Uppdaterad: 2013-06-30

3 kommentarer

"Leta upp den bästa klinik i landet, det är din rättighet"

Bild

- Ibland är det rätt att byta läkare, säger Anders Milton, läkare och utredare på debatt om ojämlikhet i vården.

Allvarligt sjuka patienter får söka vård i det landsting där specialisterna finns. Men få gör det. "Patienter kan dö i onödan för att de inte får höra om deras rätt att åka till det landsting och klinik som är bäst", säger läkaren och regeringens tidigare utredare Anders Milton.

Lyft luren och ring. Det är Anders Miltons råd till den patient som fått en diagnos på en allvarlig cancerform och kanske misstänker att det sjukhus som ligger närmast inte är bäst i landet på just den cancerbehandlingen.

- Egentligen borde mina kolleger där ute själva nämna om det finns speicalister på området någon annanstans i landet, men det görs tyvärr sällan, säger han till Dina mediciner.

Cancervården i Sverige är inte jämlik, det är olika långa köer, olika behandlingar som erbjud och olika lång livslängd efter diagnos i olika landsting, visade Socialstyrelsens utredning i fjol. Det borde inte vara något problem eftersom alla har rätt att åka till de bästa. Redan för tjugo år sedan tillsattes en utredning för att stärka patientmakten och demokratin i Sverige. En av de saker de kom fram till var att patienter som är allvarligt sjuka i till exempel cancer har rätt att till en second opinion från specialist inom andra landsting.

- Inte bara det, om den andra läkaren kommer fram till en annan behandling än hemmalandstinget har man också rätt att få kirurgi och behandling på den andra kliniken, säger Anders Milton som satt med i utredningen som resulterade i en lagförändring.

Det här är en möjlighet som få patienter utnyttjar. De flesta känner inte ens till det.

- Tyvärr finns ett inbyggt fel i incitamentet, det är den kliniken som upplyser om möjligheten som får bekosta besöket och behandlingen hos det andra landstinget, inte ditt landsting som det borde vara.

I dagarna har Branschorganisationen för de forskande läkemedelsbolagen, Lif,  tillsatt en kommission för ökad jämlikhet i vården. Det var också ämnet för den debatt de bjöd in till i förra veckan. För Anders Milton som ingår i kommissionen är möjligheten att välja vårdgivare en central punkt för jämlikheten. Det ska inte vara avgörande var du bor, för att få den bästa tänkabara vård som landet kan uppbringa. Vården blir också allt mer specialiserad och resorna borde öka, då specialistvården allt mer centraliseras.

- Som EU-medborgare ska du egentligen ha rätt att söka vård i hela Europa, men där är vi inte riktigt ännu.

Det är bristen på information om resmöjligheterna gör att folk inte söker sig vidare, menar Anders Milton.

I Vårdguiden och på exempelvis Stockholms läns
landstings hemsida går det att få fram att patienten har rätt till en second opinion, en
andra bedömning. De patienter som kan byta landsting är de som "står inför
svåra medicinska ställningstaganden samt om": 

  • du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom.
  • den medicinska behandlingen kan innebära särskilda risker för dig.
  • ditt val har särskilt stor betydelse för din framtida livskvalitet.
  • det inte står helt klart vilken behandling som är lämpligast just i ditt fall.

I Hälso-och sjukvårdslagen står följande:

"När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Landstinget ska ge patienten den valda behandlingen om det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat.

Landstinget ska ge en patient med livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada möjlighet att inom eller utom det egna landstinget få en förnyad medicinsk bedömning, om det medicinska ställningstagandet kan innebära särskilda risker för patienten eller har stor betydelse för dennes framtida livskvalitet.
Patienten ska erbjudas den behandling den förnyade bedömningen kan ge anledning till."

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-01-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 12/11

Bästa kliniken?

anonyms bild

Det finns ingen hänvisning hur man hittar bästa kliniken. "Lyft på luren", det är väl ingen hjälp i sammanhanget. Vart ska jag ringa??

Kommentar av anonym

Skrivet 21/1

Vad betyder egenetligen en second opinion?

anonyms bild

En secondopinion i Sverige betyder väl inte så mycket? Den bygger på ett utlåtande via remiss från den onkolog man har idag. Utifrån detta utlåtande görs väl en second opinion av t ex en onkolg. Det är inte en ny radiolog som kontroller röntgen bilderna och den nya onkolog går inte igenom alla råa texter skrivana ifrån radiologerna, konferenserna och rapporter från operationer. Utan de går väl igenom som sagt ett texter som lyfts ur och som sammanfattas. Detta blir ju en second opinion som som delvis är styrd eller förstår jag det fel?

Kommentar av Walle

Skrivet 9/1

Olika Behandlings Metoder

Walles bild

Man hör talas mycket om alla slags behandlingar och operations metoder mot prostata cancer, men hör aldrig någon läkare eller en tidning som informera eller föreslår andra metoder som till exempel operation med Laser, extrem kyla, eller extrem värme, det kanske finns, men jag har själv (personligen) aldrig hört det nämnas av svenska läkare eller vårdinstans, finns de 3 sist nämnda metoderna i Sverige? Och i så fall var någonstans? Tacksam för svar, vänliga hälsningar/Walle.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons