edith_mutale_polaroid

Afrika reser sig och alla vill följa med på vägen upp. Det är underbart roligt att se tycker jag.

Igår var det Swecare, en organisation som har till uppgift att främja exporten för svenska företag inom hälsosektorn, som bjöd in till heldag med titeln Sub Saharan African Day - The business of healthcare.

Afrika reser sig och alla vill följa med på vägen upp. Det är underbart roligt att se tycker jag.

Igår var det Swecare, en organisation som har till uppgift att främja exporten för svenska företag inom hälsosektorn, som bjöd in till heldag med titeln Sub Saharan African Day - The business of healthcare.

Statssekreterare Karin Johansson pratade om regeringens stategi att byta aid mot trade, det vill säga att istället för att ge donationer till statsapparaterna vill man att Sveriges företag och organisationer ska se Afrikas länder, inte bara i syd utan även i öst och väst, som marknader där det går att göra affärer.

Sedan kom Peter Stein, ekonom och analytiker, upp på scenen. Han pratade om affärsmöjligheterna och orsakerna bakom uppsvinget i de afrikanska länderna söder om Sahara. Om Kinas del i framgången, men också många andra länder. Han jämförde Afrika med den resa som Asien gjort och gör. Från låglöneland där alla vill producera sina varor, till en växande medelklass som alla också vill sälja sina varor till. I Afrika finns både och. Trots tillväxt som ligger tredubbelt så hög som Sveriges och skolor för alla har länder Uganda och Ghana en enormt hög arbetslöshet. Att placera en fabrik där, som kinserna gör, är ingen dum affär. Det blir en vinst för alla.

- Även om kineserna kritiserats för att betala för låga löner och ta in egna experter, bidrar de till landets tillväxt, så är det, sa Adam Lagerstedt, som jobbar på svenska ambassaden i Zambia.

För de svenska företag som var på seminariet igår är det också intressant att få höra att medelklassen växer. Det finns fler mobiltelefoner i Afrika än i USA. Det finns folk som kan betala för vård och många stater och privata
kliniker som vill och kan köpa in medicinteknik och läkemedel från
svenska företag. Vår export till Afrika är redan en tredjedel av det vi exporterar till USA. Förra året sålde vi dubbelt så mycket till Afrika som till Indien.

- Efter den globala nedgången i ekonomin minskar bistånden och de kommer fortsätta att minska. Vi räknar med det och är förberedda, sa Rwandas ambassdör Venita Sebudandi.

Många av de afrikanska ländernas ambassadörer var på plats igår. Jag hade en trevlig lunch tillsammans med Zambias ambassadör Edith Mutale. Hennes utmaning handlar just om det här. Att få svenska företag att investera och göra långsiktiga affärer med hennes landsmän hemma i Zambia.

- En bra början är att komma på semester. Det finns så mycket att se och uppleva i vårt vackra land som vattenfall, vilda djur och spännande upplevelser. Sedan, när man känner landet lite grann, då är det lättare att tänka på att göra affärer, sa Edith Mutale.

Till alldeles nyligen var det synd om Afrika. Jag var 19 när jag skulle åka dit och bygga toaletter och skolor och allt vad det var med en ganska sorglig organisation som kallades UFF. Sedan hände något medan vi funderade på om det var toaletter ELLER skolor de behövde. Nu är plötsligt flera av de afrikanska länderna i öst och väst bland världens snabbast växande ekonomier. De är lättfotade, av nöden påhittiga och assugna på att vara med och jobba. Vi är bara tjocka, uttråkade och sura för att saker och ting har blivit sämre. Lite olika utgångsläge.

Av Hanna Brodda
20 september, 2012
Annons