bli gravid balk

Betyg:

3.38889

Esmya

Bild

Esmya är sedan tidigare godkänt för att behandla inför en operation av myom. Nu är det godkänt för att behandla myomet utan operation.

Myom är vanligt och det är först vid besvär som behandling är aktuell. Behandling kan ske för måttliga till svåra symtom från myom i livmodern hos kvinnor i fertil ålder.

Att Esmaya fungerar som enda behandling har visats i studierna PEARL lll och PEARL IV, där säkerhet och effekt utvärderades under ett och halvt års intermittent behandling. Kvinnorna som deltog i studierna hade myom och kraftiga blödningar.

Den bakomliggande effekten av Esmya är att det fungerar som en selektiv progesteronreceptormodulerare som minskar myomens storlek genom att hämma celltillväxten och främja celldöd i muskelknutan. Genom en direkt och specifik effekt på livmoderslemhinnan kan de rikliga menstruationsblödningarna minskas eller stoppas helt.

Möjliga biverkningar: 

Till de vanligaste biverkningarna hör värmevallningar, lindrig eller måttlig huvudvärk, förtjockning av livmoderslemhinnan (vilken försvinner när behandling avslutats) och utebliven menstruation (amenorré).

Varning för! Gå till en gynekolog för att få rätt diagnos och läkemedel. Att köpa läkemedel på egen hand kan vara mycket farligt.

Verksam substans: ullipristal

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2015-06-15

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (18 röster)

Kategorier:

Bli gravid Kvinna myom

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 15/12

anonyms bild

Fick yrsel vallningar och illamående efter bara en månad. Efter det uppehåll, då myomen krympte, men blödde massor efteråt! Nu sagt att jag ska ta löpande ett år med uppehåll ibland men vet inte om jag orkar. Vill bara ta bort min livmoder..;.:

Kommentar av anonym

Skrivet 22/11

anonyms bild

Jag har ätit Esmya i två månader utan biverkningar förutom att jag upplever att jag har svårare och få orgasm. Nån mer som upplevt det?

Kommentar av pia6750

Skrivet 2/11

pia6750s bild

Äter esmya 5 mg för första gången. Inne på femte veckan med medicinen. Har känt av lite värmevallningar och denna femte veckan haft lätt huvudvärk. Hade lite blödningar i andra och tredje veckan men nu helt blödningsfri. Fått en del finnar i ansiktet.
men! Efter det ”blodbad” jag hade sista tiden före behandlingen så är jag överlycklig. Ska ta dessa piller över semesterresan i jul sen lägger jag in mig på operation.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/10

anonyms bild

Har ätit Esmya i tre veckor nu. Inga biverkningar alls. Blödde väldigt mycket innan jag började av myom och har inte blött en droppe sedan jag startade kuren

Kommentar av anonym

Skrivet 15/10

anonyms bild

Haft ett myom som va 7×8 cm. Började med esmya, åt i 6 månader, ny mätning efter det, resultat den har krympt 1cm runt om och är nu 6×7cm. Nu ska jag göra uppehåll tills mensen kommer och sedan börja igen på mensens femte dag. Nu till den stora frågan, när tänker den komma

Kommentar av anonym

Skrivet 10/7

anonyms bild

Ätit Esmya i 3 mån. Helt blödningsfti under denna tid. 3 veckor efter sista tabletten kom mens. Första dagarna stora mängder som tidigare. Är nu inne på 4 v med blödningar dock ej så stora, koagel lossnar sen blöder det lätt efteråt, sen nya koagel osv...
Varit på koll, myomen verkar inte krympt. Fått en cysta på äggstocken,den ska visst försvinna själv. Får inte börja ny kur m Esmya då jag fick högt blodtryck två v efter påbörjad behandling och normalt tryck 10 dar efter avslutad behandling. Har anmält biverkan till Läkemedlsverket.
Blev också jättetrött och samtidigt superstressad i kroppen under tiden jag åt Esmya. Allt det försvann efter avslutad behandling.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/5

anonyms bild

Min erfarenhet sammantaget av medicinen är att resultatet blev mycket bra! Mina myom mnskade avsevärt, blödningarna slutade och besvären är borta. Behandlingen innebar smärta men det var värt det. / Kvinna, 53 år vid behandling ännu ej i klimakteriet.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/4

anonyms bild

Ätit i 3 månader. Mitt ena myom hade krympt lite men det andra inte alls. Har haft mkt huvudvärk, nedstämdhet, vallningar- vill inte fortsätta med denna! Enda positiva var att jag inte blödit en droppe på 3 mån. Fler som kännt av nedstämdhet?

Kommentar av Lottis76

Skrivet 10/4

Lottis76s bild

Ätit Esmya i ca tre veckor nu. Är så extremt trött,orkar knappt ta mig ur sängen,kommer det fortsätta såhär?

Kommentar av ELF

Skrivet 1/4

ELFs bild

Slutade blöda efter en vecka. Biverkningarna kommer och går genom trötthet, huvudvärk och konstig känsla av ont i musklerna. Är ändå inte så farligt (så skönt att inte blöda)! så jag fortsätter så länge det håller sig såhär.Har inte haft ont av myomet som är 4cm och 8 cm mer än känsla av lättare mensvärk. Dock jobbigt med syndafloden som varade tre veckor i taget! Hade till en början svårt att avgöra om det var blåsan eller livmodern tills jag fick det konstaterat att det var myom. Nästan som "gas spänningar" i livmodern. Ska göra första uppehållet nu efter tre mån, så får se hur det går.

Annons