bli gravid balk

Uppdaterad: 2012-05-23

Kommentera

Att göra barn i provrör - så här går det till

Bild

Professor Robert Edwards var först med att låta spermie befrukta ägg utanför människokroppen, för det vann han nobelpriset i medicin 2010. Här sitter han med barn som är gjorda i provrör. Foto: Alaistar Grant, Scanpix

Fakta om Suprecur

Hämmar funktionen av äggstockarna och gör att mensen och ägglossning uteblir under behandlingen.

Varning för: Kan påverka förmågan att köra bil.

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Pregnyl

Används av både män och kvinnor för att stimulera könshormonerna.

Varning för: All användning av Pregnyl ska göras i nära samförstånd med...

0
Ditt betyg: Inget

När spermier och ägg möts utanför kvinnans kropp i ett laboratorium kallas det provrörsbefruktning. Det här är en metod som utvecklats mycket de senaste tio åren och hela tiden görs nya framsteg.

Chansen att bli gravid med provrörsbefruktning är en på fyra, det vill säga 25 procent av ingreppen slutar med graviditet. Flera försök ökar chanserna. Provrörsbefruktningar, IVF, kan utföras på sjukhus och speciellt utrustade privata kliniker.

Steg 1 - kontroll över menscykeln

Behandlingen inleds med att kroppens egna signaler till äggstockarna stängs av, vilket ofta kallas för nedreglering. Nedregleringen är nödvändig eftersom kroppens egna signaler annars kan störa stimuleringen, genom att till exempel sätta igång ägglossningen för tidigt.

Gör så här: En medicin med ett hormon som sprejas i näsan.
Hormonet är kroppseget och kallas GnRH-analog. Vanligen tas sprayen ett par gånger om dagen, under två till tre veckors tid. Ibland får denna medicin tas som sprutor istället för sprej. Ibland tas ett blodprov för att se att medicinen fungerar.

Ett alternativ till nedreglering är behandling med en annan typ av medicin som kallas GnRH-antagonist, med motsatt effekt, nämligen att stimulera ägglossning. Den tas som dagliga sprutor och har fördelen att den bara behövs under några dagar innan äggen tas ut.

Steg 2 - Äggstockarna och äggen görs redo

Nästa
steg är att äggstockarna stimuleras till att bilda mogna äggblåsor, så kallade folliklar.

Gör så här: Sprutor med
follikelstimulerande hormon, FSH, tas under omkring tio dagar. Under denna tid övervakas tillväxten av äggblåsor med ultraljud och ibland med blodprov,
vilket innebär att man måste besöka läkaren två eller tre gånger. När det finns tillräckligt många folliklar får man en spruta med ett hormon
som kallas humant choriongonadotropin, eller hCG, till exempel Pregnyl. Hormonet har samma effekt som kroppens eget ägglossningshormon, LH. Detta får äggen att
mogna, och två dygn senare kan äggen hämtas ut.

Steg 3 - Äggen hämtas ut och sperma lämnas och släpps ihop

När äggen har mognat, men ännu inte lossnat, kan äggen tas ut.

Gör så här:

 • Samma dag som äggen ska hämtas ut kommer både mannen och kvinnan till mottagningen, och mannen lämnar sperma. Det är en fördel om detta sker på kliniken, men kan också göras i hemmet om provet kan transporteras till kliniken inom en timme. Det måste då hållas kroppsvarmt.
 • Sedan ska äggen hämtas ut från äggstockarna. Det är ett litet ingrepp som tar 15 till 20 minuter. Kvinnan får då ligga i en gynekologstol och mannen sitter vanligtvis bredvid. Före ingreppet får kvinnan smärtstillande medicin genom en spruta. Sedan lokalbedövas området bredvid livmodertappen där äggen tas ut. I vissa fall kan man även bli sövd.
 • Äggen hämtas ut med hjälp av ultraljud via slidan. En ultraljudsstav förs in i
  slidan och via den skapas en bild av äggblåsorna, som läkaren kan se på en dataskärm. Via en ledare på ultraljudsstaven förs en tunn nål in genom slidväggen. Äggblåsorna punkteras och äggen hämtas ut. I äggblåsorna finns en vätska som sugs ut. Med vätskan följer också ägget, som bara är 0,1 millimeter stort och därför inte går att se med blotta ögat.
 • Äggen samlas i ett provrör tillsammans med
  vätskan som fanns i äggblåsan, och lämnas till ett speciellt laboratorium.
 • Man
  är vaken när äggen plockas ut, och man kan känna beröring och tryck, men ingen smärta. Bedövningen släpper efter 30 till 45 minuter. Efteråt får man stanna kvar och vila i ungefär två timmar. Därefter får man gå hem.
 • Man kan få lite ont i magen efteråt, ungefär som mensvärk, men det brukar bli bättre med vanliga receptfria smärtstillande medel.
  Om det börjar göra mera ont kan man ringa till kliniken, men oftast klingar det hela av inom två till sex timmar.
 • Under tiden har
  laboratoriepersonalen flyttat över äggen till speciella odlingsskålar.
  Däri tillsätts även spermierna för att äggen ska befruktas. Efter några dagar har förhoppningsvis några av äggen befruktats och börjat växa.

Läs mer: Fler behandlingar som hjälper dig att bli gravid

Källa: 1177, Vårdguiden och Fass

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-08
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons