Uppdaterad: 2013-06-30

4 kommentarer

"Leta upp den bästa klinik i landet, det är din rättighet"

Bild

- Ibland är det rätt att byta läkare, säger Anders Milton, läkare och utredare på debatt om ojämlikhet i vården.

Allvarligt sjuka patienter får söka vård i det landsting där specialisterna finns. Men få gör det. "Patienter kan dö i onödan för att de inte får höra om deras rätt att åka till det landsting och klinik som är bäst", säger läkaren och regeringens tidigare utredare Anders Milton.

Lyft luren och ring. Det är Anders Miltons råd till den patient som fått en diagnos på en allvarlig cancerform och kanske misstänker att det sjukhus som ligger närmast inte är bäst i landet på just den cancerbehandlingen.

- Egentligen borde mina kolleger där ute själva nämna om det finns speicalister på området någon annanstans i landet, men det görs tyvärr sällan, säger han till Dina mediciner.

Cancervården i Sverige är inte jämlik, det är olika långa köer, olika behandlingar som erbjud och olika lång livslängd efter diagnos i olika landsting, visade Socialstyrelsens utredning i fjol. Det borde inte vara något problem eftersom alla har rätt att åka till de bästa. Redan för tjugo år sedan tillsattes en utredning för att stärka patientmakten och demokratin i Sverige. En av de saker de kom fram till var att patienter som är allvarligt sjuka i till exempel cancer har rätt att till en second opinion från specialist inom andra landsting.

- Inte bara det, om den andra läkaren kommer fram till en annan behandling än hemmalandstinget har man också rätt att få kirurgi och behandling på den andra kliniken, säger Anders Milton som satt med i utredningen som resulterade i en lagförändring.

Det här är en möjlighet som få patienter utnyttjar. De flesta känner inte ens till det.

- Tyvärr finns ett inbyggt fel i incitamentet, det är den kliniken som upplyser om möjligheten som får bekosta besöket och behandlingen hos det andra landstinget, inte ditt landsting som det borde vara.

I dagarna har Branschorganisationen för de forskande läkemedelsbolagen, Lif,  tillsatt en kommission för ökad jämlikhet i vården. Det var också ämnet för den debatt de bjöd in till i förra veckan. För Anders Milton som ingår i kommissionen är möjligheten att välja vårdgivare en central punkt för jämlikheten. Det ska inte vara avgörande var du bor, för att få den bästa tänkabara vård som landet kan uppbringa. Vården blir också allt mer specialiserad och resorna borde öka, då specialistvården allt mer centraliseras.

- Som EU-medborgare ska du egentligen ha rätt att söka vård i hela Europa, men där är vi inte riktigt ännu.

Det är bristen på information om resmöjligheterna gör att folk inte söker sig vidare, menar Anders Milton.

I Vårdguiden och på exempelvis Stockholms läns
landstings hemsida går det att få fram att patienten har rätt till en second opinion, en
andra bedömning. De patienter som kan byta landsting är de som "står inför
svåra medicinska ställningstaganden samt om": 

  • du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom.
  • den medicinska behandlingen kan innebära särskilda risker för dig.
  • ditt val har särskilt stor betydelse för din framtida livskvalitet.
  • det inte står helt klart vilken behandling som är lämpligast just i ditt fall.

I Hälso-och sjukvårdslagen står följande:

"När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar. Landstinget ska ge patienten den valda behandlingen om det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat.

Landstinget ska ge en patient med livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada möjlighet att inom eller utom det egna landstinget få en förnyad medicinsk bedömning, om det medicinska ställningstagandet kan innebära särskilda risker för patienten eller har stor betydelse för dennes framtida livskvalitet.
Patienten ska erbjudas den behandling den förnyade bedömningen kan ge anledning till."

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-01-27
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Naturlig

Skrivet 5/10

Naturliga metoder listas på för få ställen

Naturligs bild

Det finns ingen information om vilka läkare kan ha en mera Om vi tillfrisknar från en svår sjukdom har med hela ens kropp och immunförsvar att göra. Förut skulle man ligga still och äta sina mediciner.
Naturliga metoder kommer nästan aldrig till tals. Ta nu t.ex. Pomi-T så är kliniskt testad mot prostatacancer med goda resultat. Många läkare bara fnyser åt den typen av information fast som i exemplet med Pomi-T så är preparatet t.o.m. med i nationella vårdprogrammet för prostatacancer.
Jag vet för jag känner en god vän som har tagit det.

Kommentar av anonym

Skrivet 12/11

Bästa kliniken?

anonyms bild

Det finns ingen hänvisning hur man hittar bästa kliniken. "Lyft på luren", det är väl ingen hjälp i sammanhanget. Vart ska jag ringa??

Kommentar av anonym

Skrivet 21/1

Vad betyder egenetligen en second opinion?

anonyms bild

En secondopinion i Sverige betyder väl inte så mycket? Den bygger på ett utlåtande via remiss från den onkolog man har idag. Utifrån detta utlåtande görs väl en second opinion av t ex en onkolg. Det är inte en ny radiolog som kontroller röntgen bilderna och den nya onkolog går inte igenom alla råa texter skrivana ifrån radiologerna, konferenserna och rapporter från operationer. Utan de går väl igenom som sagt ett texter som lyfts ur och som sammanfattas. Detta blir ju en second opinion som som delvis är styrd eller förstår jag det fel?

Kommentar av Walle

Skrivet 9/1

Olika Behandlings Metoder

Walles bild

Man hör talas mycket om alla slags behandlingar och operations metoder mot prostata cancer, men hör aldrig någon läkare eller en tidning som informera eller föreslår andra metoder som till exempel operation med Laser, extrem kyla, eller extrem värme, det kanske finns, men jag har själv (personligen) aldrig hört det nämnas av svenska läkare eller vårdinstans, finns de 3 sist nämnda metoderna i Sverige? Och i så fall var någonstans? Tacksam för svar, vänliga hälsningar/Walle.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons