behandling
Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.

Det finns många olika typer av skönhetsbehandlingar. De kan vara mer eller mindre avancerade. Men bara för att en skönhetsbehandling enbart innebär lättare massage med en olja så ska du inte räkna med att den är säker. Innan du bokar in en behandling så är det alltid klokt att först se lite närmre på hur seriös och säker den är.

1. Vem utför behandlingen?

Det här är en mycket viktigt fråga att ställa inför en skönhetsbehandling. Beroende på vad som ska göras så kan det krävas en licens. När den som erbjuder en viss typ av behandling hävdar att hon eller han är läkare så kan du be om att få se på licens. Samma sak för den som säger sig vara sjuksköterska eller ha en annan längre utbildning inom vård.

Förutom korrekt utbildning är det förstås också viktigt att se på erfarenheten. För mer komplicerade skönhetsbehandlingar som kan innebära nålstick och injektioner av olika slag så känns det tryggt att veta att det är en van hand som jobbar med nål och annan utrustning. Du kan be om referenser och så kan du göra en snabb sökning online.

I forum är det lätt att få information av andra som har gått till samma klinik. Nöjda kunder är ett gott tecken på att du har valt en seriös skönhetsklinik som jobbar på ett säkert sätt.

2. Vilka ämnen används?

Du kan också fråga vilka ämnen som kommer att användas under din behandling. Det finns regler för detta i Sverige. En tatuerare kan inte använda vilken färg som helst. Det här regleras av Läkemedelsverket. Du kan själv kontakta Läkemedelsverket om du är osäker på om ett visst ämne är säkert och lagligt.

3. Finns det anmälningar?

Ibland rapporteras det i media om skönhetssalonger som fuskar. Det här kan få oss att tro att många kliniker sysslar med behandlingar som inte är säkra. Men så är det förstås inte. Om du är orolig så kan du kontakta Inspektionen för vård och omsorg för att fråga om det finns en anmälan mot den klinik som du är intresserad av.

4. Besök kliniken och ställ frågor!

Nu kan du ju inte bara gå på det som sägs i forum online och de licenser som en skönhetsklinik kan visa upp. Det är viktigt att besöka skönhetskliniken för att få en känsla för den. När du gör ett besök och får mer information om den metod som du vill bli behandlad med så kommer du att lära dig mycket. Du ska få en förklaring av skönhetsbehandlingen som du förstår och som hjälper dig att utvärdera om den är värd att genomgå eller inte.

Du bör få information både om fördelar och om risker. Seriösa skönhetskliniker är öppna och ärliga med vilka resultat som kan förväntas och kommer inte att försöka sälja dig guld och gröna skogar.

Källa: Lasercenter

Av redaktionen
28 mars, 2018