Uppdaterad: 2011-07-08

Kommentera

Kronprinsessparet deltog i patientmakt-debatt i Berlin

Bild

Kronprinsessan Victoria, står tillsammans med Prins Daniel och socialminister Göran Hägglund och pratar med labourpolitikern Alan Millburn på ambassaden i Berlin. Han rörde sedan om en del i debatten som följde. - Power to the patient, det är lösningen på framtidens växande sjukvårdsbehov, menade Millburn.

Alla vid podiet på svenska ambassaden i Berlin, med Kronprinsessparet på första bänk, ansåg att patientmakten är viktig att stärka. Men hur är inte lika lätt att svara på. - Jag tror inte vi är riktigt där att alla ska få sin egen budget, sa socialminister Göran Hägglund.

I torsdags bjöd ambassaden, Exportrådet och dialysföretaget Diaverum in till ett hälsoseminarium i Berlin. Bland de inbjudna var Kronprinsessan Victoria, hennes make Prins Daniel, socialminister Göran Hägglund som tillsammans med representanter från näringslivet skulle träffa klinikchefer, överläkare och Tysklands hälsominister Daniel Bahr. Rubriken på seminariet var "Framtidens sjukvård - växande krav och begränsade resurser".

- Det här är en otroligt viktig fråga och Kronprinsessan är väldigt engagerad, det är förövrigt Prins Daniel också som har ett stort intresse i frågan om folkhälsa, säger Göran Hägglund när vi står och väntar på ankomsten av de kungliga högheterna.

När hovet installerats på första bänken, och alla tacktalen var avklarade, började konferensen. Alla talarna var överens om hotbilden. Om 25 år kommer var femte människa i Sverige att vara över 65 år. Det ser ungefär likadant ut i Tyskland och övriga Europa.

- Vi kommer inte att vara gamla på det sättet vi ser i dag, utan mycket äldre. Gamla och sjuka under mycket lång tid, som Alan Milburn sa, före detta hälsominister för Labourpartiet.

Hans lösning på det var inte högre skatter eller ändrad pensionsålder eller något av de vanliga förslagen, nej, det var att ge makten till patienten.

- Mer makt och ansvar, minskar kostnaderna. I dag googlar fem av tio patienter på sina besvär innan de besöker sin doktor, efteråt är det åtta av tio som gör det. Det visar att folk inte är beredda att sitta snällt och lyssna på vad doktorn ska ge för behandling, säger Alan Millburn.

Milburn berättade om experimentet de genomfört hemma i Storbritannien, där de gett varje invånare i en mindre stad en hälsobudget. En påse pengar som skulle täcka årets vårdkostnader. Det ledde till att kostnaderna minskade betydligt, köerna försvann och patientnöjdenheten sköt i höjden på alla enkätsvar, menade han.

 - Det visar att folk är mer sparsamma än doktorerna och att man vill ha kontroll, man vill kunna bestämma själv. Vi sköt över ansvaret på medborgarna och de gjorde de nöjdare, säger han.

När Göran Hägglund fick frågan om han kunde tänka sig att införa en personlig "hälsobudget" i Sverige svarade han:

- Jag tror inte vi är där riktigt i Sverige. Som jag ser det har människor så olika behov, i olika perioder i livet. Men vi har avskaffat det monopol inom sjukvården vi hade tidigare och infört en valmöjlighet för folk. Det är fortfarande det offentliga som betalar, men "pengen" följer med patienten som kan välja både offentliga och privata vårdalternativ.

Den brittiske förre minstern gav sig inte.

- Betala mer till de sjukhus som gör patienterna bättre på kortare tid. I alla andra situationer pratar vi om konsumentmakt som en viktig faktor utveckling. Det måste vi våga göra med patienter också, den här maktförskjutningen är en stor revolution vi står inför, sa Millburn.

Makten har redan förskjutits, sa bland annat Lars Gatenbeck, tidigare chef för Karolinska och idag representant för industrin. Han menade att i Sverige har den auktoritära läkaren försvunnit och patienter är mer delaktiga. Men vägen till riktig konsumtmakt är lång. Vanliga människor får till exempel inte bli utsatta för läkemedelsreklam inom Europa och det är bara i Sverige det finns ett patient-Fass med fullständig information om alla läkemedel. Hur ska en patient då kunna ta makten, om behandlingarna hålls hemliga?

För hjärnforskaren och professorn Martin Ingvar, som var en av de medbjudna delegaterna från Sverige, är frågan om patientmakt inte enkel att lösa.

- Folk mår inte bra av för mycket vamöjligheter, dessutom vet man att när folk får välja själva väljer de ofta fel. De vill ha kirurgi, vilket oftast är fel val. Om männosikor i Sverige fick välja själva skulle vi femdubbla antalet gstricbypass-operationer till exempel. Det har vi inte råd med och det är inte ens ett bra sätt att gå ner i vikt för de flesta.

Kronprinsessparet uttalade sig inte i ämnet, men de tog sig tid att stanna och följa med i debatten hela förmiddagen.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-05-27
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons