Uppdaterad: 2013-06-30

3 kommentarer

"Leta upp den bästa klinik i landet, det är din rättighet"

Bild

- Ibland är det rätt att byta läkare, säger Anders Milton, läkare och utredare på debatt om ojämlikhet i vården.

Allvarligt sjuka patienter får söka vård i det landsting där specialisterna finns. Men få gör det. "Patienter kan dö i onödan för att de inte får höra om deras rätt att åka till det landsting och klinik som är bäst", säger läkaren och regeringens tidigare utredare Anders Milton.

Lyft luren och ring. Det är Anders Miltons råd till den patient som fått en diagnos på en allvarlig cancerform och kanske misstänker att det sjukhus som ligger närmast inte är bäst i landet på just den cancerbehandlingen.

- Egentligen borde mina kolleger där ute själva nämna om det finns speicalister på området någon annanstans i landet, men det görs tyvärr sällan, säger han till Dina mediciner.

Cancervården i Sverige är inte jämlik, det är olika långa köer, olika behandlingar som erbjud och olika lång livslängd efter diagnos i olika landsting, visade Socialstyrelsens utredning i fjol. Det borde inte vara något problem eftersom alla har rätt att åka till de bästa. Redan för tjugo år sedan tillsattes en utredning för att stärka patientmakten och demokratin i Sverige. En av de saker de kom fram till var att patienter som är allvarligt sjuka i till exempel cancer har rätt att till en second opinion från specialist inom andra landsting.

- Inte bara det, om den andra läkaren kommer fram till en annan behandling än hemmalandstinget har man också rätt att få kirurgi och behandling på den andra kliniken, säger Anders Milton som satt med i utredningen som resulterade i en lagförändring.

Det här är en möjlighet som få patienter utnyttjar. De flesta känner inte ens till det.

- Tyvärr finns ett inbyggt fel i incitamentet, det är den kliniken som upplyser om möjligheten som får bekosta besöket och behandlingen hos det andra landstinget, inte ditt landsting som det borde vara.

I dagarna har Branschorganisationen för de forskande läkemedelsbolagen, Lif,  tillsatt en kommission för ökad jämlikhet i vården. Det var också ämnet för den debatt de bjöd in till i förra veckan. För Anders Milton som ingår i kommissionen är möjligheten att välja vårdgivare en central punkt för jämlikheten. Det ska inte vara avgörande var du bor, för att få den bästa tänkabara vård som landet kan uppbringa. Vården blir också allt mer specialiserad och resorna borde öka, då specialistvården allt mer centraliseras.

- Som EU-medborgare ska du egentligen ha rätt att söka vård i hela Europa, men där är vi inte riktigt ännu.

Det är bristen på information om resmöjligheterna gör att folk inte söker sig vidare, menar Anders Milton.

I Vårdguiden och på exempelvis Stockholms läns
landstings hemsida går det att få fram att patienten har rätt till en second opinion, en
andra bedömning. De patienter som kan byta landsting är de som "står inför
svåra medicinska ställningstaganden samt om": 

  • du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom.
  • den medicinska behandlingen kan innebära särskilda risker för dig.
  • ditt val har särskilt stor betydelse för din framtida livskvalitet.
  • det inte står helt klart vilken behandling som är lämpligast just i ditt fall.

I Hälso-och sjukvårdslagen står följande:

"När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Landstinget ska ge patienten den valda behandlingen om det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat.

Landstinget ska ge en patient med livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada möjlighet att inom eller utom det egna landstinget få en förnyad medicinsk bedömning, om det medicinska ställningstagandet kan innebära särskilda risker för patienten eller har stor betydelse för dennes framtida livskvalitet.
Patienten ska erbjudas den behandling den förnyade bedömningen kan ge anledning till."

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-01-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 12/11

Bästa kliniken?

anonyms bild

Det finns ingen hänvisning hur man hittar bästa kliniken. "Lyft på luren", det är väl ingen hjälp i sammanhanget. Vart ska jag ringa??

Kommentar av anonym

Skrivet 21/1

Vad betyder egenetligen en second opinion?

anonyms bild

En secondopinion i Sverige betyder väl inte så mycket? Den bygger på ett utlåtande via remiss från den onkolog man har idag. Utifrån detta utlåtande görs väl en second opinion av t ex en onkolg. Det är inte en ny radiolog som kontroller röntgen bilderna och den nya onkolog går inte igenom alla råa texter skrivana ifrån radiologerna, konferenserna och rapporter från operationer. Utan de går väl igenom som sagt ett texter som lyfts ur och som sammanfattas. Detta blir ju en second opinion som som delvis är styrd eller förstår jag det fel?

Kommentar av Walle

Skrivet 9/1

Olika Behandlings Metoder

Walles bild

Man hör talas mycket om alla slags behandlingar och operations metoder mot prostata cancer, men hör aldrig någon läkare eller en tidning som informera eller föreslår andra metoder som till exempel operation med Laser, extrem kyla, eller extrem värme, det kanske finns, men jag har själv (personligen) aldrig hört det nämnas av svenska läkare eller vårdinstans, finns de 3 sist nämnda metoderna i Sverige? Och i så fall var någonstans? Tacksam för svar, vänliga hälsningar/Walle.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons