Kraftiga värkar i vecka 36 gör många kvinnor oroliga. Ungefär en tredjedel av dem leder till att barnet föds för tidigt. Nu har forskare hittat en prov som kan visa vilka av kvinnorna som behöver snabba insatser.

Många kvinnor kommer tidigt i graviditeten in till förlossningen med värkar som inte är farliga. Bara var tredje kvinna har värkar som leder till att barnet föd för tidigt.

Nu har forskare hittat ett enkelt test som kan göras för att se vilka av kvinnorna som kommer att föda inom en vecka och vilka som inte gör det. Testet är säkert till 75-80 procent.

– För att hinna ge kvinnan kortison, vilket påskyndar fostrets lungmognad, är det praxis att fördröja förlossningen ett par dagar med hjälp av värkhämmande behandling. Att kunna förutsäga om en kvinna som inkommer till sjukhuset med tidiga värkar verkligen kommer att föda för tidigt, och om hon därmed behöver uppföljning och eventuell behandling, är därför mycket viktigt, säger Panagiotis Tsiartas, forskare vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare vid Kvinnokliniken SU/Östra.

 

Metoden bygger på att ett nyutvecklat blodprov, som undersöker två specifika proteiner i kvinnans blod, kombineras med en redan etablerad undersökning som med ultraljud mäter livmoderhalsens längd.

 

Fostret behöver normalt 37 fullgångna veckor, men barn kan i dag med rätt insatser räddas tidigare än så. Risken för sjukdomar och komplikationer är stor och det kan handla om dagar eller timmar för att vitala organ ska utvecklas och barnet ska må bra.

Under tio års tid har forskare studerat 142 gravida kvinnor sökte till Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra med tidiga värkar utan vattenavgång. Fler studier kommer att behövas innan metoden kan användas i stor skala. Resultaten är publicerade i British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

 

Av redaktionen
24 juli, 2012