spenat_250

Spenat och andra gröna blad innehåller ämnet thylakoider. Det fungerar på två sätt. Dels fördröjer de nedbrytningen av fettet i maten, dels frigör de hormoner i tarmen. Kommunikationen mellan hjärnan och tarmen är tät, och hormonerna från tarmen skickar signaler till hjärnan så att känslan av tillfredsställelse och mättnadskänsla ökar. Visar forskning från bland annat Lunds universitet.

Efter som människan inte kan bryta ner cellulosa kan vi inte äta vanlig spenat för att uppnå effekten av thylakoider menar forskarna. Utveckling av ett kosttillskott är under utveckling.

Kan man äta uppvärmd spenat?

Rester av spenaträtter ska ställas in i kylskåpet genast efter måltiden. Om det har blivit mycket mat över kan man först kyla ner den i ett kallt vattenbad. Det går bra att värma resterna vid ett senare tillfälle, och man kan även äta maten kall.

Kan spenat vara farligt?

Spenat, både färsk och fryst, kan innehålla bakterier som bildar sporer. Bakterierna dör vid tillagning, eftersom de inte tål värme, men sporerna överlever. Om spenaträtten står i temperatur mellan 20 och 60 grader kan sporerna växa ut till nya bakterier på några timmar. Bakterierna kan omvandla det nitrat som finns naturligt i spenat till nitrit. Ibland kan nitrithalten bli hög enligt Livsmedelsverkets hemsida.

Detta innebär ingen risk för vuxna, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga. Det är också anledningen till att man ska vänta med att ge spenat till barn under ett år. 

 

Verksam substans

Thylakoider

Möjliga biverkningar

Den som är ovan vid att äta spenat kan uppleva gaser och ballongmage vid stort intag. Fass-länken nedan går till forskningsrapporten från Lunds Universitet.

Varning för

Barn under ett år bör inte äta spenat rekommenderar Livsmedelsverket.