acomplia-rimonabant-250

Acomplia är ett preparat som skulle underlätta viktnedgång hos överviktiga patienter. Förbjudet i Sverige sedan 2008.

Kunde tidigare skrivas ut till patienter med ett BMI över 27, ofta med en annan viktrelaterad sjukdom som diabetes typ 2 eller förhöjda blodfetter. BMI-nivån innebär för en kvinna som är 167 centimeter lång en vikt på 76 kilo eller mer.

Den aktiva substansen i Acomplia är rimonabant som verkar genom att göra det mindre kul att äta. Den blockerar mottagaren för CB1 som är en viktig del av hjärnans belöningssystem, det endocannabinoida systemet. Detta system styr bland annat de lustupplevelser som uppstår när man äter god mat. När det blockeras blir det mindre lustfyllt att äta gott, med resultatet att du äter mindre.

Mottagaren finns på flera ställen i kroppen, dels hjärnans hypothalamus och nucleus accumbens, men även i fettväv, muskler, lever och i mag- och tarmkanalen. Rimonabant var den första godkända selektiva CB1 receptorantagonisten.

Enligt de stora studier som gjordes inför lanseringen var viktnedgången genomsnitt 6,5 kg mot cirka 1,6 kg för de placebobehandlade för i övrigt friska män och kvinnor. Ett år efter avslutad behandling hade många av patienterna dock en högre vikt än de som inte fått Acomplia.

 

Verksam substans

Rimonabant

Möjliga biverkningar

Ängslan, oro och depression var några av de vanligare biverkningarna när denna medicin tidigare förskrevs.

Varning för

Att självmedicinera med Acomplia som är inköpt över nätet innebär många risker. Det finns till exempel ingen garanti att innehållet är det som det utger sig att vara.

 

Källa: Läkemedelsverket