Uppdaterad: 2011-07-08

Kommentera

Kronprinsessparet deltog i patientmakt-debatt i Berlin

Bild

Kronprinsessan Victoria, står tillsammans med Prins Daniel och socialminister Göran Hägglund och pratar med labourpolitikern Alan Millburn på ambassaden i Berlin. Han rörde sedan om en del i debatten som följde. - Power to the patient, det är lösningen på framtidens växande sjukvårdsbehov, menade Millburn.

Alla vid podiet på svenska ambassaden i Berlin, med Kronprinsessparet på första bänk, ansåg att patientmakten är viktig att stärka. Men hur är inte lika lätt att svara på. - Jag tror inte vi är riktigt där att alla ska få sin egen budget, sa socialminister Göran Hägglund.

I torsdags bjöd ambassaden, Exportrådet och dialysföretaget Diaverum in till ett hälsoseminarium i Berlin. Bland de inbjudna var Kronprinsessan Victoria, hennes make Prins Daniel, socialminister Göran Hägglund som tillsammans med representanter från näringslivet skulle träffa klinikchefer, överläkare och Tysklands hälsominister Daniel Bahr. Rubriken på seminariet var "Framtidens sjukvård - växande krav och begränsade resurser".

- Det här är en otroligt viktig fråga och Kronprinsessan är väldigt engagerad, det är förövrigt Prins Daniel också som har ett stort intresse i frågan om folkhälsa, säger Göran Hägglund när vi står och väntar på ankomsten av de kungliga högheterna.

När hovet installerats på första bänken, och alla tacktalen var avklarade, började konferensen. Alla talarna var överens om hotbilden. Om 25 år kommer var femte människa i Sverige att vara över 65 år. Det ser ungefär likadant ut i Tyskland och övriga Europa.

- Vi kommer inte att vara gamla på det sättet vi ser i dag, utan mycket äldre. Gamla och sjuka under mycket lång tid, som Alan Milburn sa, före detta hälsominister för Labourpartiet.

Hans lösning på det var inte högre skatter eller ändrad pensionsålder eller något av de vanliga förslagen, nej, det var att ge makten till patienten.

- Mer makt och ansvar, minskar kostnaderna. I dag googlar fem av tio patienter på sina besvär innan de besöker sin doktor, efteråt är det åtta av tio som gör det. Det visar att folk inte är beredda att sitta snällt och lyssna på vad doktorn ska ge för behandling, säger Alan Millburn.

Milburn berättade om experimentet de genomfört hemma i Storbritannien, där de gett varje invånare i en mindre stad en hälsobudget. En påse pengar som skulle täcka årets vårdkostnader. Det ledde till att kostnaderna minskade betydligt, köerna försvann och patientnöjdenheten sköt i höjden på alla enkätsvar, menade han.

 - Det visar att folk är mer sparsamma än doktorerna och att man vill ha kontroll, man vill kunna bestämma själv. Vi sköt över ansvaret på medborgarna och de gjorde de nöjdare, säger han.

När Göran Hägglund fick frågan om han kunde tänka sig att införa en personlig "hälsobudget" i Sverige svarade han:

- Jag tror inte vi är där riktigt i Sverige. Som jag ser det har människor så olika behov, i olika perioder i livet. Men vi har avskaffat det monopol inom sjukvården vi hade tidigare och infört en valmöjlighet för folk. Det är fortfarande det offentliga som betalar, men "pengen" följer med patienten som kan välja både offentliga och privata vårdalternativ.

Den brittiske förre minstern gav sig inte.

- Betala mer till de sjukhus som gör patienterna bättre på kortare tid. I alla andra situationer pratar vi om konsumentmakt som en viktig faktor utveckling. Det måste vi våga göra med patienter också, den här maktförskjutningen är en stor revolution vi står inför, sa Millburn.

Makten har redan förskjutits, sa bland annat Lars Gatenbeck, tidigare chef för Karolinska och idag representant för industrin. Han menade att i Sverige har den auktoritära läkaren försvunnit och patienter är mer delaktiga. Men vägen till riktig konsumtmakt är lång. Vanliga människor får till exempel inte bli utsatta för läkemedelsreklam inom Europa och det är bara i Sverige det finns ett patient-Fass med fullständig information om alla läkemedel. Hur ska en patient då kunna ta makten, om behandlingarna hålls hemliga?

För hjärnforskaren och professorn Martin Ingvar, som var en av de medbjudna delegaterna från Sverige, är frågan om patientmakt inte enkel att lösa.

- Folk mår inte bra av för mycket vamöjligheter, dessutom vet man att när folk får välja själva väljer de ofta fel. De vill ha kirurgi, vilket oftast är fel val. Om männosikor i Sverige fick välja själva skulle vi femdubbla antalet gstricbypass-operationer till exempel. Det har vi inte råd med och det är inte ens ett bra sätt att gå ner i vikt för de flesta.

Kronprinsessparet uttalade sig inte i ämnet, men de tog sig tid att stanna och följa med i debatten hela förmiddagen.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-05-27
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Samhälle

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons