esmya450

Esmya är sedan tidigare godkänt för att behandla inför en operation av myom. Nu är det godkänt för att behandla myomet utan operation. Myom är vanligt och det är först vid besvär som behandling är aktuell. Behandling kan ske för måttliga till svåra symtom från myom i livmodern hos kvinnor i fertil ålder. Att Esmaya fungerar som enda behandling har visats i studierna PEARL lll och PEARL IV, där säkerhet och effekt utvärderades under ett och halvt års intermittent behandling. Kvinnorna som deltog i studierna hade myom och kraftiga blödningar. Den bakomliggande effekten av Esmya är att det fungerar som en selektiv progesteronreceptormodulerare som minskar myomens storlek genom att hämma celltillväxten och främja celldöd i muskelknutan. Genom en direkt och specifik effekt på livmoderslemhinnan kan de rikliga menstruationsblödningarna minskas eller stoppas helt.

Verksam substans

ullipristal

Möjliga biverkningar

Till de vanligaste biverkningarna hör värmevallningar, lindrig eller måttlig huvudvärk, förtjockning av livmoderslemhinnan (vilken försvinner när behandling avslutats) och utebliven menstruation (amenorré).

Varning för

Gå till en gynekolog för att få rätt diagnos och läkemedel. Att köpa läkemedel på egen hand kan vara mycket farligt.

22 kommentarer

 • Av anonym 14 december, 2017

  Fick yrsel vallningar och
  Fick yrsel vallningar och illamående efter bara en månad. Efter det uppehåll, då myomen krympte, men blödde massor efteråt! Nu sagt att jag ska ta löpande ett år med uppehåll ibland men vet inte om jag orkar. Vill bara ta bort min livmoder..;.:

 • Av anonym 22 november, 2017

  Jag har ätit Esmya i två
  Jag har ätit Esmya i två månader utan biverkningar förutom att jag upplever att jag har svårare och få orgasm. Nån mer som upplevt det?

 • Av pia6750 2 november, 2017

  Äter esmya 5 mg för första
  Äter esmya 5 mg för första gången. Inne på femte veckan med medicinen. Har känt av lite värmevallningar och denna femte veckan haft lätt huvudvärk. Hade lite blödningar i andra och tredje veckan men nu helt blödningsfri. Fått en del finnar i ansiktet.
  men! Efter det ”blodbad” jag hade sista tiden före behandlingen så är jag överlycklig. Ska ta dessa piller över semesterresan i jul sen lägger jag in mig på operation.

 • Av anonym 25 oktober, 2017

  Har ätit Esmya i tre veckor
  Har ätit Esmya i tre veckor nu. Inga biverkningar alls. Blödde väldigt mycket innan jag började av myom och har inte blött en droppe sedan jag startade kuren

 • Av anonym 15 oktober, 2017

  Haft ett myom som va 7×8 cm.
  Haft ett myom som va 7×8 cm. Började med esmya, åt i 6 månader, ny mätning efter det, resultat den har krympt 1cm runt om och är nu 6×7cm. Nu ska jag göra uppehåll tills mensen kommer och sedan börja igen på mensens femte dag. Nu till den stora frågan, när tänker den komma

 • Av anonym 10 juli, 2017

  Ätit Esmya i 3 mån. Helt
  Ätit Esmya i 3 mån. Helt blödningsfti under denna tid. 3 veckor efter sista tabletten kom mens. Första dagarna stora mängder som tidigare. Är nu inne på 4 v med blödningar dock ej så stora, koagel lossnar sen blöder det lätt efteråt, sen nya koagel osv…
  Varit på koll, myomen verkar inte krympt. Fått en cysta på äggstocken,den ska visst försvinna själv. Får inte börja ny kur m Esmya då jag fick högt blodtryck två v efter påbörjad behandling och normalt tryck 10 dar efter avslutad behandling. Har anmält biverkan till Läkemedlsverket.
  Blev också jättetrött och samtidigt superstressad i kroppen under tiden jag åt Esmya. Allt det försvann efter avslutad behandling.

 • Av anonym 20 maj, 2017

  Min erfarenhet sammantaget av
  Min erfarenhet sammantaget av medicinen är att resultatet blev mycket bra! Mina myom mnskade avsevärt, blödningarna slutade och besvären är borta. Behandlingen innebar smärta men det var värt det. / Kvinna, 53 år vid behandling ännu ej i klimakteriet.

 • Av anonym 20 april, 2017

  Ätit i 3 månader. Mitt ena
  Ätit i 3 månader. Mitt ena myom hade krympt lite men det andra inte alls. Har haft mkt huvudvärk, nedstämdhet, vallningar- vill inte fortsätta med denna! Enda positiva var att jag inte blödit en droppe på 3 mån. Fler som kännt av nedstämdhet?

 • Av Lottis76 10 april, 2017

  Ätit Esmya i ca tre veckor
  Ätit Esmya i ca tre veckor nu. Är så extremt trött,orkar knappt ta mig ur sängen,kommer det fortsätta såhär?

 • Av ELF 1 april, 2017

  Slutade blöda efter en vecka.
  Slutade blöda efter en vecka. Biverkningarna kommer och går genom trötthet, huvudvärk och konstig känsla av ont i musklerna. Är ändå inte så farligt (så skönt att inte blöda)! så jag fortsätter så länge det håller sig såhär.Har inte haft ont av myomet som är 4cm och 8 cm mer än känsla av lättare mensvärk. Dock jobbigt med syndafloden som varade tre veckor i taget! Hade till en början svårt att avgöra om det var blåsan eller livmodern tills jag fick det konstaterat att det var myom. Nästan som ”gas spänningar” i livmodern. Ska göra första uppehållet nu efter tre mån, så får se hur det går.

 • Av anonym 7 mars, 2017

  Mina myom krympte med 25
  Mina myom krympte med 25 procent efter 1 behandling. Jag drabbades av sömnlöshet och vallningar dock.. och tänker att om problemen kvarstår blir det operation istället. Sen tror jag biverkningar är individuella. Så prova ändå. Mina blödningar är mer normala nu.

 • Av anonym 25 januari, 2017

  Har ätit tre omgångar esmya.
  Har ätit tre omgångar esmya. Efter första månadens behandling så får jag mens och därefter försvinner mensen. Helt underbart att inte blöda alls. Brukar ha lite huvudvärk i några dagar och måste ta Ipren. Vallningar med men mår bättre av att inte blöda och inte känna den starka smärtan från myomet. Mitt myom har gått i nekros så jag är jätteglad. Synd att man bara får behandlas med esmya i fyra omgångar. Hade velat fortsätta med den.

 • Av anonym 22 januari, 2017

  Hej! Det är 3-e månaden att
  Hej! Det är 3-e månaden att jag äter Esmya. Jag har haft biverkningar från första dagen : illamående, yrsel, ont i ryggen,värmevallningar, tom ångest!. Jag har 4 eller 5 st besvärliga myomer som gjorde ont i samband med mensen senaste 3 åren. Har gått fram och tillbaka till olika gynekologer.Jag har varit ifrån jobbet pga smärtor. Av sista gynekologen fick jag Esmya, men de här biverkningar är jobbiga. Jag svullnar mer och mer. Snart orkar jag inte mera

 • Av anonym 7 december, 2016

  Har tagit min första karta av
  Har tagit min första karta av esmya (28 tabletter) och har blött hela tiden (inte mycket men lite hela tiden). Dessutom har jag huvudvärk sen första dagen med medicinen. Mina fruktansvärda värmevallningar är tillbaka eftersom jag inte får ta östrogen under behandlingen. Nu är jag trött på det här och ska be att få avbryta den. Det får bli operation i stället.

 • Av anonym 26 november, 2016

  Har ätit Esmya i ca 2 månader
  Har ätit Esmya i ca 2 månader och mår bra, Känner sällan någon smärta och blöder inte,skönt. Ska på Kontroll om 1 månad för att se om myomen krympt

 • Av Skånekvinna på 47 år 21 november, 2016

  Har en 5 cm i diameter myom.
  Har en 5 cm i diameter myom. Börjat med Esmya för 2 vec sedan och blöder som en stucken gris från dag 1. Har huvudvärk dagligen och tar Ipren dagligen 2 ggr. Hjälper mot ont i magen också….Orkar inte mer! Får höra av mig om en-två veckor
  Vad är det för medicin vi tar?!

 • Av anonym 21 oktober, 2016

  Dyrt, hjälper mot
  Dyrt, hjälper mot mindre/ingen blödning, men biverkningar på tunga

 • Av Maria69 11 oktober, 2016

  Jag har precis börjat med
  Jag har precis börjat med Esmya, bara ätit dem en vecka men blödningarna slutade på en gång och jag har inte märkt av några biverkningar. Blir spännande att se fortsättningen 🙂

 • Av anonym 1 augusti, 2016

  Min kom efter 4 veckor o höll
  Min kom efter 4 veckor o höll på.att förblöda! Blödde i 3 veckor började om memed esmya medan jag fortfarande Blödde. Har nu slutat får se om det blir samma syndaflod denna gång 🙁

 • Av anonym 29 april, 2016

  Min kom också tillbaka direkt
  Min kom också tillbaka direkt tillsammans med olidliga smärtor. Nu har jag börjat ta en omgång till av Esmya, men har ändå fått blödningar. Börjar tröttna på detta!

 • Av anonym2 23 april, 2016

  Min kom tillbaka nästan
  Min kom tillbaka nästan direkt och höll på i 3 veckor!

 • Av anonym 29 januari, 2016

  Det har gått 5 veckor sedan
  Det har gått 5 veckor sedan jag avslutade 3 mån behandling med Esmya. Hur lång tid kan mensen ta att komma tillbaka?

Comments are closed.