bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-05-23

Kommentera

Att göra barn i provrör - så här går det till

Bild

Professor Robert Edwards var först med att låta spermie befrukta ägg utanför människokroppen, för det vann han nobelpriset i medicin 2010. Här sitter han med barn som är gjorda i provrör. Foto: Alaistar Grant, Scanpix

Fakta om Suprecur

Hämmar funktionen av äggstockarna och gör att mensen och ägglossning uteblir under behandlingen.

Varning för: Kan påverka förmågan att köra bil.

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Pregnyl

Används av både män och kvinnor för att stimulera könshormonerna.

Varning för: All användning av Pregnyl ska göras i nära samförstånd med...

0
Ditt betyg: Inget

När spermier och ägg möts utanför kvinnans kropp i ett laboratorium kallas det provrörsbefruktning. Det här är en metod som utvecklats mycket de senaste tio åren och hela tiden görs nya framsteg.

Chansen att bli gravid med provrörsbefruktning är en på fyra, det vill säga 25 procent av ingreppen slutar med graviditet. Flera försök ökar chanserna. Provrörsbefruktningar, IVF, kan utföras på sjukhus och speciellt utrustade privata kliniker.

Steg 1 - kontroll över menscykeln

Behandlingen inleds med att kroppens egna signaler till äggstockarna stängs av, vilket ofta kallas för nedreglering. Nedregleringen är nödvändig eftersom kroppens egna signaler annars kan störa stimuleringen, genom att till exempel sätta igång ägglossningen för tidigt.

Gör så här: En medicin med ett hormon som sprejas i näsan.
Hormonet är kroppseget och kallas GnRH-analog. Vanligen tas sprayen ett par gånger om dagen, under två till tre veckors tid. Ibland får denna medicin tas som sprutor istället för sprej. Ibland tas ett blodprov för att se att medicinen fungerar.

Ett alternativ till nedreglering är behandling med en annan typ av medicin som kallas GnRH-antagonist, med motsatt effekt, nämligen att stimulera ägglossning. Den tas som dagliga sprutor och har fördelen att den bara behövs under några dagar innan äggen tas ut.

Steg 2 - Äggstockarna och äggen görs redo

Nästa
steg är att äggstockarna stimuleras till att bilda mogna äggblåsor, så kallade folliklar.

Gör så här: Sprutor med
follikelstimulerande hormon, FSH, tas under omkring tio dagar. Under denna tid övervakas tillväxten av äggblåsor med ultraljud och ibland med blodprov,
vilket innebär att man måste besöka läkaren två eller tre gånger. När det finns tillräckligt många folliklar får man en spruta med ett hormon
som kallas humant choriongonadotropin, eller hCG, till exempel Pregnyl. Hormonet har samma effekt som kroppens eget ägglossningshormon, LH. Detta får äggen att
mogna, och två dygn senare kan äggen hämtas ut.

Steg 3 - Äggen hämtas ut och sperma lämnas och släpps ihop

När äggen har mognat, men ännu inte lossnat, kan äggen tas ut.

Gör så här:

 • Samma dag som äggen ska hämtas ut kommer både mannen och kvinnan till mottagningen, och mannen lämnar sperma. Det är en fördel om detta sker på kliniken, men kan också göras i hemmet om provet kan transporteras till kliniken inom en timme. Det måste då hållas kroppsvarmt.
 • Sedan ska äggen hämtas ut från äggstockarna. Det är ett litet ingrepp som tar 15 till 20 minuter. Kvinnan får då ligga i en gynekologstol och mannen sitter vanligtvis bredvid. Före ingreppet får kvinnan smärtstillande medicin genom en spruta. Sedan lokalbedövas området bredvid livmodertappen där äggen tas ut. I vissa fall kan man även bli sövd.
 • Äggen hämtas ut med hjälp av ultraljud via slidan. En ultraljudsstav förs in i
  slidan och via den skapas en bild av äggblåsorna, som läkaren kan se på en dataskärm. Via en ledare på ultraljudsstaven förs en tunn nål in genom slidväggen. Äggblåsorna punkteras och äggen hämtas ut. I äggblåsorna finns en vätska som sugs ut. Med vätskan följer också ägget, som bara är 0,1 millimeter stort och därför inte går att se med blotta ögat.
 • Äggen samlas i ett provrör tillsammans med
  vätskan som fanns i äggblåsan, och lämnas till ett speciellt laboratorium.
 • Man
  är vaken när äggen plockas ut, och man kan känna beröring och tryck, men ingen smärta. Bedövningen släpper efter 30 till 45 minuter. Efteråt får man stanna kvar och vila i ungefär två timmar. Därefter får man gå hem.
 • Man kan få lite ont i magen efteråt, ungefär som mensvärk, men det brukar bli bättre med vanliga receptfria smärtstillande medel.
  Om det börjar göra mera ont kan man ringa till kliniken, men oftast klingar det hela av inom två till sex timmar.
 • Under tiden har
  laboratoriepersonalen flyttat över äggen till speciella odlingsskålar.
  Däri tillsätts även spermierna för att äggen ska befruktas. Efter några dagar har förhoppningsvis några av äggen befruktats och börjat växa.

Läs mer: Fler behandlingar som hjälper dig att bli gravid

Källa: 1177, Vårdguiden och Fass

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-08
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons