Hollypeptidtest

Färre rynkor, snabbare läkning efter år av svår akne eller återhämtning av solskadad hud är några av de tillstånd som den nya sortens hudkrämer vill kunna åstadkomma. Området kallas cosmeceuticals, kosmetisk medicin. Holly Grenfell, produktchef på Akademikliniken berättar mer i veckans Sommarintervju.

Dina mediciner träffar Holly Grenfell, produktansvarig på Akademikliniken i ett bibliotek bakom kliniken vid Lilljansskogen i Stockholm.

Det är ett ständigt ifrågasatt område som Holly Grenfell jobbar inom. Många är kritiska till löftesrika hudvårdsprodukter i allmänhet, hudläkare i synnerhet.

  - Jag tror att allt för överdriven reklam och överpåståenden från industrins sida har gjort att kritikerna tar i och överdriver från sitt håll, men jag tror folk är mer realistiska i dag. Jag tycker att dermatologi överhuvudtaget har ökat i rang, intresset är stort från alla håll har jag märkt.

 

Många vill tro. Och en av dem är Holly Grenfell. Det ämne hon tror mest på just nu är peptider. Hon har följt forskaren och läkaren Carl Lintner vid Sederma laboratoriet och hans arbete med att ta fram krämer med peptider som ska kunna släta ut huden.

 

 - Jag har sett det själv, var nere på hans laboratorie och bad att få se allt och han visar gärna. De resultat han visade är mycket intressanta och mycket övertygande. 

 

Just nu pågår flera forskningsprojekt med peptider i hudvårdande produkter och Carl Lintner var den första läkaren som lade fram sin studie på World congress of Dermatology. En vetenskaplig dubbelblind studie om peptidernas verkan utifrån på huden, där varken patient eller läkare visste vilka krämer som var de verkningsfulla.

Peptider är en sorts protein, en aminosyra-kedja, som bland annat hjälper kollagenet i huden. Lintner visade på att peptiderna läker skador på huden som kommit av solen och rynkor blev mätbart mindre djupa.

  - Hela syftet är att bygga upp kollagenet i huden, det är det som får huden att leva, och minska nedbrytningen, säger Holly Grenfell.

Från vilken ålder är peptider lämpliga att använda, tycker du?

 - Det går inte att säga, men när små linjer börjar uppträda, det är väldigt olika, men kring 28-års ålder kan de komma.


Använder ni botox i kräm?

 - Nej, det finns de som gör det, vi har inte det våra produkter. Det pratas om de, men jag har inte sett några vetenskapliga studier som övertygat mig. Det är så lite, lite, lite man kan ha i att det är svårt att se hur den skulle kunna ge effekt, svarar Holly Grenfell.

Det är just det. Gränsen mellan läkemedel och hudvårdsprodukt är knivskarp, överträds den och krämen blir en medicin krävs vetenskapliga belägg och tester för många miljoner kronor, för en enda produkt.

Sista åren har verkligheten hunnit ifatt lagarna kring marknadsföringen av hudvårdsprodukter och praxis ändras. Tidigare var det förbjudet att marknadsföra krämer som går in i huden, eftersom det då blir läkemedel prövning för att godkännas. I dag vet man att allt går in i huden. Även plasten från plasttoffeln söker sig in genom huden och kan påverka både hormoner och celler.

Branschen är delvis självcensurerad och Kemisk-tekniska leverantörsförbundet håller koll på sina medlemmar.

- Ja, krämer tas upp av huden, det vet vi att de gör, men en hudkräm får inte göra mer än att korrigera doft och rengöra för att kallas kosmetisk produkt. Annars är det ett läkemedel och då krävs helt annan dokumentation, säger Peter Jansson, jurist på förbundet.

 

Läs mer: Naturmedicinerna som gör dig vacker

 

FAKTA OM HOLLY GRENFELL_____________________________
Namn: Holly Grenfell Bor: Stockholm Familj: Min man. Jobb: Ansvarig för produktutvecklingen på Akademikliniken. Bakgrund: Utbildad vid Berkely University , där hon läste ekonomi, och sedan Oxford där hon träffade sin svenska man. Ingår i dag i styrelsen för Scandinavian Society of Cosmetic Chemists, en organisation som stödjer forskning och kunskap i praktisk produktutveckling. Grenfell har tidigare jobbat som produktchef på Lancome, Lóreal och Estee Lauder. Favoritprodukter: Läs här.

FAKTA OM PEPTIDER______________________________________

Peptider är en sorts protein, men de är mindre. Kroppen består av många olika peptider, bland annat signalsubstanser och hormoner, som oxytocin eller adrenalin. Även giftet i vit flugsvamp är en peptid, enligt Wikipedia.

Peptider spelar en viktig roll för moderna läkemedel genom att de hjälper läkemedelssubstanserna att ta sig in i kroppen. Bland annat kan cellpenetrerande peptider få livsviktig medicin att passera den svåra blodhjärnbarriären, visade svenska forskare.

Det finns tre sorters peptider som börjat användas inom hudvården, mycket förenklat beskrivet gör de följande:

  1.   Hexapeptid - neurotransmitter som hjälper överföringen på molekylär nivå.
  2.   Signalpeptid - Proteiner behöver en peptid för att hitta rätt plats i kroppen och kunna ta sig in i cellen. En upptäckt som gjordes av Günter Blobel som ledde till att han fick nobelpris för elva år sedan.
  3.   Bärandepeptid - Hjälper överföringen in i cellen.

 


Läs mer om peptider på Nobelprisets hemsida:

"Blobels forskning har kunnat förklara de molekylära mekanismerna bakom uppkomsten av ett flertal ärftliga sjukdomar. Om en sorteringssignal i ett protein är förändrad kan det leda till att proteinet hamnar på fel plats i cellen. Ett exempel är den ärftliga sjukdomen primär hyperoxaluri, som bl a leder till njursten redan i unga år. Vissa ärftliga former av kraftigt förhöjd kolesterolhalt i blodet beror också på felaktiga transportsignaler. Även andra ärftliga sjukdomar, t ex cystisk fibros, orsakas av att proteinerna inte når sin rätta destination. Ökad kunskap om hur proteiner dirigeras till olika delar av cellen ger också möjlighet att konstruera nya läkemedel som riktas mot en viss typ av organell i syfte att korrigera olika defekter. "

Läs mer: Naturmedicinerna som gör dig vacker

Av Hanna Brodda
3 juli, 2010