edwards_alastair_grantscanpix250
När spermier och ägg möts utanför kvinnans kropp i ett laboratorium kallas det provrörsbefruktning. Det här är en metod som utvecklats mycket de senaste tio åren och hela tiden görs nya framsteg.

Chansen att bli gravid med provrörsbefruktning är en på fyra, det vill säga 25 procent av ingreppen slutar med graviditet. Flera försök ökar chanserna. Provrörsbefruktningar, IVF, kan utföras på sjukhus och speciellt utrustade privata kliniker.

Steg 1 - kontroll över menscykeln

Behandlingen inleds med att kroppens egna signaler till äggstockarna stängs av, vilket ofta kallas för nedreglering. Nedregleringen är nödvändig eftersom kroppens egna signaler annars kan störa stimuleringen, genom att till exempel sätta igång ägglossningen för tidigt.

Gör så här: En medicin med ett hormon som sprejas i näsan. Hormonet är kroppseget och kallas GnRH-analog. Vanligen tas sprayen ett par gånger om dagen, under två till tre veckors tid. Ibland får denna medicin tas som sprutor istället för sprej. Ibland tas ett blodprov för att se att medicinen fungerar.

Ett alternativ till nedreglering är behandling med en annan typ av medicin som kallas GnRH-antagonist, med motsatt effekt, nämligen att stimulera ägglossning. Den tas som dagliga sprutor och har fördelen att den bara behövs under några dagar innan äggen tas ut.

Steg 2 - Äggstockarna och äggen görs redo

Nästa steg är att äggstockarna stimuleras till att bilda mogna äggblåsor, så kallade folliklar.

Gör så här: Sprutor med follikelstimulerande hormon, FSH, tas under omkring tio dagar. Under denna tid övervakas tillväxten av äggblåsor med ultraljud och ibland med blodprov, vilket innebär att man måste besöka läkaren två eller tre gånger. När det finns tillräckligt många folliklar får man en spruta med ett hormon som kallas humant choriongonadotropin, eller hCG, till exempel Pregnyl. Hormonet har samma effekt som kroppens eget ägglossningshormon, LH. Detta får äggen att mogna, och två dygn senare kan äggen hämtas ut.

Steg 3 - Äggen hämtas ut och sperma lämnas och släpps ihop

När äggen har mognat, men ännu inte lossnat, kan äggen tas ut.

Gör så här:

  • Samma dag som äggen ska hämtas ut kommer både mannen och kvinnan till mottagningen, och mannen lämnar sperma. Det är en fördel om detta sker på kliniken, men kan också göras i hemmet om provet kan transporteras till kliniken inom en timme. Det måste då hållas kroppsvarmt.
  • Sedan ska äggen hämtas ut från äggstockarna. Det är ett litet ingrepp som tar 15 till 20 minuter. Kvinnan får då ligga i en gynekologstol och mannen sitter vanligtvis bredvid. Före ingreppet får kvinnan smärtstillande medicin genom en spruta. Sedan lokalbedövas området bredvid livmodertappen där äggen tas ut. I vissa fall kan man även bli sövd.
  • Äggen hämtas ut med hjälp av ultraljud via slidan. En ultraljudsstav förs in i slidan och via den skapas en bild av äggblåsorna, som läkaren kan se på en dataskärm. Via en ledare på ultraljudsstaven förs en tunn nål in genom slidväggen. Äggblåsorna punkteras och äggen hämtas ut. I äggblåsorna finns en vätska som sugs ut. Med vätskan följer också ägget, som bara är 0,1 millimeter stort och därför inte går att se med blotta ögat.
  • Äggen samlas i ett provrör tillsammans med
    vätskan som fanns i äggblåsan, och lämnas till ett speciellt laboratorium.
  • Man är vaken när äggen plockas ut, och man kan känna beröring och tryck, men ingen smärta. Bedövningen släpper efter 30 till 45 minuter. Efteråt får man stanna kvar och vila i ungefär två timmar. Därefter får man gå hem.
  • Man kan få lite ont i magen efteråt, ungefär som mensvärk, men det brukar bli bättre med vanliga receptfria smärtstillande medel. Om det börjar göra mera ont kan man ringa till kliniken, men oftast klingar det hela av inom två till sex timmar.
  • Under tiden har laboratoriepersonalen flyttat över äggen till speciella odlingsskålar. Däri tillsätts även spermierna för att äggen ska befruktas. Efter några dagar har förhoppningsvis några av äggen befruktats och börjat växa.

Läs mer: Fler behandlingar som hjälper dig att bli gravid

Källa: 1177, Vårdguiden och Fass

Av redaktionen
8 maj, 2012