victoria250ny
Alla vid podiet på svenska ambassaden i Berlin, med Kronprinsessparet på första bänk, ansåg att patientmakten är viktig att stärka. Men hur är inte lika lätt att svara på.
- Jag tror inte vi är riktigt där att alla ska få sin egen budget, sa socialminister Göran Hägglund.

I torsdags bjöd ambassaden, Exportrådet och dialysföretaget Diaverum in till ett hälsoseminarium i Berlin. Bland de inbjudna var Kronprinsessan Victoria, hennes make Prins Daniel, socialminister Göran Hägglund som tillsammans med representanter från näringslivet skulle träffa klinikchefer, överläkare och Tysklands hälsominister Daniel Bahr. Rubriken på seminariet var "Framtidens sjukvård - växande krav och begränsade resurser".

- Det här är en otroligt viktig fråga och Kronprinsessan är väldigt engagerad, det är förövrigt Prins Daniel också som har ett stort intresse i frågan om folkhälsa, säger Göran Hägglund när vi står och väntar på ankomsten av de kungliga högheterna.

När hovet installerats på första bänken, och alla tacktalen var avklarade, började konferensen. Alla talarna var överens om hotbilden. Om 25 år kommer var femte människa i Sverige att vara över 65 år. Det ser ungefär likadant ut i Tyskland och övriga Europa.

- Vi kommer inte att vara gamla på det sättet vi ser i dag, utan mycket äldre. Gamla och sjuka under mycket lång tid, som Alan Milburn sa, före detta hälsominister för Labourpartiet.

Hans lösning på det var inte högre skatter eller ändrad pensionsålder eller något av de vanliga förslagen, nej, det var att ge makten till patienten.

- Mer makt och ansvar, minskar kostnaderna. I dag googlar fem av tio patienter på sina besvär innan de besöker sin doktor, efteråt är det åtta av tio som gör det. Det visar att folk inte är beredda att sitta snällt och lyssna på vad doktorn ska ge för behandling, säger Alan Millburn.

Milburn berättade om experimentet de genomfört hemma i Storbritannien, där de gett varje invånare i en mindre stad en hälsobudget. En påse pengar som skulle täcka årets vårdkostnader. Det ledde till att kostnaderna minskade betydligt, köerna försvann och patientnöjdenheten sköt i höjden på alla enkätsvar, menade han.

 - Det visar att folk är mer sparsamma än doktorerna och att man vill ha kontroll, man vill kunna bestämma själv. Vi sköt över ansvaret på medborgarna och de gjorde de nöjdare, säger han.

När Göran Hägglund fick frågan om han kunde tänka sig att införa en personlig "hälsobudget" i Sverige svarade han:

- Jag tror inte vi är där riktigt i Sverige. Som jag ser det har människor så olika behov, i olika perioder i livet. Men vi har avskaffat det monopol inom sjukvården vi hade tidigare och infört en valmöjlighet för folk. Det är fortfarande det offentliga som betalar, men "pengen" följer med patienten som kan välja både offentliga och privata vårdalternativ.

Den brittiske förre minstern gav sig inte.

- Betala mer till de sjukhus som gör patienterna bättre på kortare tid. I alla andra situationer pratar vi om konsumentmakt som en viktig faktor utveckling. Det måste vi våga göra med patienter också, den här maktförskjutningen är en stor revolution vi står inför, sa Millburn.

Makten har redan förskjutits, sa bland annat Lars Gatenbeck, tidigare chef för Karolinska och idag representant för industrin. Han menade att i Sverige har den auktoritära läkaren försvunnit och patienter är mer delaktiga. Men vägen till riktig konsumtmakt är lång. Vanliga människor får till exempel inte bli utsatta för läkemedelsreklam inom Europa och det är bara i Sverige det finns ett patient-Fass med fullständig information om alla läkemedel. Hur ska en patient då kunna ta makten, om behandlingarna hålls hemliga?

För hjärnforskaren och professorn Martin Ingvar, som var en av de medbjudna delegaterna från Sverige, är frågan om patientmakt inte enkel att lösa.

- Folk mår inte bra av för mycket vamöjligheter, dessutom vet man att när folk får välja själva väljer de ofta fel. De vill ha kirurgi, vilket oftast är fel val. Om männosikor i Sverige fick välja själva skulle vi femdubbla antalet gstricbypass-operationer till exempel. Det har vi inte råd med och det är inte ens ett bra sätt att gå ner i vikt för de flesta.

Kronprinsessparet uttalade sig inte i ämnet, men de tog sig tid att stanna och följa med i debatten hela förmiddagen.

Av Hanna Brodda
27 maj, 2011