Tar 7,5 till natten och somnar i princip direkt. Och med Lergigan upptill så sover jag hela natten…iallafall endast
  med ca2-4uppvakn vs varje timme tidigare.
  Detta funkar bra för mig och har gjort en längre tid.
  Jag har tillslut haft tur med läkare som lyssnat, vilket inte många har. Hoppas att nån har nytta av detta!

 • Av 2aces 15 mars, 2012

  Propavan
  Imovane funkar bättre för mig, då jag får Restless Legs Syndrome (RLS) på Propavan, men sover gott när benen tillslut slutat upp o sprattla och krampa.. Lerigan har jag nu istället, även om dom också ger lite RLS, så för min del så funkar dem bättre. Haha, har fyra oöppnade 25mgx50 i skåpet med Propavan

 • Av anonym 18 februari, 2012

  Hippokratiska eden???
  Sover c:a tre timmar per natt sedan 10 år.
  Återkommande depressioner genom hela livet (är gammal nu…) Svarar ej på SSRI eller SNRI.
  Får lätt Propavan om jag knystar om sömnproblemen. Men – hur kul är det med restless legs hela natten och OM jag somnar, hur fräscht är det att inte ha kunnat hålla köksutgången stängd under sömnen?
  Immovane hjälper bra – en halv tablett räcker (beskt som f-n) men det vill knappt någon läkare skriva ut pga av tillvänjningsrisken. Ibland så är husläkaren på VC upptagen och då får man träffa en ny doktor som med automation misstänker en för att vara drogmissbrukare och i all välmening? ifrågasätter kollegans ordination. Skall sjukvården fungera så här?? Har man slopat den Hippolratiska eden i läkarutbildningen eller var det bara en myt?

 • Jobbigt
  Hej. Jag är en tjej på 30 år som har problem med panikångest och sömnsvårigheter. Jag har ätit antidepressiva mediciner (fluoxetin) sedan 2001, då jag fick köras till sjukhus i ambulans pga min första panikattack. Jag var tvungen att köra till sidan mitt på mototvägen för att jag var övertygad om att jag skulle dö.
  De antidepressiva gjorde först situationen värre i ca två vackor, sen började de hjälpa. Dessvärre har jag sedan dess succesivt behövt öka dosen, och på senaste tiden kan jag nätt och jämt kontrollera paniken, trots att jag äter maxdos. 2002 ställde en psykoog mig på väntelistan för kognitiv beteendeterapi, men jag fumlades nog bort i systemet. Tre månader, sa hon. Det var som sagt 2002. Tio år sedan…
  Till saken: Jag har svårt att sova, det är näst intill omöjligt. Fick propavan och atarax, men det blir bara värre. Kan inte ligga still med benen och drömmer helt sjuka saker. Har tydligen börjat prata i sömnen också, något jag aldrig gjort tidigare. En dag fick jag en halv sobril av en väninna, och vilken skillnad! Jag behövde inte mer än så, jag somnade lugnt och sov skönt hela natten, fast jag tagit sobrilen redan på tidig eftermiddag dagen innan. Kan någon förklara för mig varför jag inte får sobril eller något liknande utskrivet? Atarax och propavan gör mig bara nojig och gör det helt omöjligt för mig att koppla av. Hjälp, någon?

 • Av Chivas56 15 januari, 2012

  Propavan
  Hej!
  För att slippa restless legs när man tar propavan, kan man krossa tabletterna och äta tillsammans med lite yoghurt. Detta har funkat för mig. Pröva får ni se….

 • Av ÅA 17 maj, 2011

  Eggbert
  Hej!
  Jag har provat ett helt batteri av sömnmed. och har nästan
  50 års erfarenhet av olika bensodiazepiner + psykofarmaka.
  Det allra bästa är Mirtazapin. Försök få 45mg tabl.Du kommer att sova gött på dom! Lovar!

 • Av anonym 12 mars, 2011

  jag bad en läkare om
  jag bad en läkare om melatonin eftersom jag har en försenad dygnsrytm. hon skrev då ut imovane. när jag frågade om biverkningar fick jag svaret att de finns inga. när jag klagade över restless leg fick jag svaret att den biverkningen står inte i fass(Den står idag, men ej för tre år sedan när jag fick den.
  Eftersom jag inte kunde somna pga rls ökade hon dosen till 15mg per natt..detta gjorde mig så korkad och zombie aktig så jag kunde inte protestera eller tänka. mina studier misslyckades, jag kan ej få csn pga ej tillräckliga resultat, jag utvecklade överkänslighet mot nästan allting och när jag till slut lyckades sluta med imovane fick jag ångest, hallucinationer om små kryp som var över hela kroppen i 3 veckor innan de avtog.

  nu köper jag melatonin över internet och de fungerar utmärkt för mig som aldrig haft problem med att sova…bara problem att sova på rätt tid.

  var försiktiga med skiten!!!!

 • Av Agneta 10 september, 2010

  Dina råd är mer värda
  När det gäller imovane och andra insomnings- sömnmedel så är läkarna väldigt okunniga och har för bråttom. Det är användarna man ska lyssna på. Visserligen har man olika reaktioner men erfarenhet är bättre än informationen som läkarna får av medicintillverkarna som bara vill tjäna pengar.
  Information om läkemedelsberoende och abstinens finns på http://www.kilen.org

 • Av Beata 67 år 21 augusti, 2010

  Gott att sova
  Jag har i ca 5 års tid haft Imovane 7,5 mg. Jag tar en halv tablett till natten och det har fungerat bra i alla dessa år. Det enda som bekymrar mig är att det varnas för vanebilding. Visst har det blivit en vana att förlita sig på en halv Imovane till natten men å andra sidan sover jag gott och eftersom jag inte behövt öka dosen våga jag nog ändå fortsätta.
  Vill inte riskera att återkomma i sömnlöshet som jag plågades av i många år innan jag fick hjälp genom Imovane.
  Mogadon och Propavan har jag också försökt med men det fungerade inte alls utan jag var trött dygnet runt.

 • Av sandra 4 maj, 2010

  propavan och imovane
  hej. min mor käka det förut och om hon bara tog propavan fick hon spring i bena. men hon tog propavanen en timme innan hon tog imovanen och hon sov hela nätterna.. min mamma var dog upp minst 13 på en natt.

 • Av Anna V 21 februari, 2010

  Propavan ger mig helt galna
  Propavan ger mig helt galna myrkrypningar, restless legs.Finns inte en chans att jag kan sova när jag tagit dem utan jag hoppar omring som en tok. Och så blir man ju helt bombad dagen efter.

 • Av Saralee 17 februari, 2010

  Propavan är hopplöst, det
  Propavan är hopplöst, det påverkar alldeles för mycket nästa dag. Bäst är väl om du kan försöka trötta ut dig fysiskt och sedan ta Imovane eller Stilnoct, tror de är liknanande, bara varannan dag.
  Jag fick Propavan men de gjorde att jag blev dum i huvudet, kunde inte koncentrera mig och blev trött trött hela dagen. Stilnoct påverkar inte nästa dag alls. Man tar ju sömnpiller för att orka med nästa dag, det är ju hela poängen. Annars kan man ju strunta i den medicinen.
  Jag började med spinning, just det kanske inte är något för dig, men de dagar jag gör spinning sover jag oftast bättre. Men då går det inte att göra för sent, inte efter sex på kvällen.

 • Av Pisal 6 februari, 2010

  Har gått igenom listan på
  Har gått igenom listan på många olika insomningstabletter och sömntabletter. Stilnoct fungerade – men fick mig att göra allt möjligt tokigt innan jag somnade, men efter jag tagit dem så dem slutade jag med. Fick utbytt mot Imovane som fungerade någorlunda. Sove ett par tre timmar på dem. Propavan har jag provat tidigare och är utslagen hela fm… Senast fick jag FLunitrazepam som har ung samma effekt som Imovan men utn den otäcka smaken i munnen. Men jag har också Stesolid mot muskelkramper/stelhet pga svår smärta och en Stesolid till natten fungerar precis lika bra som Flunitrazepam varför jag tar en Stesolid till natten och den andra när jag vaknar vid 4 på morgonen. Då får jag tillräckligt mycket sömn och håller samtidigt kroppen så pass mjuk att jag inte vaknar alltför ofta pga av värk. Jag har även Fentanyplåster mot värken.

  När jag itne sover på nätterna är dagarna hemska, så ska man orka något är sömnen viktig. Att vara vaken någon enstaka natt spelar ingen roll, men det får inte bli ofta. Enda sättet är att prova sig fram.

  Ett alternativ till tabletter kan vara sk sömnskola som finns inom många landsting. Det lär också finnas som nätbaserad utbildning och den bygger på principerna gällande KBT (kognitiv beteendeterapi) om jag förstått det hela rätt. Tala med din doktor så kan du säkert hitta en lösning som passar dig!

 • Av Johan 5 november, 2009

  Hej!
  Jag förstår ditt

  Hej!

  Jag förstår ditt problem. Segheten som Propavan ger är inte alltid så kul, även om det vissa dagar ger mindre ”baksmälla”. Jag testade att halvera min dos Propavan för att få i alla fall lite hjälp och minska baksmällan. Det hjälpte givetvis men kunde fortfarande känna lite dagen efter. Det sista jag tog var Imovane, slutade helt med Propavan. Man känner sig då, precis som du skriver, piggare dagen efter. Jag har inte upplevt några som helst problem med avvänjning, men det kan såklart variera från person till person. Jag känner däremot en skillnad mellan Imovane Zopiklon och Imovane även fast det skall vara samma verksamma substans. Jag köper numera aldrig Imovane Zopiklon som de brukar rekommendera på apoteket för att de är några ören billigare. Upplever att Imovane Zopiklon sätter sig på huvudet (lätt snurrig) medans jag inte alls får denna känslan av Imovane. Får en mera avslappnad insomningskänsla av den som inte heter Zopiklon. Hur som helst detta var en liten annan sak…

  Jag har klarat mig OK på en halv tablett dvs. 3.5mg Imovane. Vad jag tycker är att du kan fortsätta med Imovane när det ändå fungerar bra, tills du känner att du klarar dig utan. Avvänjningen kom automatiskt för mig då jag glömde ta tabletterna vissa dagar. Och det är ju ett tecken på att jag börjat återhämta mig.

  Men jag är ju bara ”lekman” och mina råd är egentligen inget värt eftersom du ska lyssna på din läkare. Men nu har du fått höra vad jag tycker i alla fall. =)

 • Av Ingemar 29 oktober, 2009

  Hej!
  Min erfarenhet är att

  Hej!
  Min erfarenhet är att Imovane är avsevärt mer långtids-verkande än Stilnoct. Stilnoct ger inte någon uttalad morgonseghet som Imovaneör i många fall. Stilnoct går bra att
  att kombinera med Propavan (som måste tas god tid i förväg. Undvik alkohol – i allafall kvällstid – den förstör sömnen ofta. Den vanebildande faran har jag svårt att se som ett rött skynke efter många års ”vana”. Klart att det är önskvärt
  att inte behöva något sömnmedel – men vad händer om kropp och själ inte får en rimlig chans att återhämta sig? Självklart är det gynnsamt att göra uppehåll när omständigheterna medger det. Lycka till!

Comments are closed.